przez Grzegorz0_4 » Nie Maj 06, 2012 7:39 pm
Dzień Dobry, chciałbym się ustosunkować do przedstawionej kalkulacji. Na wstępie zaznaczam i zgadzam się ,iż kalkulacje kalkulacjami a sprzedaje się po tyle ile zapłaci nabywca. Ale do rzeczy. "Kier" zsumował koszt kroczka oraz paszy dodał 25% i wyszła cena. Brakuje mi tutaj następujących nieuniknionych składowych zaczynając od najbliższych już wymienionym:
Koszt zakupu kroczka oraz paszy, nie chodzi mi o koszt kroczka i paszy lecz koszt ich zakupu , jedno i drugie trzeba znaleźć, zakupić, załadować, przywieźć, rozładować. Śmieszne, lecz to też kosztuje. Ktoś te ryby będzie doglądał , karmił, kontrolował, leczył, w końcu je odłowi, odpije , posortuje, załaduje, przewiezie do magazynów, rozładuje i będzie pilnował, a potem znowu wyławiał, ważył, ładował, samo się to zrobi? A niedługo już będzie trzeba zadbać o dobry stan magazynów, same sie osuszą, zdezynfekują, wykoszą kilkukrotnie? Aby ryby miały gdzie powielać zainwestowane w nie środki, trzeba naprawiać, remontować obiekty, co kilka lat wędka ( KM-251) musi przelecieć się wokół obiektu i poprawić rozryte przez chronione zwierzęta groble, udrożnić rowy, jazy i zastawki również wymagają napraw, mnichy i odłówki po tegorocznej zimie również, niektóre są w bardzo kiepskim stanie. A te kroczki to do jednego wszystkie przeżyją? Z pewnością wiele spraw pominąłem, koszenie, naworzenie, może napowietrzanie, lecz wszystkie te koszty należy zsumować wraz z tymi dwoma które Kier wymienił, co nie znaczy że to wszystkie składowe po stronie kosztów. Jest coś takiego jak kapitał pracujący, w skrócie wartość obiektów zakupionych materiałów. Kapitał ten można wpłacić do banku i czerpać zysk z lokaty. Wartość tego ( wirtualnego ) zysku również umieszczamy po stronie kosztów. Jeżeli Kier tak by to policzył to rentowność wyszła by mu - 25- 50%. Ale tak się to liczy, mam wgląd w rachunkowość firmy branży(...........). Koszt materiałów , (w przypadku Kiera kroczek + pasza) stanowi 30-40% technicznego kosztu wytworzenia, cała reszta to koszty pośrednie, które istnieją, lecz w tym przpadku zostały zupełnie pominięte. W tym konkretnym przedsiębiorstwie koszt materiałów stanowi 25-30% ceny sprzedaży produktu, lecz rentownośc jest na poziomie 10-15%. A tak na marginesie skąd wiadomo o dobrej produktywności naturalnej w tym roku?