UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez gość » Śro Wrz 19, 2012 2:49 pm

Wszystkie koszty produkcji pomnóż razy dwa (doplaty do sprzętu, budowy obiektów) zabierz dopłaty obszarowe, środowiskowe i do zwierząt , mleka itd. A i jeszcze akcyza na paliwo, dopłata do kredytu na zakup ziemi.
Myśle, że cena żywności skoczyłaby przynajmniej x 3.
Poza tym gdyby rolnika traktować w kategoriach rynkowych, kapitalistycznych to poziom biedy na wsi byłby straszny.
gość

Postprzez gość » Śro Wrz 19, 2012 3:02 pm

A rolnik dalej by dostawał tyle co teraz, jedlibyśmy za to amerykańską albo chińską pszenicę, kolega też by raczej zajęcia nie miał.
gość

Postprzez Gość » Śro Wrz 19, 2012 3:36 pm

gość napisał(a):Wszystkie koszty produkcji pomnóż razy dwa (doplaty do sprzętu, budowy obiektów) zabierz dopłaty obszarowe, środowiskowe i do zwierząt , mleka itd. A i jeszcze akcyza na paliwo, dopłata do kredytu na zakup ziemi.
Myśle, że cena żywności skoczyłaby przynajmniej x 3.
Poza tym gdyby rolnika traktować w kategoriach rynkowych, kapitalistycznych to poziom biedy na wsi byłby straszny.

Dlaczego Ty cały czas piszesz o wzroście cen żywności, jakby on miałby być generowany przez rolników, a nie przez przetwórców.
Gdyby nie było dopłat, to cena sprzętu dla rolników była by o wiele niższa. Rolnik zamiast ciągnika New Holland za 400 tyś kupił by równie dobrego Zetora za 200 tyś. Brak dopłat obszarowych pokryła by mu 20-30 % zwyżka cen jego produktów, która mogła by zwiększyć cenę żywności nie więcej jak o 10 % (porównaj cenę żywca o 75 % wydajności rzeźnej do ceny mięsa w sklepie)
Gdyby nie było dopłat, to cena ziemi była by o wiele niższa i rolnik miałby w nosie dopłaty do kredytu, gdyby mógł ją kupić o połowę taniej jak teraz.
Nie opowiadajcie mi tanich zbożach z Chin, czy Ameryki. Jeśli są dotowane to należy wprowadzić cła.
Cieszycie się z dopłat wod-środ, a sami wiecie, że przez wiele gospodarstw wkalkulowuje ją w cenę karpia. Co z tego, że mamy dopłaty i dofinansowania, jak cena spadnie w tym roku o 0.50-1.00 zł/kg i bilans, zysków z dopłat i strat na niższej cenie, wyjdzie na zero ?
Gość

Postprzez gość » Śro Wrz 19, 2012 4:56 pm

Coby było gdyby było.
Fakt jest taki przyjeżdża "wujek" z ameryki (tutaj z unii) i mówi macie tu 100 milionów i rozdajcie "rolnikom" : tym, którzy uprawiaja zboże it tym co hodują świnki. Tym co produkują mleko i tym co hodują ryby. Tym co uprawiają chmiel i tym co pasą owce.

A tu raptem ktoś mówi: dobra damy wszystkim, ale nie tym od rybek bo to marnotrawstwo i bilans zysków z dopłat i strat wyjdzie na zero.
No mądre to?

A ci rolnicy to czemu kupują New Hollanda czy Classa zamiast Zetora - BO MAJĄ DOPŁATY, pewnie "swoich" pieniędzy by też tak nie zainwestowali.
Czemu ma być jakaś grupa bardziej uprzywilejowana. Przerabialiśmy to już za komuny: górnicy, hutnicy, stoczniowcy...
Za komuny też ani ja robotnik, ani rolnik i talon na cokolwiek się nie należał.
Teraz jest dokładnie to samo. Rybacy to jak zwykle jakaś inna "kasta".
Gdyby nas rybaków było tylu co rolników i pojawiłby się jakiś "rybacki Lepper" to też moglibyśmy na granicy wpuszczać do rzek czeskie, czy węgierskie karpie i wtedy coś byśmy mogli "wytargować" a nie słuchać przekonywania, że "wiecie te dopłaty dla was to wam tylko krzywdę zrobią".

Wątpię, żeby któryś z Kolegów wkalkulował w cenę sprzedaży dopłaty wodno-środowiskowe, których jeszcze na koncie nie ma. Patrząc na to forum to pewnego z "dopłatami" to nie ma nic.
Sprzedasz karpia o złotówkę taniej bo ci obiecali w urzędzie, że ci dołożą? Ja na pewno nie i nie mam zamiaru uwzględniać w cenie sprzedaży dopłat, których jeszcze nie mam.
Jak już będę miał pieniądze na koncie to raczej dobiorę troche kredytu i wrzucę je w gospodarstwo, bo drugi raz takiej okazji może nie być.

Widać, że niektórzy na tym forum to przy stawach nie pracowali, jak się temat zna teoretycznie a nie z własnej ciężkiej pracy (i ryzyka) to wszystko sobie można ładnie wytłumaczyć.

Teoretycznie, to jak wyliczyli naukowcy trzmiel nie powinien latać, bo ma za małe skrzydełka, a on ma to w d... i lata.
gość

Postprzez słuchacz » Śro Wrz 19, 2012 5:07 pm

Gość napisał(a): Dlaczego Ty cały czas piszesz o wzroście cen żywności, jakby on miałby być generowany przez rolników, a nie przez przetwórców.

He, he. Pewnie jakby nie było dopłat to ci przetwórcy i pośrednicy by obniżyli swoje zyski.
No dosyć to naiwne.

Ceny sprzętu są też takie same w całej Europie, jak kupowałem ciągnik robiłem orientacje - to samo w euro.
słuchacz

Postprzez Arek12 » Śro Wrz 19, 2012 7:13 pm

Coś klimaty znajome, jeśli chodzi odopłaty dla sektora rybackiego.
Pewnie już coś im nie gra w rozliczeniach i będą coś odbierać.
Jak widać już jest przez pracowników robiony klimat " a po co pomoc dla rybaków, te dotacje to im tylko krzywdę zrobią".

Ja przeżyłem 50 lat i nikt mi nie wmówi, że jak rolnik nie byłby dotowany to ceny by nie wzrosły.
A co ci rolnicy z tych swoich dotacji mercedesy kupują? To co widzę po sąsiadach to każdy pakuje pieniądze w swoje gospodarki.

A kolega niech porobi w polu 14 godzin w lipcu to bedzie kolega wiedział czy zetor jest tak samo dobry jak new holland.
Ja jestem ze wsi i na gospodarce swoje odrobiłem i serwis do nas ni przyjeżdżał.

W biurach drewnianych taboretów nie macie tylko miękkie fotele.
Arek12

Postprzez zbych » Śro Wrz 19, 2012 8:08 pm

Gość napisał(a):Ja się tak zastanawiam, czytając ten wątek, czy wszyscy piszący tu o nowoczesnych technologiach produkcji ryb (w tym karpia) byście zainwestowali w to swoje pieniądze, gdyby nie dopłaty ?
Wszystkich piszących o przyrostach 3-4 ton z ha karpia proszę o adresy tych gospodarstw w celu weryfikacji. Osobiście nie znam nikogo kto tyle produkuje.
Nie opowiadajcie tu o doświadczalnych "stawikach" a o normalnej produkcji towarowej.
Kolegę "Zbycha" proszę o informację o wydajnościach z ha stawów uzyskiwanych w produkcji ryb, teraz i za PGR-u.
Pozdrawiam.

Kolega tych czasów, z tego co czytam to pamiętać nie może, ale sporo naszych Kolegów zna je doskonale.

Za PGRyb z wydajnością, to było jakby to powiedzieć, tak jak miało wyjść.
Zależy ile paszy poszło "bokiem", ile nawozów "zaginęło", na ile były podpisane plany, ile karpi po 1,2-1,5 kg poszło na "zarybianie" jezior. Generalnie działy się różne cuda raz wyszło nam 4,2 t/ha - ale tyko na papierze. Myśle, że faktycznie robiliśmy jakieś 1-1,2 t, ale wtedy nikt ani nie patrzył na koszty, ani na straty.

Jak przyszedł obecny właściciel to produkcja była na poziomie 550-620kg, teraz po 6 latach to jest to jakieś 1,7-2,2 t (oczywiście nie tylko karpia).

Problemem nie jest produkcja, ale sprzedaż. U nas "góra" produkcją się nie martwi, pracują nad sprzedażą, kontaktami jak to się mówi układami i to właśnie przynosi efekt. Wiemy, że ile byśmy ryby nie zrobili to zawsze szef znajdzie jakieś dojście, człowieka i wszystko sprzeda.

Wydaje mi się żę właśnie tędy droga, żeby rybacy rybaczyli, a ludzie z marketingu handlowali.
Ale żeby dawać radę na rynku trzeba mieć możliwość w każdej chwili zwiększyć produkcję do takiego pułapu jaki może marketing sprzedać.
Trzeba mieć "zapas mocy produkcyjnych" i technologii i możliwość nadążania za rynkiem. Lepiej jest mieć obiekt o większych możliwościach produkcyjnych (z zapasem) i produkowanie na pół gwizdka niż odwrotnie - jest to dużo bezpieczniejsze dla gospodarstwa. W wielu gospodarstwach nikt się nie przyzna, że mu wychodzi ponad 1,5 tony bo ma zaraz na głowie Ochronę środowiska. Znam gospodarstwo, które miało przepychanki z "ochroną" pomimo produkcji grubo poniżej 1 tony i pomimo pozwolenia wodno-prawnego., a większość nas jest pod "specjalnym" nadzorem (natura 2000, użytki ekologiczne itd.)

Jak ma Kolega staw o wydajności naturalnej 500-600 kg to zrobienie 1,5 tony to żaden problem, ale jak wydajność jest na poziomie 100-170 kg (są u nas na śląsku takie obiekty właśnie z dawnych czasów) to koszt produkcji 1,5 tony jest straszny.
Lepszy jest lepszy obiekt niż gorszy, to chyba jasna sprawa.

A jeśli chodzi o dopłaty to też jestem zdania, żę właśnie po to one są aby zachęcic do inwestowania i do tego aby rybactwo szło "do przodu" w górę, a nie równało do średniej, przecież te dotacje mają pomóc, a nie utrzymywac obecny stan, który w większości gospodarstw nie jest najlepszy.

Życzę koledze owocnych przeliczeń i kalkulacji, ale jednak "otwartej głowy" .
A weryfikacje to my przechodzimy co sezon - najlepiej popracować na stawach z 5-6 lat i wtedy nie trzeba nikogo pytać, tylko się wie.
Na marginesie - czemy tak Kolegę boli, że koś buduje coś dużego i ma duże plany? Ja bym sobie życzył, żeby takich rzeczy działo się w naszym kraju jak najwięcej.
zbych

Postprzez emeryt » Śro Wrz 19, 2012 9:37 pm

zbych napisał(a): Kolega tych czasów, z tego co czytam to pamiętać nie może, ale sporo naszych Kolegów zna je doskonale.

Za PGRyb z wydajnością, to było jakby to powiedzieć, tak jak miało wyjść.
Zależy ile paszy poszło "bokiem", ile nawozów "zaginęło", na ile były podpisane plany, ile karpi po 1,2-1,5 kg poszło na "zarybianie" jezior. Generalnie działy się różne cuda raz wyszło nam 4,2 t/ha - ale tyko na papierze. Myśle, że faktycznie robiliśmy jakieś 1-1,2 t, ale wtedy nikt ani nie patrzył na koszty, ani na straty.

Jestem juz emerytem, ale jak nieraz opowiadm synowi o "tych czasach", to on nie chce wierzyć. Czasami jak sam siebie słucham to mi się nie chce wierzyć, ale tak było. Sam budowałem przez 4 lata, 35 ha stawów pompowanych elektrycznie, na żwirze gdzie ciekły jak sito i zamknietych po 2 latach. Mój kolega - "dyrektor" zjednoczenia za węgorza kupił w '78 nowego opla w RFN. Wart na giełdzie był tyle co jakieś 10.000 ha ziemi.
Wtedy się nie kupowało, nie handlowało a "kombinowało".

Weryfikacje też już przechodziłem.

Młodzi gniewni zamienią się kiedyś w starych wkur...nych.
emeryt

Postprzez gość » Śro Wrz 19, 2012 10:03 pm

Gość napisał(a): . Jeśli są dotowane to należy wprowadzić cła.
Cieszycie się z dopłat wod-środ, a sami wiecie, że przez wiele gospodarstw wkalkulowuje ją w cenę karpia. Co z tego, że mamy dopłaty i dofinansowania, jak cena spadnie w tym roku o 0.50-1.00 zł/kg i bilans, zysków z dopłat i strat na niższej cenie, wyjdzie na zero ?

Nelezy wprowadzić cła. Powinno sie kalkulowć. Należałoby .....
Kolega to do polityki. Cała lista pobożnych życzeń i teoriii a rzeczywistość nam skrzypi...
Kto by miał wprowadzic te cła? Kto reguluje nasz rynek jeśli chodzi o import z czech, wegier, tajlandii, chin ? Kto ma mieć kontrole nad rynkiem supermarketowym? My rybacy czy wy w urzędach? Najłatwiej stłamsić i ocenić tego co najniżej - producenta. Chłopie pomóz swoim a nie pieprzysz o tym co należy. Zrób tak żeby dookoła ciebie było dobrze. "Wy się cieszycie" - zacytuję klasyka - "my bylismy tu, a wy tam byliście gdzie ZOMO". Widać gdzie stoi Kolega. Czyja to reprezentacja? Do jakiego punktu dyskusji można tu dojść? Jeśli urzędnik czy rolnik ma lepszy obraz sytuacji rybaków i hodowców niż my to zdać się trzeba jednak na "opatrzność boską".
Mój węgorz musi kosztować 100 bo go praktycznie nei ma - chinczyka kupisz w mqakro za 65. Ja temu nie jestem winien.
gość

Postprzez miras » Śro Wrz 19, 2012 10:14 pm

Gość napisał(a): Co z tego, że mamy dopłaty i dofinansowania, jak cena spadnie w tym roku o 0.50-1.00 zł/kg i bilans, zysków z dopłat i strat na niższej cenie, wyjdzie na zero ?

Przekonałeś mnie zrezygnuję z tych 80 tys.
Skoro razem je "mamy" to i ty zrezygnuj z 80 tys.

Możesz oddać pobory, albo odrobić w końcu "my" rybacy powinniśmy trzymać się razem, żeby nie wyszło na zero.
miras

Postprzez gość » Śro Wrz 19, 2012 10:34 pm

Gość napisał(a): Przy nakładzie własnym spokojnie można wybudować 1 ha stawu do 200 tys., chyba że ktoś będzie dołki kopać a nie budować staw. Wykopanie 1 m3 ziemi jest w cenie :)

A jak to wyliczyć do wniosku przy nakładzie własnym?
Ja złozyłam wniosek właśnie z takim wyliczeniem na 130 tys za hektar, jak gdyby ryczałtowo i Agencja go odrzuciła - chcieli tzw. KOSZTORYS INWESTORSKI.

Jak wtedy to jest liczone?
gość

Postprzez gość » Czw Wrz 20, 2012 8:59 pm

Było kiedyś tak: zakładana produkcja 500 kg/ha, wyprodukowano 1000 - 200% normy - wszyscy premia.
W następnym roku plan 1000 produkcja faktyczna 1000 - do centrali, a dodatkowe 500 na papierze - zarybienia. 150% normy - premia.
gość

Postprzez gość » Czw Wrz 20, 2012 9:01 pm

A co wy z tymi rolnikami. To chyba nie to forum?!
gość

Postprzez Tilapiak » Czw Wrz 20, 2012 11:08 pm

Co wy narzekacie, że nie ma funduszy, że źle się rybactwo traktuje???? Jest tak jak tu:
http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/ef ... -2013.html
Tilapiak

Postprzez Gość » Czw Wrz 20, 2012 11:30 pm

Czymś się muszą wykazać. Tu raczej chodzi o "ogół" przy tylu set milionach przerobionych na "duperelach" trzeba pokazać 3-4 zakończone nowoczesne inwestycje i pokazać się na otwarciu i zrobić zdjęcie.

Poza tym polska tilapia, panga i polski sum afrykański?! Już jest polskie barramundi - lada moment będzie się zwijać sprzedaż jest "oszałamiająca".

Ciekaw jestem czy by zainwestowali "swoje" pieniądze, gdyby nie "dopłaty" jak mówił, kolega z ARiMRu.
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 68 gości