UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez gość » Sob Wrz 15, 2012 7:32 pm

Tak jak poprzednio pisałam, zarówno beneficjenta jak i Agencję obowiązują te same zasady przyznawania pomocy i te same akty prawne, oraz zapisy wynikające z umowy.
Zasady przyznawania pomocy, podpisywania umów i ich aneksowania są dość precyzyjnie określone i szczegółowo zdefiniowane i raczej nie ma możliwości ich "dowolnej" interpretacji., tym bardziej już po podpisaniu umowy.
gość

Postprzez byly » Sob Wrz 15, 2012 8:34 pm

Przepracowalem w agencji 6 lat i smiac mi sie teraz chce jak to czytam.
Z gory zawsze wiadomu komu ile dac i kto ma jaka legitymacje. Przy obszarowkach to czasami wstyd sie bylo podpisywac. Podobnie przy zalesieniach i modernizacjach.
Przy rybach jest dokladnie to samo.
Przed wyborami to dopiero sa "jasne i precyzyjne" zasady przyznawania pomocy.
Jak tak cie cwicza to albo komus podpadles, albo nie z tymi sie kumplujesz.
Popatrz na swoich znajomych i popatrz kogo w agencji moga nie lubic.
Zrob z umowy co mozesz, reszte olej bo cie zjedza.
Wiem co mowie widzialem nie jedno.
byly

Postprzez pablo » Sob Wrz 15, 2012 9:01 pm

Moje zdanie jest takie samo - robić i kupować to na co masz papiery, reszte sobie daruj.
Jak jest taki klimat to na płatności polegniesz. Po co ci to upodlenie i kłopoty?
Sawicki już cie przeprosi.
pablo

Postprzez rafalstanislaw » Sob Wrz 15, 2012 10:02 pm

O takim rozwiazaniu też już myślę, ale dużego sensu to nie ma.
Wyremontuje staw, kupię ciągnik i maszyny, a resztę odpuszczę., zrobię tylko to czego nie muszę aneksować.
Tylko że bez budowy hali ten remont będzie zupełnie bez sensu i nieopłacalny, ale za to zgodny z umową.
Wydane będzie zgodnie z umową z 2 miliony (razem z gruntem), efektu żadnego.
Za to na wszysto będą papiery i wszystko będzie formalnie grało a ja będę spać spokojnie.
I z płatnością nie będzie problemów. Resztę gruntu sprzedać i czekać na lepsze czasy.
Może faktycznie ważniejszy święty spokój.
Jak czytam te niektóre wypowidzi to faktycznie robi się "straszno"

Panią z arimr prosiłbym o kontakt, albo przynajmniej o podanie, w którym oddziale pracuje, może dałoby się do nich przenieść mój wniosek do weryfikacji.
rafalstanislaw

Postprzez gość » Sob Wrz 15, 2012 10:22 pm

Rafalstanislaw, widzisz co sie wkoło dxieje a działasz jak dziecko.
Jeśli pchasz się w taką imprezę to znaczy, że troche kasy masz.
Żeby zarobić takie pieniądze to troszkę trzeba kumać.
A jak kumasz to szybko zwojaj żagle, wyciągnij ile się da bo zryb tyle na pewno nie wyciągniesz.
Zroboć tak żeby w papierach pasowało, i tobie i agencji. Resztę faktycznie olej.
Ty będziesz czysty zostanie ci sprzęt i wyremontowany staw, a agencja też będzie zadowolona.
Weź co swoje i spadaj.
gość

Postprzez gość » Sob Wrz 15, 2012 10:29 pm

O i takich nam potrzeba
Na 100% handlarz, albo pośrednik, bo rybak to na pewno nie.
Jakbyś się zajmował pracą a nie kombinowaniem to byś inaczej gadał.
To chyba o takich " cwaniaków" się rozchodzi.

Kolega ma jakiś pomysł, ambicje i wizję, a tu "weź co swoje i spadaj".

Żenada.
gość

Postprzez gość » Sob Wrz 15, 2012 10:34 pm

Panie "wizja".
Ja na kg ryby zarabiam 4-5 zl, a ty 2.
Gdzie i u kogo żenada?
gość

Postprzez chłop » Sob Wrz 15, 2012 11:12 pm

Na mój chłopski rozum to szykują ci się dodatkowe wydatki.
Ludzie z agencji też muszą z czegoś żyć.

Jak nie wiadomo o co chodzi..... to wiadomo o co chodzi.
Skoro podpisana jest zła umowa to po coś.
Ja tam w takie przypadki nie wierzę.
chłop

Postprzez Grzegorz0_4 » Sob Wrz 15, 2012 11:43 pm

Temat żywo komentowany, strasznie nas interesują cudze pieniądze, sprawa prosta, z pozoru pokręcona. Kto pływa bez majtek, wychodzi na jaw gdy cofnie się morze. Te znane marcinkiewiczowe yes yes yes odnosiło sie do wirtualnych 60 mld Eu. To były tylko obiecane pieniądze , nigdzie nie zdeponowane. Wplywy do budżetów okazały się mniejsze, ciagle maleją, po ratunek wyciągnietych rąk, też nikt wtedy nie widział w wyobraźni. Chwila odpływu ukazała EU na golasa. Pieniędzy po prostu niema, nie żeby ich nie było, ale jest ich brak. Rolnicy którzy składali wnioski o płatności rolnośrodowiskowe byli zachęcani (na piśmie) do rezygnacji z nich. Wszystkie instytucje rozdzielające kasę z tej EU staraja się przyoszczędzić gdzie się da.
Dobranoc
Grzegorz0_4

Postprzez pablo » Nie Wrz 16, 2012 6:14 am

Zamiast ruszyć do roboty, siedzę czytam i oczom nie wierzę:
rafalstanislaw napisał(a):O takim rozwiazaniu też już myślę, ale dużego sensu to nie ma.
........
Wydane będzie zgodnie z umową z 2 miliony (razem z gruntem), efektu żadnego.
Za to na wszysto będą papiery i wszystko będzie formalnie grało a ja będę spać spokojnie.
........
Może faktycznie ważniejszy święty spokój.

Wszystko będzie grało, wydane będą 2 miliony i nie będzie to miało sensu?
Kto za to odpowie? W końcu to są czyjeś pieniądze a umowy na takie sumy powinny być dobrze sprawdzane.
Przecież każdy błąd w takiej umowie kogoś może dużo kosztować.
Jeśli urząd zmusza człowieka do bezsensownych działań, tylko po to żeby "w papierach" grało to coś tu jest chyba nie tak.
Myślę, że jak podpisali z toba umowę, która jest niemożliwa do zrobienia bo nie można budować to ktoś za to odpowie, przecież to oni sprawdzają dokumenty i to oni narzucaja umowę (chyba negocjować zapisów "formalnych " umowy nie możesz).

Oni chyba powinni też tak działać, żeby to co najistotniejsze w umowie można było zrealizować i pieniądze były wydane z sensem, a nie tylko pod "papiery".
Z drugiej strony, jak miałbym ponosić takie ryzyko, że jakaś osoba w urzędzie raz coś ci da a drugim razem zabierze, to też wybrałbym takie rozwiązanie i spokój.

Na pewno weź prawnika, i odwołuj się od wszystkiego od czego tylko się da, bo zginiesz w gąszczu ich przepisów i interpretacji.
Zobić jak najwięcej szumu i pójść ze sprawą "wyżej" - może niech ktoś u nich "z góry" skontroluje kto i kiedy sie pomylił.
Wszyscy wiemy jak "jasne i precyzyjne" są przepisy w Polsce.
pablo

Postprzez gość » Nie Wrz 16, 2012 6:25 am

Grzegorz0_4 napisał(a):Temat żywo komentowany, strasznie nas interesują cudze pieniądze, sprawa prosta, z pozoru pokręcona. .............. Pieniędzy po prostu niema, nie żeby ich nie było, ale jest ich brak. Rolnicy którzy składali wnioski o płatności rolnośrodowiskowe byli zachęcani (na piśmie) do rezygnacji z nich. Wszystkie instytucje rozdzielające kasę z tej EU staraja się przyoszczędzić gdzie się da.
Dobranoc

I to jest powód zamieszania, i szukania dziury w całym.
Nikt się zwykłym "Kowalskim" na pewno nie przejmie. Dostali w urzędzie polecenie "obcinać" i wykonują. Aparat działa jak zawsze.

Wcale bym się nie zdziwił jakby już mieli opracowaną procedurę "przypadkowych" błędów w umowach, tak żeby później nie musieli "prosić" o rezygnację.
Tak skonstruują przepisy, zapisy, ustawy, żeby później robić co chcą.

A w tabelkach wszystko pięknie wygląda: dali miliardy dotacji i "zaoszczędzili" miliardy. Obydwa wskaźniki pięknie będą się prezentować na stronach ARiMRu.
Mało tego bo jeszcze pewnie będą mieli dodatkowe przychody z jakichś kar, odsetek itd.
Ciekawe ilu jeszcze to dosięgnie.

A człowieka zaorają i śladu po nim nie będzie, tego już w tabelkach nie będzie.
Bez prawnika to chyba nikt nie da rady.
gość

Postprzez gość » Nie Wrz 16, 2012 6:36 am

rafalstanislaw napisał(a):...
Teraz znów muszę aneksowac umowę (miałem totalne problemy z uzyskaniem warunków zabudowy - ponad 1,5 roku walki z Urzędem Gminy i bezsilnego czekania na "dobrą wolę urzędnika")
....
Całe bieganie dookoła "papierów" : warunków zabudowy, pozwoleń, projektów, weryfikacji Agencji itp. trwa u mnie już prawie 3 lata.

Tak, tak, urzędnik potrafi uwalić nawet najlepszy pomysł i zmęczyć najwytrwalszych.
Ale podziwiam wytrwałość i hart ducha i trzymam kciuki za powodzenie.
Może po tych wszystkich "przeszkodach" teraz reszta pójdzie dobrze.

Może po prostu pogadać z nimi, w końcu jak tam też pracują ludzie.
Chyba ich celem nie jest tylko utrudniać i niszczyć człowieka tylko powinni Ci pomóc.

Po niektórych wypowiedziach na tym forum widać, że trafiają się terz "normalni" urzędnicy.
gość

Postprzez Marek-pstrąg » Nie Wrz 16, 2012 7:16 am

Gość napisał(a):Witam

Panowie nie siejcie fermentu i nie straszcie kolegów.
.......

Pozdrawiam i jeszcze raz uprzejmie proszę o niestraszenie kolegów, którzy realizują projekty z funduszy. Bedzie dobrze w końcowym wyniku. Może poza pojedynczymi przypadkami cwaniaków "hodowców", którzy chcą wydoić kasę i jeszcze na tym zarobić.

Wiem co słyszałem i w pełni to podtrzymuję i potwierdzam.
"Będzie problem z płatnością" - to słowa pracownika Agencji.

Widzę że "wielki brat" nie śpi i reakcja agencji na forum była natychmiastowy.
Kiedyś już o tym gadaliśmy, żeby uważać no to co sie publicznie na tym forum pisze i podpowiada, bo co drugi "gość' to albo pośrednik, albo pracownik agencji.
Te same uspakajające teksty słaliście przy "wodno-środowiskowych" a cała dyskusja na forach była skrzętnie monitorowana, i raportowana.
Przerabiałem też to, że w oddziale pan mnie uspokajał, "że wszystko będzie dobrze" , a potem wysyłał mi pismo, że jednak tak dobrze to nie będzie.
Pokrętne tłumaczenia i dowolność przepisów, kleconych na "chybcika" i oczywiście "pełna kompetencja pracowników" - nie wiemy, nie możemy, nie umiemy - standard w każdym z urzędów.

Pod wszystkim co tu pisałem podpisuję się dwoma rękami, a kolegom co wpakowali się w ten "układ" współczuję i życzę powodzenia.
I tak większość z was stwierdzi czy "będzie dobrze" dopiero po wnioskach o płatność, no ale to już troszkę będzie późno.
Marek-pstrąg

Postprzez gość » Nie Wrz 16, 2012 8:00 am

rafalstanislaw napisał(a):...
Teraz znów muszę aneksowac umowę (miałem totalne problemy z uzyskaniem warunków zabudowy - ponad 1,5 roku walki z Urzędem Gminy i bezsilnego czekania na "dobrą wolę urzędnika")
....
Całe bieganie dookoła "papierów" : warunków zabudowy, pozwoleń, projektów, weryfikacji Agencji itp. trwa u mnie już prawie 3 lata.

Weź prawnika i niech ci sprawdzi błedy w dokumentach ich kompletność, terminy odpowiedzi na pisma, zapisy w umowie, załącznikach itp., i ich zgodność z K.P.A., K.C. i przepisów dotyczących "przyznawania pomocy". Jeśli jest takie zamieszanie i tyle to trwa to na pewno nie wszystko jest w porządku od strony formalnej, a jeśli chodzi o terminy to też można być pewnym, że coś jest nie tak.

Zajżyj tutaj:
http://samorzad.infor.pl/temat_dnia/art ... nstwa.html
http://samorzad.infor.pl/temat_dnia/art ... nikow.html

Może to ci pomoże i z Agencja i z gminą?
To duże pieniądze, na pewno jakiś adwokat się tego podejmie, bo w takich przypadkach są też duże pieniądze za odszkodowanie.
Swoje z urzędem gminy też przewalczyłem, ale bez dobrego prawnika to nie możliwe. Warunki zabudowy dostałem dopiero po interwencji SKO i sądu.

Na pewno już sam nic nie pisz, łatwo popełnić jakiś błąd i dać się "zamotać'.
gość

Postprzez gość » Nie Wrz 16, 2012 8:04 am

Grzegorz0_4 napisał(a): Rolnicy którzy składali wnioski o płatności rolnośrodowiskowe byli zachęcani (na piśmie) do rezygnacji z nich.

Oj nie tylko na piśmie, wystarczy poczytać jak aktywni byli pracownicy Agencji na forach internetowych.
Ciekawe czy to własna inicjatywa czy odgórna?
gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 100 gości