zbych napisał(a): kto on jest, jaki on jest i kim byli jego rodzice.
Dobre!!! Muszę zapamiętać.
Moderator: ekspert_PK
zbych napisał(a): kto on jest, jaki on jest i kim byli jego rodzice.
Gość napisał(a):
Witam Kolegę,
Dziękuje za propozycję, ale raczej nie skorzystam, z prostej przyczyny, przerabiałem to wielokrotnie zarówno w teorii jaki i w praktyce.
Ja nie twierdzę, że nie da się uzyskać 3000 kg z ha ba, nawet pójdę dalej da się i zrobić 4000 kg z ha. Jest jedno małe "ale" tak jak kolega zauważył "osiągano", czyli mowa tutaj o czasie przeszłym. Dziś z rożnych powodów (choroby, koszt produkcji, problem ze zbytem itp itd) średnia produkcja oscyluje na poziomie 1 tony ryb z ha a nawet poniżej. Czasem dostaję sygnały od kolegów, że na pojedynczym stawie lub obiekcie uzyskują obecnie 2-2,5 tony ( pojedyncze przypadki w całej Polsce).
Zakładanie w biznesplanie czy to w założeniach produkcyjnych ( aby uzasadnić racjonalność kosztów inwestycyjnych) takiego poziomu produkcji w obecnej sytuacji to jak zakładanie, że zawsze w totka zgarnę szóstkę.Na dodatek w stawach (o powierzchni 1-4 ha )których jeszcze nie ma, a zostaną wybudowane. Jeżeli się coś planuje a przynajmniej we wszelkiego rodzaju inwestycjach komercyjnych (nie tylko produkcji ryb) to do kalkulacji przyjmuje się wartości średnie, dla produkcji karpia i ryb towarzyszących taką wartością średnią, w chwili obecnej to przedział 1000 - 1500 kg z ha ( a na pewno nie pow. 3 ton/ha). Szanuję Kolegi zdanie, ale w chwili obecnej rzeczywistość która nas otacza jest jaka jest i tego nie zmienimy.
Proponuję z takimi założeniami udać się do banku o kredyt. Nie trzeba być jasnowidzem, aby przewidzieć reakcji banku.
Oczywiście jest to tylko moja subiektywna ocena.
Pozdr.
Gość napisał(a):Ja się tak zastanawiam, czytając ten wątek, czy wszyscy piszący tu o nowoczesnych technologiach produkcji ryb (w tym karpia) byście zainwestowali w to swoje pieniądze, gdyby nie dopłaty ?
Wszystkich piszących o przyrostach 3-4 ton z ha karpia proszę o adresy tych gospodarstw w celu weryfikacji. Osobiście nie znam nikogo kto tyle produkuje.
Nie opowiadajcie tu o doświadczalnych "stawikach" a o normalnej produkcji towarowej.
Kolegę "Zbycha" proszę o informację o wydajnościach z ha stawów uzyskiwanych w produkcji ryb, teraz i za PGR-u.
Pozdrawiam.
Gość napisał(a):Ja się tak zastanawiam, czytając ten wątek, czy wszyscy piszący tu o nowoczesnych technologiach produkcji ryb (w tym karpia) byście zainwestowali w to swoje pieniądze, gdyby nie dopłaty ?
Wszystkich piszących o przyrostach 3-4 ton z ha karpia proszę o adresy tych gospodarstw w celu weryfikacji. Osobiście nie znam nikogo kto tyle produkuje.
Nie opowiadajcie tu o doświadczalnych "stawikach" a o normalnej produkcji towarowej.
Kolegę "Zbycha" proszę o informację o wydajnościach z ha stawów uzyskiwanych w produkcji ryb, teraz i za PGR-u.
Pozdrawiam.
gość napisał(a):Gość napisał(a):Ja się tak zastanawiam, czytając ten wątek, czy wszyscy piszący tu o nowoczesnych technologiach produkcji ryb (w tym karpia) byście zainwestowali w to swoje pieniądze, gdyby nie dopłaty ?
Pozdrawiam.
Gdybyśmy mieli takie "swoje" pieniądze.
A to po co są te dopłaty?
A po co są dopłaty wodno-środowiskowe?
A po co są dopłaty obszarowe?
A po co są PROW, PO RYBY?
A po co jest ARiMR?
A po co jest PARP?
A po co jest Kolega?
Ciekaw jestem czy Kolega zainwestowałby "swoje" pieniądze w takie kampanie "promocyjne".
gość napisał(a):Przyrosty są w zależności ile sie przy tym chodzi i czym sie karmi, ile można na to przeznaczyć. Jakbym miał większy luz z kasą to zapodałbym granulaty Allera i 2,5-3t - by było bez problemu.
Ale niestety takiego oddechu nie ma. Na remont ledwie dostaliśmy kredyt, na dotacje sie nie załapałem.
Gość napisał(a):gość napisał(a):Gość napisał(a):Ja się tak zastanawiam, czytając ten wątek, czy wszyscy piszący tu o nowoczesnych technologiach produkcji ryb (w tym karpia) byście zainwestowali w to swoje pieniądze, gdyby nie dopłaty ?
Pozdrawiam.
Gdybyśmy mieli takie "swoje" pieniądze.
A to po co są te dopłaty?
A po co są dopłaty wodno-środowiskowe?
A po co są dopłaty obszarowe?
A po co są PROW, PO RYBY?
A po co jest ARiMR?
A po co jest PARP?
A po co jest Kolega?
Ciekaw jestem czy Kolega zainwestowałby "swoje" pieniądze w takie kampanie "promocyjne".
Wiesz może czym się różni kapitalizm od socjalizmu.
Warto też porozmawiać ze społeczeństwem i spytać się, czy chce dopłacać do naszej produkcji ?
Jeszcze 2-3 lata takiego marnotrawienia pieniędzy i cała ta Unia rozsypie się w pył !
Gość napisał(a):
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 72 gości