Gniecenie ziarna

Moderator: ekspert_PK

Gniecenie ziarna

Postprzez wiesiek » Czw Maj 17, 2012 11:42 pm

Witam, jak w temacie, co daje gniecenie ziarna? krótkoterminowo wiem- daje szybsze trawienie przez przewód pokarmowy karpia. A w aspekcie szerszym? można skarmić więcej zboża rocznie? osiągając tym samym większe przyrosty globalnie patrząc? dobre jest moje myślenie? czy wiąże się z tym zmniejszenie współczynnika pokarmowego? o ile procent zyskuje zadając gniecone ziarno pszenżyta/jęczmienia i na czym zyskuje? jaki realny współczynnik ma pszenżyto/jęczmień? Myślę o karmieniu kroczka na handlówkę
wiesiek

Re: Gniecenie ziarna

Postprzez Gość » Pią Maj 18, 2012 12:01 am

Nic nie daje !
Zmniejszy Ci trochę współczynnik pokarmowy, ale stracisz na częściach ziarna bardzo drobnych i pylistych, których ryba nie znajdzie i nie zje.
Realny współczynnik pokarmowy zależy w bardzo dużym stopniu od temperatury wody. Przyjmij 6 z tabel.
Gość

Postprzez Grzegorz0_4 » Pią Maj 18, 2012 6:21 am

Dzień Dobry,
daje i to dużo. W przypadku cięższych kroczków konsumpcja nie wzrasta aż tak bardzo, lecz im mniejsza ryba tym różnica na korzyść gniecionego jest większa. Nie prowadziłem dokładnych porównań ( musiałyby być dwa identyczne obiekty z identyczną obasadą) lecz wysypując ziarno gniecione oraz całe, to pierwsze znika zdecydowanie szybciej, zainteresowanie ryb również jest nim wieksze widać to na oko. Prawidłowe gniecenie ziarna nie generuje frakcji pylistych. Ważny jest dobór gniotownika, gniotownik musi mieć walce o dużej średnicy, min. 20 cm, najlepiej 30. Zupełnie wystarcza napęd jednego walca, drugi może być bierny. Temat zakupu gniotownika ćwiczyłem osobiście, i stwierdzam iż lepiej jest kupić używany gniotownik duński czy niemiecki niż nowy polski, niestety.
Grzegorz0_4

Postprzez Gość » Pią Maj 18, 2012 8:00 am

Gość napisał(a):Nic nie daje !
Zmniejszy Ci trochę współczynnik pokarmowy, ale stracisz na częściach ziarna bardzo drobnych i pylistych, których ryba nie znajdzie i nie zje.
Realny współczynnik pokarmowy zależy w bardzo dużym stopniu od temperatury wody. Przyjmij 6 z tabel.

Pytanie dotyczyło hodowli z kroczka na handlówkę i moja odpowiedź była w tym temacie. Nie odnosiłem się do młodszych ryb.
Odważ 5 kg suchego pszenżyta, przepuść przez gniotownik, zalej wodą, potem zlej wodę i wysusz i zważ to co zostało, a będziesz wiedział ile tracisz. 5-10 % to minimum.
Gość

Postprzez rr » Pią Maj 18, 2012 12:05 pm

Proszę poczytać na temat sposobu pobierania paszy przez karpiowate (zęby gardłowe,lemiesz,itp.itd).
Jeżeli pasza jest dobrej jakości(tonąca) karp da sobie radę i zje wszystko-pod warunkiem kontroli wyjadania i dostosowania dawek.,resztę uzupełni naturalnym. Gniecone ziarno-część nie tonie(musisz moczyć)-koszty przerobu-robocizna-kubatura paszy(możesz nie zmieścić na łódź jednorazowo-wztost kosztów).Oczywiście dotyczy to K2/K3,zresztą temat woda
rr

Postprzez Grzegorz0_4 » Pią Maj 18, 2012 12:56 pm

Gniecionego ziarna nie trzeba absolutnie moczyć, ziarno tonie, to co pływa po wodzie to łupiny które się oddzieliły od ziarna, jest tak z pewnością w przypadku jęczmienia którym karmie ryby, nie wiedzieć czemu te pływajace łupiny są bardzo chętnie zjadane przez ryby.
Grzegorz0_4

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 59 gości