przez zdzichu » Pon Mar 19, 2012 12:11 pm
Z linem postępujesz podobnie jak z karpiem. Tarlaki możesz wpuścić na tarliska jeśli masz jeśli nie możesz użyć pierwszych przesadek. staw powinien mieć maksymalnie 1,5m głębokości przy odpływie. dno oczywiście pokryte roślinnością. lin trze się w temperaturze powyżej 18 stopni czyli gdzieś tak w czerwcu (przy obecnych zmianach pogody może być różnie :). na jedną samicę dajesz 2-3 samce ryby powinny mieć powyżej pół kilo. na hektar dajesz ok 15-17 kompletów tarlaków. musisz zadbać o dostateczną ilość pokarmu (nawożenie). Po tarle w miarę możliwości odławiasz tarlaki a za 6-7 tygodni łowisz narybek i przenosisz do większych stawów. Lin ma tarło porcyjne i wg literatury powinno się odłowić tarlaki po złożeniu pierwszej partii ikry. Stawy powinno się zalać jakieś dwa tygodnie przed planowanym wpuszczeniem tarlaków. i dobrze zabezpiecz dopływ żeby sobie małego okonia czy ciernika nie wpuścić bo odłowisz zamiast lina wesolutkie grube okonki :)
Jeśli jesteś początkującym hodowcą może lepiej poszukać w okolicy jakiejś wylęgarni i nawiązać współpracę dasz im tarlaki a oni zajmą się resztą?
Pozdrawia.