Moderator: ekspert_PK
Gość napisał(a):Czy może ktoś wytłumaczyć jaką rolę w LGR odgrywają urzędy marszałkowskie? Z góry dziękuję.
Gość napisał(a):Tak myślę godzinami co było powodem, że pieniądze przeznaczone na rybactwo mają iść na samorządy i podmioty gospodarcze nie związane z rybami.
Jedynym logicznym wytłumaczeniem tego stanu, który jestem w stanie zrozumieć to układ. Układ polegający na tym, że my rządzący damy wam środki na rekompensaty wodno-środowiskowe, pod warunkiem, że kasa z z LGR idzie poza rybactwo. Czy było jakieś porozumienie w tym temacie, nie wiem, ale wszystko na to wskazuje.
Ciekawą formą prawną rozporządzenia regulującego powstawanie LGR jest to, że środki te mają być przeznaczone nie na wsparcie rybactwa, ale mają zachęcić do odchodzenia z tej branży. Dzieje się to w kraju, gdzie spożycie ryb na mieszkańca jest jednym z najniższych w Europie.
Pozdrawiam
Gość napisał(a):Gość napisał(a):Tak myślę godzinami co było powodem, że pieniądze przeznaczone na rybactwo mają iść na samorządy i podmioty gospodarcze nie związane z rybami.
Jedynym logicznym wytłumaczeniem tego stanu, który jestem w stanie zrozumieć to układ. Układ polegający na tym, że my rządzący damy wam środki na rekompensaty wodno-środowiskowe, pod warunkiem, że kasa z z LGR idzie poza rybactwo. Czy było jakieś porozumienie w tym temacie, nie wiem, ale wszystko na to wskazuje.
Ciekawą formą prawną rozporządzenia regulującego powstawanie LGR jest to, że środki te mają być przeznaczone nie na wsparcie rybactwa, ale mają zachęcić do odchodzenia z tej branży. Dzieje się to w kraju, gdzie spożycie ryb na mieszkańca jest jednym z najniższych w Europie.
Pozdrawiam
..................................................................................................................................................................
Pięć osi programu operacyjnego to bardzo duże wsparcie sektora rybackiego w Polsce (uważam że zbyt dużą przewagą rybołówstwa morskiego). LGR służą poprawie życia społeczności regionów rybackich. Założenie tego prawdopodobnie było to że gdy poprawi się poziom życia całej społeczności to będzie to z korzyścią dla sektora rybackiego. Ale główne motto LGR zostaje takie że jest to dla pomoc adresowana dla rybactwa.
Gość napisał(a):Miałem taki przypadek. Wystąpiłem z LGR-u razem z moimi pracownikami. Okazało się, że nie ma "rybackości". Telefony od urzędników się urywały. Po wielu namowach, szczególnie kolegów rybaków, którzy mówili, że są w stanie uzyskać z tego tytułu środki ponownie wstąpiliśmy.
Gość napisał(a):Gość napisał(a):Gość napisał(a):Tak myślę godzinami co było powodem, że pieniądze przeznaczone na rybactwo mają iść na samorządy i podmioty gospodarcze nie związane z rybami.
Pozdrawiam
..................................................................................................................................................................
Pięć osi programu operacyjnego to bardzo duże wsparcie sektora rybackiego w Polsce (uważam że zbyt dużą przewagą rybołówstwa morskiego). LGR służą poprawie życia społeczności regionów rybackich. Założenie tego prawdopodobnie było to że gdy poprawi się poziom życia całej społeczności to będzie to z korzyścią dla sektora rybackiego. Ale główne motto LGR zostaje takie że jest to dla pomoc adresowana dla rybactwa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Straszną "figurę retoryczną" stworzyłeś aby uzasadnić ideę powstania LGR-ów. Idąc tokiem Twojego rozumowania, to gdyby stworzyć dziesięć osi programu operacyjnego to by było dwa razy większe wsparcie sektora rybackiego w Polsce jak teraz ?
Jeśli poprawić poziom życia całej społeczności to będzie z korzyścią dla wszystkich sektorów, a nie tylko dla rybactwa.
Jeśli jest tak dobrze jak piszesz i mamy do dyspozycji aż pięć osi to dlaczego ponad połowa gospodarstw rybackich w Polsce nie jest w stanie skorzystać z żadnej pomocy ?
Gość napisał(a):Gość napisał(a):Miałem taki przypadek. Wystąpiłem z LGR-u razem z moimi pracownikami. Okazało się, że nie ma "rybackości". Telefony od urzędników się urywały. Po wielu namowach, szczególnie kolegów rybaków, którzy mówili, że są w stanie uzyskać z tego tytułu środki ponownie wstąpiliśmy.
Zachowałeś się jak dziecko w piaskownicy , które nie dostało upatrzonej zabawki i poszło do domu obrażone. Dziwię się że w ogóle piszesz o tym ale przecież zabrakło ci odwagi żeby się podpisać więc co się dziwić - Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 77 gości