UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez gość » Nie Wrz 23, 2012 12:35 pm

rafalstanislaw napisał(a):
A Kolegom radze nie brac sobie dodatkowych kłopotów na głowe i przemyśleć łatwiejsze (pweniejsze) rozwiązania.

A co Kolega ma na myśli? Jakie łatwiejsze rozwiązania?
gość

Postprzez gość » Nie Wrz 23, 2012 2:12 pm

gość napisał(a):Na pewno zanim cokolwiek zmienisz najpierw pisz aneks, inaczej to wychodzą rózne jaja, jak nie przy aneksie to na płatność (przynajmniej u mnie tak było). Czepiali sie zupełnie nie istotnych dupereli. Także zanim wniosek o płatność - wszystkie zmiany aneksować, nawet te drobne.

Kiedy był składany wniosek o płatność?
gość

Postprzez Gość » Nie Wrz 23, 2012 2:29 pm

Jeśli chodzi o dopłaty bezpośrednie to "jest to instrument finansowy Wspólnej Polityki Rolnej UE, który służy obniżeniu kosztów produkcji rolnej, wzmocnieniu konkurencyjności europejskiego rolnictwa a konsumentom ma zapewniać niższe ceny żywności."

Marek Kassa Rzecznik Prasowy ARiMR
Gość

Postprzez gość » Nie Wrz 23, 2012 2:52 pm

Gość napisał(a):
gość napisał(a):Wszystkie koszty produkcji pomnóż razy dwa (doplaty do sprzętu, budowy obiektów) zabierz dopłaty obszarowe, środowiskowe i do zwierząt , mleka itd. A i jeszcze akcyza na paliwo, dopłata do kredytu na zakup ziemi.
Myśle, że cena żywności skoczyłaby przynajmniej x 3.
Poza tym gdyby rolnika traktować w kategoriach rynkowych, kapitalistycznych to poziom biedy na wsi byłby straszny.

Dlaczego Ty cały czas piszesz o wzroście cen żywności, jakby on miałby być generowany przez rolników, a nie przez przetwórców.
Gdyby nie było dopłat, to cena sprzętu dla rolników była by o wiele niższa. Rolnik zamiast ciągnika New Holland za 400 tyś kupił by równie dobrego Zetora za 200 tyś. Brak dopłat obszarowych pokryła by mu 20-30 % zwyżka cen jego produktów, która mogła by zwiększyć cenę żywności nie więcej jak o 10 % (porównaj cenę żywca o 75 % wydajności rzeźnej do ceny mięsa w sklepie)
Gdyby nie było dopłat, to cena ziemi była by o wiele niższa i rolnik miałby w nosie dopłaty do kredytu, gdyby mógł ją kupić o połowę taniej jak teraz.
Nie opowiadajcie mi tanich zbożach z Chin, czy Ameryki. Jeśli są dotowane to należy wprowadzić cła.
Cieszycie się z dopłat wod-środ, a sami wiecie, że przez wiele gospodarstw wkalkulowuje ją w cenę karpia. Co z tego, że mamy dopłaty i dofinansowania, jak cena spadnie w tym roku o 0.50-1.00 zł/kg i bilans, zysków z dopłat i strat na niższej cenie, wyjdzie na zero ?

Gość napisał(a):Jeśli chodzi o dopłaty bezpośrednie to "jest to instrument finansowy Wspólnej Polityki Rolnej UE, który służy obniżeniu kosztów produkcji rolnej, wzmocnieniu konkurencyjności europejskiego rolnictwa a konsumentom ma zapewniać niższe ceny żywności."

Tam gdzie dwóch Polaków to tam trzy opinie.
gość

Postprzez gość » Nie Wrz 23, 2012 3:05 pm

Ja kupowałem gospodarstwo od ANR w 1999 r, dopłat nie było, a hektar kosztował jakieś 3 tys. Kupiłem na 5 przetargu, bo wtedy rolnicy się nie rwali do zakupu ziemi, chętnych nie było. Dokupiłem też ziemie "po sąsiedzku" od rolnika po 2,7 tys. Wiem, że w innych regionach można było kupować jeszcze taniej.
gość

Postprzez rafalstanislaw » Nie Wrz 23, 2012 5:19 pm

gość napisał(a):
rafalstanislaw napisał(a):
A Kolegom radze nie brac sobie dodatkowych kłopotów na głowe i przemyśleć łatwiejsze (pweniejsze) rozwiązania.

A co Kolega ma na myśli? Jakie łatwiejsze rozwiązania?

Chodziło mi o takie sytuacje jak w moim przypadku.
Na etapie składania wniosku przeważnie nie ma kompletnej dokumentacji, projektów, czy pozwoleń. U mnie nie było szczegółowych projektów (ich stworzenie było "elementem" wniosku). Nie było też opracowanej w szczegółach technologiii i projektów technicznych, budowlanych. A co najgorsze, jak się okazało, był brak możliwości uzyskania warunków zabudowy co czyniło podpisaną umowę niemożliwą do zrealizowania w całości. Jednak umowa była podpisana i zostały zaakceptowane koszty i zakres dofinansowanej inwestycji.

Dopiero w trakcie szczegółowego projektowania, są ustalane lepsze i gorsze rozwiązania (szczegóły budowlane, technologiczne, badania geologiczne, szczegółowe założenia produkcyjne itd.). Wychodzi też wiele spraw formalnych, nawet w przypadku wydanego pozwolenia na budowę, ktoś np. sąsiad, może się odwołać i zablokować realizacje inwestycji na naprawdę długi czas. U mnie takim problemem był Urząd Gminy, w którym wydawanie decyzji o warunkach zabudowy trwało blisko 1,5 roku i do tej pory nie udało się jej uzyskać. Mnie to zmusiło do zmiany miejsca na takie, które umożliwiało realizację inwestycji, celu operacji zgodnie z umową. Po prostu na działkę, na której można było wszystko wybudować. U kogoś innego może to być zmiana parametrów, technologii itp. zmian, które mogą wyjść "w trakcie".

Przez "łatwiejsze" rozwiązanie rozumiem po prostu realizacje wszystkiego zgodnie z dokumentami i pierwotną umową, nawet, jakby na etapie realizacji okazywało się, że jakaś zmiana przynosi lepsze rozwiązanie czy jest po prostu konieczna z przyczyn technicznych, czy formalnych. Lepiej nie wnosić o aneks i realizować tylko to co jest "zgodne" z papierami, a niekoniecznie lepsze.
W moim przypadku zgodnie z umową mogę zrealizować tylko część inwestycji, która bez pozostałych elementów, jest ekonomicznie bez sensu, ale za to pasuje "do papierów".

Właśnie o to mi chodziło kiedy pisałem o "dodatkowych kłopotach" (czyt. aneksowaniu) i "łatwiejszym, pewniejszym" rozwiązaniu, czyli robieniu wszystkiego z godnie z pierwotnymi założeniami, nawet gdyby okazało sie, żę są jakieś inne, lepsze, o których na etapie wniosku nie było ci wiadomo.
A jak są jakieś kwestie problematyczne (jak np. brak możliwości zrealizowania któregoś elementu), to lepiej z niego wogóle zrezygnować, niż próbować coś zmieniać aneksem. Może mieć to różne konsekwencje.

U mnie zmiana aneksem terminu nie wpływała na "uzasadnione koszty", zmiana miejsca już czyni wszystkie koszty "nieuzasadnionym", chociaż żadna z wartości (kosztorysów) się nie zmienia, bo na koszt realizacji (kosztorysy) zmiana działki gruntu nie ma żadnego wpływu. Dwukrotnie zaakceptowane koszty (jak u mnie), mogą zostać przez Agencję zakwestionowane.
I nie ma tu "sztywnych" reguł, przepisów, czy zapisów prawa. To co jeden oddział, czy pracownik kwestionuje w drugim jest w pełni uzasadnione. Mówię tak bo jestem po rozmowach z 2 innymi oddziałami (pracownikami), którym dałem do sprawdzenia swój wniosek, umowę, zestawienie i kosztorysy i nie rozumieją z czego wynika problem, bo wg. nich najważniejsza jest realizacja celu umowy po ustalonych, zaakceptowanych przez Agencję kosztach. Nie rozumieją tego też prawnicy, którzy analizowali umowę pod kontem przepisów i zasad ("Rozporządzenia", "Informacji dla beneficjentów", umowy , ustaw itd.).

Pozdrawiam.
rafalstanislaw

Postprzez pablo » Nie Wrz 23, 2012 6:39 pm

Gość napisał(a):Jeśli chodzi o dopłaty bezpośrednie to "jest to instrument finansowy Wspólnej Polityki Rolnej UE, który służy obniżeniu kosztów produkcji rolnej, wzmocnieniu konkurencyjności europejskiego rolnictwa a konsumentom ma zapewniać niższe ceny żywności."

Chyba w PO RYBY tez chodzi o obniżenie kosztów produkcji i wzmocnienie konkurencyjności.
Czy znowu nas traktuje się "inaczej"?
Dopłata za to, że po prostu masz hektary jest "instrumentem finansowym" a dopłata do budowy stawu - "niegospodarnością".
pablo

Postprzez słuchacz » Nie Wrz 23, 2012 6:45 pm

rafalstanislaw napisał(a): U mnie zmiana aneksem terminu nie wpływała na "uzasadnione koszty", zmiana miejsca już czyni wszystkie koszty "nieuzasadnionym", chociaż żadna z wartości (kosztorysów) się nie zmienia, bo na koszt realizacji (kosztorysy) zmiana działki gruntu nie ma żadnego wpływu. Dwukrotnie zaakceptowane koszty (jak u mnie), mogą zostać przez Agencję zakwestionowane.

A czym to agencja tłumaczy, podaje jakieś podstawy? Czy wcześniej ktoś czegoś nie sprawdził, coś źle zaakceptował?
słuchacz

Postprzez Arek12 » Nie Wrz 23, 2012 7:07 pm

Na temat, z życia wzięte:

facet z agencji reklamowej otwiera firmę, która "pisze wnioski".
Nagle "rodzi mu sie" fundacja -bedzie promował i wspierał, co się da, w tym "ryby" i rybaków.

Oczywiście cel szczytny - dostaje jakies 5 milionów, żeby nasz karpik lepiej się sprzedawał, wiadomo reklama dźwignią handlu.

Wnioski pozostawiam Kolegom, pracownikom Agencji, a także "tilapiakowi".
Arek12

Postprzez gość » Pon Wrz 24, 2012 1:24 pm

Mam pytanie do Kolegi 'rafalstanislaw' czy nie było w Agencjiprzeszkód do budowy na działkach w "dzierżawie"? Na jaki okres musi być umowa dzierżawy?
gość

Postprzez gość » Pon Wrz 24, 2012 7:11 pm

Co do działań agencji i "Ekspertyzy" wypowiadał się już w tamtym roku Zarząd Związku Producentów Ryb:

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... MD8agxpxnA
gość

Postprzez Gość » Pon Wrz 24, 2012 8:50 pm

Lektura ciekawa ale efekt żaden.
Czy to coś da? Ktoś słucha tych opinii?
Gość

Postprzez Mariusz » Pon Wrz 24, 2012 9:05 pm

Czytam, czytam i oczom nie wierzę, uszom nie słyszę. Pomijam absurdalne dyskusje z samym sobą.
Najbardziej zafrapowała mnie wypowiedź o opłacalnym tarle karpia w styczniu i karmieniu go soją.
Deklaruję chęć zobaczenia tego fenomenu.
Potem postawię temu kto to robi skrzynkę przedniego whiskacza i obiecuje napisać piękny artykuł o tym zjawisku. Jedno ale. Najpierw chciałbym to zobaczyć.
Mariusz

Postprzez Gość » Pon Wrz 24, 2012 10:05 pm

Wszystko to bicie piany. Pomstuje sie na agencję, urzędników ministerstwo a często wina lezy po stronie samych rybaków, tak jak to było kiedyś ze "Stawami Milickimi. Albo nie umieja napisac, albo uzasadnić, albo sie po prostu ruszyć i narzekają na wszystko. Poza tym każdy każdemu wilkiem, bo wszędzie konkurencja.
Gość

Postprzez ppp » Pon Wrz 24, 2012 10:10 pm

gość napisał(a):A rolnik dalej by dostawał tyle co teraz, jedlibyśmy za to amerykańską albo chińską pszenicę, kolega też by raczej zajęcia nie miał.

Chińskie to już jest wszystko, nawet Volvo.
ppp

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości