Czebaczek amurski - żywiec, oczko,akwarium

Czebaczek amurski - żywiec, oczko,akwarium

Postprzez lukaszszwagier » Wto Cze 19, 2012 9:07 pm

W moim stawie żyje ogromna populacja tego szkodnika, regularnie się go pozbywam...ale nie mam serca wyrzucać tych rybek w krzaki. Odsprzedam za 30gr. za sztukę. Może ktoś potrafi zrobić z tego użytek. Świetny żywiec na sandacza! (kilka okolicznych sklepów wedkarskich skupuję tą rybką ode mnie) Wielkopolska, Jarocin.
lukaszszwagier

Re: Czebaczek amurski - żywiec, oczko,akwarium

Postprzez lubolas » Wto Cze 19, 2012 9:32 pm

lubolas

Postprzez kupie » Wto Cze 19, 2012 9:50 pm

kiftawa@gmail.com poprosze o kontakt chyba pomoge koledze nie marnotrawic czebaczka
kupie

Postprzez kupie » Wto Cze 19, 2012 9:55 pm

kiftawa@gmail.com poprosze o kontakt chyba pomoge koledze nie marnotrawic czebaczka
kupie

Do Admina

Postprzez Mariusz » Śro Cze 20, 2012 3:26 pm

Myślę, że Admin powinien szybko i zdecydowanie reagować na takie posty.
Stosowanie obcych, inwazyjnych gatunków na żywca to najprostszy i najbardziej popularny sposób ich rozprzestrzeniania.
Część kolegów już miała okazję przekonać się o skutkach rozprzestrzeniania się tej małej rybki.
Brak wiedzy nie zwalnia z przestrzegania prawa.
Mariusz

Re: Do Admina

Postprzez Gość » Śro Cze 20, 2012 6:41 pm

Mariusz napisał(a):Myślę, że Admin powinien szybko i zdecydowanie reagować na takie posty.
Stosowanie obcych, inwazyjnych gatunków na żywca to najprostszy i najbardziej popularny sposób ich rozprzestrzeniania.
Część kolegów już miała okazję przekonać się o skutkach rozprzestrzeniania się tej małej rybki.
Brak wiedzy nie zwalnia z przestrzegania prawa.

I tak tego świństwa jest w Polsce pod dostatkiem, że żadne zakazy obrotu nie maja tu sensu.
Kolega nie powinien wywalać tego w krzaki. Zgodnie z dobrostanem powinien uśmiercać je uderzeniem pałką w tył głowy i zgodnie z prawem wywozić je do zakładu utylizacji :)
Gość

Postprzez Gość » Czw Cze 21, 2012 9:12 am

Koledzy, a jaki jest wasz stosunek np.do amura i tołpygi? również szkodliwa chińszczyzna,ale ma duże znaczenie gospodarcze, czego brak w przypadku czebaczka. Rybka ta została przywleczona wraz z tymi gatunkami, gdy zaczęły się masowe zarybienia w latach 70ych. Jak zwykle zawinił człowiek, ekspansja tego gatunku to już proces nieodwracalny...ja wolę pomyśleć jak go wykorzystać,a nie walczyć z wiatrakami. dzierżawię 3 stawy, 30km od mojego miasta. Pomyślałem,że wykorzystanie czebaczka pozwoli mi na zwrot kosztów paliwa chociażby. Przepisy przepisami, trzeba mieć swój rozum...coś mi mówi,że czebaczek na haku, przeznaczony na sandacza to raczej nikłe zagrożenie dla środowiska...nie demonizujcie sprawy koledzy. Tak w ogóle,wpadłem na pomysł żeby na jednym ze stawów zaprzestać hodowli karpia,a zająć się szczupakami...czebaczki to tańszy pokarm niż pasze czy zboża;] Dodam tylko,że dopiero zaczynam przygodę z hodowlą ryb,to raczej hobby, o którym zawsze marzyłem.
Gość

Postprzez cycu » Czw Cze 21, 2012 12:41 pm

- po pierwsze to jest to śmieć i trzeba go niszczeć ponieważ wyżera ikrę i w ten sposób zaczyna przejawiać dominację nad innymi gatunkami
- po drugie nie nadaje się do oczek ani akwariów, ponieważ wyżre wszystko co tam będzie żyło i jest nieatrakcyjny
- po trzecie to co Pan tu nap w formie ogłoszenie to nadaje się do prokuratury
- po czwarte: Niemcy robili badania i ta ryba jest agresywna w stosunku do innych, naszych gatunków; atakuje i obgryza części ciała u innych ryb
- po piąte: żywiec z niego mizerny, ponieważ drapieżniki bardzo niechętnie go atakują

Wiec raczej pożytku w akwakulturze nie będzie z niego Pan miał. Ale życzę powodzenia...

P.S. na Bawarii, gdzieniegdzie, robią z niego tzw. chipsy, czyli w panierce smażone na głębokim oleju, ale to jest jedyna ich ucieczka na jego inwazję
cycu

Postprzez benek » Czw Cze 21, 2012 1:36 pm

Witam
To nieprawda, że czebaczek jest niechętnie zjadany przez inne ryby, ja z powodzeniem dokarmiam czebaczkiem od kilku lat sandacza w stawach i nie widziałem aby sandacz miał jakie kolwiek opory z jego wyżeraniem. A przy okazji pomagam kuzynowi pozbyć się tego szkodnika z jego stawów karpiowych.
Z moich obserwacji wynika, że sandacz w pierwszej kolejności zjada czebaczka, ponieważ jest on wolniejszy od np.płoci i słonecznicy. pozdrawiam
benek

Postprzez Mariusz » Czw Cze 21, 2012 9:03 pm

A ja ciągle czekam na stanowisko Admina...
Mariusz

Postprzez Gość » Czw Cze 21, 2012 10:08 pm

Mariusz napisał(a):A ja ciągle czekam na stanowisko Admina...

a ja czekam aż przestaniesz robić ciągle dym, pinuj swojego interesu
gdzie nie wejdę tam twoje przemądrzałe rady i docinki
wyluzuj koleś i zajmij się gospodarstwem
Gość

Postprzez łowca_bezmózgowców » Pią Cze 22, 2012 12:59 pm

Gatunek inwazyjny na żywca... Kolega widocznie używa tylko ćwierć półkuli mózgu, nie wiedząc czym to grozi.
Pozdrawiam pierwszego ichtiologa RP
łowca_bezmózgowców

Postprzez Gość » Pią Cze 22, 2012 7:12 pm

Kolega używa obu półkul mózgowych, ale zaznaczył inny problem postów kol. Mariusza,
proszę czytać ze zrozumieniem,
bezprzeczne jest potępienie tego rodzaju sprzedaży oraz informacja i reakcja odpowiednich służb państowowych ( Straż Rybacka, Inspekcja Ochrony Środowiska itd. )jeśli faktycznie ryby te są sprzedawane w sklepach zoologiczno - wędkarskich jako żywiec
Gość

Postprzez gość » Pią Cze 22, 2012 8:42 pm

problem rozwiązuje ustawa o rybactwie śródlądowym, wg której żywiec może pochodzić jedynie ze zbiornika, w którym się łowi. dlatego problem ten rozwiązałem sprzedając wędkarzom ,,produkt kolekcjonerski,, :-) a nad wodą niech im udowodnią, że ryby nie złowił podrywką.
gość

Postprzez Gość » Pon Cze 25, 2012 11:03 pm

Pięknie, nierządnica, pięknie. Kolejny instruktaż jak łamać prawo.
Gość

Następna

Wróć do Sprzedam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 153 gości