UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez tadek » Nie Wrz 16, 2012 5:55 pm

arti napisał(a):strasznie drogo kopiecie te stawy panowie za 100.000 zł to hektar można zrobić spokojnie kopiąc na 2 metry i wywożąc 3 wywrotkami.

ja 3 lata temu chciałem remontować 14 stawów, 45 ha gospodarstwo to kilka firm z wyliczyło mi koszty średnio 70 tyś za odmulenie 1,5 ha
kupiłem koparkę z niemiec za 70 tyś , plus drugą km251 za 15tyś, prawie dwa lata się bawiłem i na paliwo nie poszło więcej jak 20 tyś. Plus została koparka i wykopałem juz ze 40 stawów, rowów , stawików innym, co zamortyzowało koparkę plus sprzedałem im kroczki bądź narybek może niedużo ale zawsze coś. :d

życzę wszystkim powodzenia i trzymam kciuki ze wam kase pozwraca agencja, ja chociaż jestem młody i powinienem ryzykować to twierdzę iż dotacje są dla bogatych co maja już środki na inwestycję a nie dla tych co muszą wziąć kredyt.
pozdrawiam

Z tym paliwem to chyba troche przesadziłeś to od cholery ziemi - jakieś 20.000 m3 - ponad 2.200 kursów wywrotek. Nie wiem ile ci sprzet pali ale jak u mnie tatra chodziła w takiej robocie to chlała z 15 l/godz. a powiem ci, że kursów to robiła z 3 na godzine zależy jaki był teren, a tu mówisz 3 wywrotki, 2 koparki....
tadek

Postprzez słuchacz » Nie Wrz 16, 2012 6:06 pm

arti napisał(a):strasznie drogo kopiecie te stawy panowie za 100.000 zł to hektar można zrobić spokojnie kopiąc na 2 metry i wywożąc 3 wywrotkami.

ja 3 lata temu chciałem remontować 14 stawów, 45 ha gospodarstwo to kilka firm z wyliczyło mi koszty średnio 70 tyś za odmulenie 1,5 ha
kupiłem koparkę z niemiec za 70 tyś , plus drugą km251 za 15tyś, prawie dwa lata się bawiłem i na paliwo nie poszło więcej jak 20 tyś. Plus została koparka i wykopałem juz ze 40 stawów, rowów , stawików innym, co zamortyzowało koparkę plus sprzedałem im kroczki bądź narybek może niedużo ale zawsze coś. :d

życzę wszystkim powodzenia i trzymam kciuki ze wam kase pozwraca agencja, ja chociaż jestem młody i powinienem ryzykować to twierdzę iż dotacje są dla bogatych co maja już środki na inwestycję a nie dla tych co muszą wziąć kredyt.
pozdrawiam

Składam wniosek o dofinansowanie budowy, remontu czy czego tam, i pisze do Agencji:
"wiecie kupie dwie koparki po cenie złomu, ze trzy wywrotki i będę kopał 3 lata ze szwagrem, oceniam że będzie to kosztowało 100.000 zł/ha plus paliwo i coś muszę odpalić szwagrowi.
W związku z remontem 6 ha stawów koszt inwestycji oceniam na 600.000 zł.
Rozliczenia dokonam na podstawie wykopanych metrów, chyba że padnie mi KM-ka.
Chciałbym też dobudować małą smażalnię bo zostało mi trochę pustaków po budowie stodoły.
Smażalnie wybuduje mi sąsiad i nie powinno to więcej kosztować niż 50.000 i trwać dłużej niż do przyszłego lata.
No chyba, że do jesieni bo sąsiad lubi czasem wypić"
słuchacz

Postprzez rafalstanislaw » Nie Wrz 16, 2012 6:56 pm

słuchacz napisał(a): Składam wniosek o dofinansowanie budowy, remontu czy czego tam, i pisze do Agencji:
"wiecie kupie dwie koparki po cenie złomu, ze trzy wywrotki i będę kopał 3 lata ze szwagrem, oceniam że będzie to kosztowało 100.000 zł/ha plus paliwo i coś muszę odpalić szwagrowi.
W związku z remontem 6 ha stawów koszt inwestycji oceniam na 600.000 zł.
Rozliczenia dokonam na podstawie wykopanych metrów, chyba że padnie mi KM-ka.
Chciałbym też dobudować małą smażalnię bo zostało mi trochę pustaków po budowie stodoły.
Smażalnie wybuduje mi sąsiad i nie powinno to więcej kosztować niż 50.000 i trwać dłużej niż do przyszłego lata.
No chyba, że do jesieni bo sąsiad lubi czasem wypić"

Ma to sens, ale chyba byś dostał "Wezwanie do złożenia dodatkowych wyjaśnień"
rafalstanislaw

Postprzez rafalstanislaw » Nie Wrz 16, 2012 7:14 pm

gość napisał(a): Oczywiście przejęzyczenie...... o aneks.

Dziękuję Pani bardzo za informację i oczywiście będę czekał na odpowiedź Agencji w sprawie mojego wniosku.
Jeśli chodzi o rozmowy z pracownikami, i o czas weryfikacji wniosku to myślę, że rzeczywistość nie jest tak "przyjazna" i różowa jak to Pani przedstawia.
Wszystkie pozwolenia i zgody są w biurze Agencji, podobnie jak kosztorysy, operat itd., ale powiem szczerze, że jestem przygotowany na różne scenariusze.
Cele i zakres umowy są bez żadnych zmian, a kosztorysy zaakceptowane ale to, na podstawie moich doświadczeń z BWI o niczym nie może świadczyć.
Jeszcze raz dziękuję za informacje i tez mam nadzieje, że sprawa zakończy się pozytywnie i uda się doprowadzić inwestycje do końca.
rafalstanislaw

Postprzez Gość » Nie Wrz 16, 2012 7:54 pm

gość napisał(a):
Gość napisał(a): . Uzasadniamy to super wydajnością (planowaną produkcją - wyciągamy dane z literatury z obsad eksperymentalnych), powiedzmy pow 3 ton różnych ryb z 1 ha ...

Odsyłam kolegę do doświadczeń niektórych naszych kolegów oraz lektury i zapoznania się z pojęciem "chów intensywny", który funkcjonuje niemal w całej Europie:

Gziur w swojej książce "Chów ryb" podzielił gospodarkę rybacką na ekstensywną i intensywną.
Ekstensywna (naturalna) to taka w której wykorzystuje się jedynie naturalne zasoby pokarmowe. Wszystkie zabiegi zwiększające zasoby pokarmowe zbiornika (żywienie, nawożenie) należą do intensyfikacji produkcji rybackiej.
Poziom intensyfikacji to stosunek przyrostu masy ryb uzyskanych na pokarmie naturalnym do przyrostu ryb dokarmianych paszą.
- chów nisko intensywny stosunek przyrostu na pokarmie naturalnym do przyrosty na paszy 1:1-4, a produkcja ryb w takich stawach jest na poziomie 500-600 kg w jałowych do 1200-1500 kg w stawach żyznych.
- chów średnio intensywny, stosunek 1:5-10, a wydajność rybacka 1200-1500 kg do 2500-3000 kg
-chów wysoko intensywny (tucz), gdzie pokarm naturalny nie ma znaczenia, a przyrosty uzyskujemy niemal wyłącznie z zadawanej paszy. Przyrosty przekraczają 3000 kg z 1 ha

Szerzej może kolego podyskutować w temacie: "Felieton Karpiowy"
viewtopic.php?f=6&t=6647&start=60

Gwarantuje, że wielu z naszych kolegów osiągało takie wyniki i nie były to eksperymenty, zarówno w produkcji ryby handlowej jak i narybku, ale wszystko zależy co się chce wyhodować i za ile, skąd ma się paszę, w jakiej cenie i ile kosztuje cię narybek, czy kroczek.

Fakt jest faktem, ze w chwili obecnej w Polsce mamy prawie wyłącznie chów nisko intensywny. Ale czy to dobrze, czy żle to się okaże.
Napewno jak jeszcze bardziej rozwydrzy Ochrona Środowiska to będziemy mieli limity do 1 tony z ha i najlepiej, drobnicy, żeby stołówka była dla kormoranów.
A z naszych gospodarstw zrobią rezerwaty (niewiele im brakuje).

Witam Kolegę,

Dziękuje za propozycję, ale raczej nie skorzystam, z prostej przyczyny, przerabiałem to wielokrotnie zarówno w teorii jaki i w praktyce.

Ja nie twierdzę, że nie da się uzyskać 3000 kg z ha ba, nawet pójdę dalej da się i zrobić 4000 kg z ha. Jest jedno małe "ale" tak jak kolega zauważył "osiągano", czyli mowa tutaj o czasie przeszłym. Dziś z rożnych powodów (choroby, koszt produkcji, problem ze zbytem itp itd) średnia produkcja oscyluje na poziomie 1 tony ryb z ha a nawet poniżej. Czasem dostaję sygnały od kolegów, że na pojedynczym stawie lub obiekcie uzyskują obecnie 2-2,5 tony ( pojedyncze przypadki w całej Polsce).

Zakładanie w biznesplanie czy to w założeniach produkcyjnych ( aby uzasadnić racjonalność kosztów inwestycyjnych) takiego poziomu produkcji w obecnej sytuacji to jak zakładanie, że zawsze w totka zgarnę szóstkę.Na dodatek w stawach (o powierzchni 1-4 ha )których jeszcze nie ma, a zostaną wybudowane. Jeżeli się coś planuje a przynajmniej we wszelkiego rodzaju inwestycjach komercyjnych (nie tylko produkcji ryb) to do kalkulacji przyjmuje się wartości średnie, dla produkcji karpia i ryb towarzyszących taką wartością średnią, w chwili obecnej to przedział 1000 - 1500 kg z ha ( a na pewno nie pow. 3 ton/ha). Szanuję Kolegi zdanie, ale w chwili obecnej rzeczywistość która nas otacza jest jaka jest i tego nie zmienimy.

Proponuję z takimi założeniami udać się do banku o kredyt. Nie trzeba być jasnowidzem, aby przewidzieć reakcji banku.

Oczywiście jest to tylko moja subiektywna ocena.

Pozdr.
Gość

Postprzez Gość » Nie Wrz 16, 2012 8:31 pm

Gwarantuje koledze, że przy dostępie do podchowanego materiału w wylęgarni do jakichś 10g, jestem w stanie produkować 3.000 kg narybku rok w rok.
Niestety cena takiego materiału podchowanego w sztucznych warunkach jest nadal zbyt wysoka, tu się z Kolegą zgodzę.
Stosowałem pasze granulowane (FCR -1,5 1,7) i koszty produkcji nie wyglądały przerażająco, biorąc pod uwage naprawde wysoką przeżywalność materiału z wylęgarni (na poziomie 70 a nawet 80%). Od dwu lat robimy też eksperymenty z włana pasza granulowaną i efekty są lepiej niż pozytywne.
Niestety prowadzimy gospodarstwo objęte "użytkiem ekologicznym" a raczej stołówkę dla kormorana, mieliśmy ich w poblizu nawet 300 par.
Stawy narybkowe są u nas zbyt duże do zabezpieczenia siatkami - poza tym mieliśmy już podchody z ochrony środowiska, więc ograniczałem produkcję do 2 stawów po 20 ar.
Na tak małej wodzie to nie ma sensu.
Jestem pewien, że gdybyśmy mieli 5-6 takich stawów (zabezpieczonych siatką) to zaczynałoby to wyglądać interesująco z ekonomicznego punktu widzenia.
Na odkrytej wodzie straty przez kormorana sięgały 70% i zrezygnowaliśmy zupełnie z produkcji narybku, powodem też był problem ze zrzutem wody przy takiej produkcji (znowu ochrona środowiska).

Myślę, że w kontekście tej dyskusji należałoby też ująć, że chyb żadne z naszych gospodarstw, biorąc pod uwage np. ich wartość odtworzeniową czy cenę gruntu nie jest uzasadnione inwestycyjnie.
Większoś z nas nie budowała gospodarstw, tylko w większości mamy je w "schedzie" po byłym ustroju.
My też gospodarzymy na byłym PGR.

Dawno nie słyszałem o nowej inwestycjii w budowę stawów. Przy dzisiejszych cenach gruntu, paliwa, robocizny itd. nie ma mowy o budowie "dochodowych" stawów.
Żadna taka inwestycja nie może być dochodowa chyba, że jak tu koledzy się śmiali "kopana łopatą".
Szczególnie jeśli chodzi o budowę stawów nowych do produkcji ryby towarowej. To czysty bezsens.
Sam też wiem jak prosto jest uzyskać kredyt na inwestycję w gospodarstwo.
Teoretycznie jesteśmy rolnikami, ale jak mnie bank w pierwszej kolejności pyta o "decyzję o dopłatach obszarowych" to robią zawsze duże oczy - gospodarstwo 75 ha i ani grosza?
I to nie jest moja subiektywna ocena.

Pozdrawiam i życzę bardziej pozytywnego myślenia, w końcu to my tą rzeczywistość tworzymy..
Gość

Postprzez Gość » Nie Wrz 16, 2012 9:26 pm

No i widzi Kolega, potwierdził po części moje słowa.
Wyprodukować się da tylko ta ekonomia i czy chcemy czy nie na dłuższą metę jej nie przeskoczymy, chyba że na stać na ciągłe dopłacanie do interesu lub robienie sztuka dla sztuki.

W sumie mając takie pieniądze na inwestycję skierowałbym je raczej na ryby łososiowate lub na jakiś większy RAS i gatunkami na które jest zbyt.

A jak już ma być karp to za te środki kupiłbym 20 ha stawów, wyremontował nakładem własnym, wybudował wylęgarnie z podchowalnią. Mniejsze pieniądze a i większe możliwości manewru na takim areale.

Pozdr.

P.S. Z reguły jestem optymistą :) i szanuję ludzi, którzy chcą jeszcze w tym kraju coś robić mimo wielu przeciwności losu
Gość

Postprzez rafalstanislaw » Nie Wrz 16, 2012 10:22 pm

Gość napisał(a):No i widzi Kolega, potwierdził po części moje słowa.
Wyprodukować się da tylko ta ekonomia i czy chcemy czy nie na dłuższą metę jej nie przeskoczymy, chyba że na stać na ciągłe dopłacanie do interesu lub robienie sztuka dla sztuki.

W sumie mając takie pieniądze na inwestycję skierowałbym je raczej na ryby łososiowate lub na jakiś większy RAS i gatunkami na które jest zbyt.

A jak już ma być karp to za te środki kupiłbym 20 ha stawów, wyremontował nakładem własnym, wybudował wylęgarnie z podchowalnią. Mniejsze pieniądze a i większe możliwości manewru na takim areale.

Pozdr.

P.S. Z reguły jestem optymistą :) i szanuję ludzi, którzy chcą jeszcze w tym kraju coś robić mimo wielu przeciwności losu

Nie zgadzam sie, że na dłuższą metę jest to nie do przeskoczenia. U mnie plan produkcji była taki: wylęgarnia, pracująca praktycznie przez cały rok, RAS głównie sandacz i okoń, stawy narybkowe i to właśnie chów intensywny, a na dodatkowao duży obiekt stawowy (właśnie finalizuję transakcję), ale już na pewno bez wykorzystania żadnych "dotacji".
Oczywiście wersji co do produkcji w hali, zarówno jeśli chodzi o gatunki (od suma afrykańskiego do węgorza itd.) jak i o technologię było kilka, ale w końcu trafiłem na na naprawdę mądrych ludzi z Olsztyna, którzy robią mi projekt a to co widziałem w Rosji w 100% przekonało mnie do produkcji sandacza w hali.
Prawdopodobnie uzupełnieniem będzie okoń i sieja - podobne warunki termiczne i wymagania. Poza tym mam rynek zbytu na żywego okonia w Szwajcarii - powoli już nim handlujemy.

Jestem przekonany, że wszystko razem będzie się dobrze spinało zarówno jeśli chodzi o ekonomię i jak i o technologię. Na pewno biorąc pod uwagę pojedyncze elementy może być ocena różna.
Budowałem takie obiekty we Francji i w Holandii i widziałem jak to funkcjonuje już kilka lat temu.

Oczywiście bez środków pomocowych inwestycja jest bardzo ciężka do "udźwignięcia" i też ciężko ją ekonomicznie "zapiąć" - to nie Holandia, ale uważam, że tylko w takim zestawieniu wylęgarnia, RAS, narybek i obiekt stawowy (i to dużo większy niż 20 ha) ma sens i pozwoli zachować płynność finansową i elastyczność produkcji.

Też jestem zdania, że budowa samych stawów nie ma sensu, ani uzasadnienia, ale w takiej kombinacji powinny one być i działać jak należy. Sam też nie odważyłbym się na budowę obiektu 100 czy 200 hektarowego, a uważam, że jeśli chodzi o rybe towarową (karpia) tylko taka skalę może zapewnić opłacalność.

Stawy, które teraz będę zagospodarowywał to duży obiekt i na pewno tu będzie bardziej opłacalne stworzenie własnej ekipy "remontowej".
To też są olbrzymie środki do zaangażowania (głównie chodzi o sprzęt, ludzi i paliwo), ale to bardzo duży obiekt i uważam, że powinny się zwrócić. Poza tym przy tym areale, taka ekipa będzie potrzebna prawie cały czas.
Jeszcze wszystko liczymy bo też mamy problem z ochroną środowiska i oczywiście z kormoranem, ale chyba wszystko będzie O.K.

Jako "uzupełnienie" przedsięwzięcia planuje duże (ok. 20 ha) łowisko wędkarskie (karpiowe) z miejscami do noclegu.

Powiem szczerze, że pomysły, które dla niektórych są "wariackie" często jednak wypalają i trzeba iść do przodu i jednak ciągle ryzykować.
Jeszcze kilka lat temu "starzy" karpiarze łapali się za głowe, kiedy mówiło im sie o obsadzie 70kg/m3 wody (takie obsady sandacza widziałem w Rosji, w Holandii z węgorzem dobijają do 90 kg).
Także nie ma co oglądać się za siebie i ciągle robić to samo.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z przeciwnościami losu.
rafalstanislaw

Postprzez słuchacz » Pon Wrz 17, 2012 5:20 am

rafalstanislaw napisał(a): Nie zgadzam sie, że na dłuższą metę jest to nie do przeskoczenia. U mnie plan produkcji była taki: wylęgarnia, pracująca praktycznie przez cały rok, RAS głównie sandacz i okoń, stawy narybkowe i to właśnie chów intensywny, a na dodatkowao duży obiekt stawowy (właśnie finalizuję transakcję),
....... że tylko w takim zestawieniu wylęgarnia, RAS, narybek i obiekt stawowy (i to dużo większy niż 20 ha) ma sens i pozwoli zachować płynność finansową i elastyczność produkcji.
...... Sam też nie odważyłbym się na budowę obiektu 100 czy 200 hektarowego, a uważam, że jeśli chodzi o rybe towarową (karpia) tylko taka skalę może zapewnić opłacalność.
........
Jako "uzupełnienie" przedsięwzięcia planuje duże (ok. 20 ha) łowisko wędkarskie (karpiowe) z miejscami do noclegu.

A gdzie tu u kolegi jakaś podchowalnia?
I skąd kolega "wytrzaśnie" takie stawy 100-200 ha?
Jak już też niektórzy pisali - gospodarstwo rozrzucowne na iluś tam set kilometrach - przeważnie jest nie do upilnowania.
słuchacz

Postprzez pablo » Pon Wrz 17, 2012 5:34 am

Jak kolega tak inwestuje i nie jest rybakiem to radziłbym pozostać przy swojej branży, widać, że źle nie idzie.
Na rybkach to ciężko takie pieniądze zarobić.
pablo

Postprzez rafalstanislaw » Pon Wrz 17, 2012 6:47 am

słuchacz napisał(a):A gdzie tu u kolegi jakaś podchowalnia?
I skąd kolega "wytrzaśnie" takie stawy 100-200 ha?
Jak już też niektórzy pisali - gospodarstwo rozrzucowne na iluś tam set kilometrach - przeważnie jest nie do upilnowania.

To tylko przeoczenie - podchowalnia to prawie 1/5 pow hali, rozważamy nawet produkcję "palczaka" czy ciężkiego narybku zamiast części "towarówki" - ale to pokaże rynek i odbiorcy.

Taki obiekt właśnie mam w pobliżu "wylęgarni" i będziemy go "ogarniać" (jest trochę zaniedbany) jeszcze w tym roku. Myślę, że od wiosny obiekt ruszy (może nie w całości, ale w większej części).
W linii prostej od wylęgarni mamy do niego 4 km, bliżej już się nie dało bo stawy są też "użytkiem ekologicznym" i nic tam nie można budować- przynajmniej bardzo trudno.
Nie da się ukryć, że te 190 ha wody, "przyspieszyło" mój wniosek o aneks i zmianę miejsca budowy wylęgarni, naprawdę cała inwestycja nabiera innego "koloru".
Szczególnie, że stwarza on super warunki i nadarzyła sie okazja by go przejąć.
A w nowej lokalizacji mam też zupełnie inny "klimat" jeśli chodzi o urzędy, czy papierologię i naprawdę urzędnicy są bardzo życzliwi i pomocni.

Także myślę, że taki zestaw : wylęgarnia, pracująca praktycznie przez cały rok,PODCHOWALNIA, RAS - towarówka, stawy narybkowe, jakieś 170 ha wody pod hodowlę i 20 ha łowisko dla wędkarzy, może naprawdę działać.

pablo napisał(a):Jak kolega tak inwestuje i nie jest rybakiem to radziłbym pozostać przy swojej branży, widać, że źle nie idzie.
Na rybkach to ciężko takie pieniądze zarobić.

Faktycznie łatwiej było zarabiać na budowie i sprzedaży mieszkań, ale to też raczej "szło" niż "idzie".
Ale jestem pewien, że akwakultura też ma ogromną przyszłość, tak chyba też myśli wielu z Kolegów, bo też zmienili by branże.
Zresztą wystarczy popatrzeć co się dzieje z chowem i hodowlą na świecie, naprawdę idzie to do przodu i to nie w kierunku "ekstensywnego" rezerwatu dla ptaków i bobrów i wszędzie na świecie udaje się zrobić z tego dobry biznes.
rafalstanislaw

Postprzez gość » Pon Wrz 17, 2012 8:43 am

rafalstanislaw napisał(a):

Także myślę, że taki zestaw : wylęgarnia, pracująca praktycznie przez cały rok,PODCHOWALNIA, RAS - towarówka, stawy narybkowe, jakieś 170 ha wody pod hodowlę i 20 ha łowisko dla wędkarzy, może naprawdę działać.

Piekny temat. Pomażyć tylko. Ale duży, oj duuuuży.
Niezłe i ambitne.
gość

Postprzez Gość » Pon Wrz 17, 2012 9:33 am

rafalstanislaw napisał(a):
Gość napisał(a):
Też jestem zdania, że budowa samych stawów nie ma sensu, ani uzasadnienia, ale w takiej kombinacji powinny one być i działać jak należy. Sam też nie odważyłbym się na budowę obiektu 100 czy 200 hektarowego, a uważam, że jeśli chodzi o rybe towarową (karpia) tylko taka skalę może zapewnić opłacalność.
.

Ja mam takie pytanie. W tych stawach narybkowych ma być hodowla intensywna powyżej 3 ton/ha. Rozumiem, że aby osiągnąć taki efekt musiał Pan zaplanować napowietrzanie. Karmienie paszą pełno-porcjową, czy nawożenie ?
Inwestując w stawy towarowe 100-200 ha zbadał Pan pewnie zlewnie i zna planowaną wydajność naturalną. Jaka ona jest.
Jak z dostępnością wody ?
Gość

Postprzez 44 » Pon Wrz 17, 2012 9:56 am

Hodowla ryb, a w szczególności karpii niesie - jak to z hodowlami bywa- duże ryzyko. Dzisiaj trzeba, odchodząc od wieloletnich przyzwyczajeń, mocno główkować w kierunku "urozmaicenia" hodowli. Uważnie śledzić zachowania rynku, jego tendencje. Patrzeć na kilka lat do przodu. Może LGRy na które patrzymy trochę spode łba, są jednak tym nowym spojrzeniem, tym "urozmaiceniem" Może nie całą parę puszczajmy w nasz ukochany karpiowy interes.
44

Postprzez rafalstanislaw » Pon Wrz 17, 2012 10:16 am

Gość napisał(a):

Ja mam takie pytanie. W tych stawach narybkowych ma być hodowla intensywna powyżej 3 ton/ha. Rozumiem, że aby osiągnąć taki efekt musiał Pan zaplanować napowietrzanie. Karmienie paszą pełno-porcjową, czy nawożenie ?
Inwestując w stawy towarowe 100-200 ha zbadał Pan pewnie zlewnie i zna planowaną wydajność naturalną. Jaka ona jest.
Jak z dostępnością wody ?

Napowietrzanie stawow narybkowych na "injektorach". Karmienie paszą - granulaty i nawożenie mieszane (organiczne i mineralne). Napewno bedziemy próbowali stosować probiotyki EM.

Zlewnia stawów jest mi dobrze znana, znam obiekt od kilku lat. Z wodą sporadyczne problemy, jak prawie wszędzie. Pomimo dość skomplikowanego systemu rozrządu wody, zasilanie z 3 iezależnych źródeł (cieków).
Sprawdzona wydajność naturalna to 300-320 kg (przez kilka lat prowadzona tam była hodowla bez skarmiania, tylko na wydajności naturalnej stawów (były problemy za zrzutem wody i ochroną środowiska.
Stad też pomysł łowiska - będzie pełnić funkcje osadnika wód zrzutowych. Na to zgadza się rdoś.
rafalstanislaw

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 60 gości