UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez Gość » Pon Wrz 24, 2012 10:37 pm

Ponawiam pytanie.
Czy ktoś z Kolegów już składał wniosek o płatność z 2.1?
Gość

Postprzez GOŚĆ » Pon Wrz 24, 2012 11:03 pm

Dwóch co nie dostało i pluje, jeden co dostał i ma problem, i dwoje - dobry i zły policjant.
Ciekawa dyskusja.

Tego karpia w styczniu to i ja bym zobaczył.
GOŚĆ

Postprzez rafalstanislaw » Wto Wrz 25, 2012 6:36 am

Ktoś lubi sobie pożartować i ciągnąć temat, ale tylko "anonimowo" jeśli to miało być dowcipne to średnio.
Podpuszczanie i podszywanie to chyba standard na tym forum, ale oczywiście tylko "anonimowo".
Temat poważny, przynajmniej dla mnie, myślę, że dla niektórych też.
Mało śmieszne.
rafalstanislaw

Postprzez rybakzielazny » Wto Wrz 25, 2012 12:22 pm

[quote="Mariusz"]Czytam, czytam i oczom nie wierzę, uszom nie słyszę. Pomijam absurdalne dyskusje z samym sobą.
Najbardziej zafrapowała mnie wypowiedź o opłacalnym tarle karpia w styczniu i karmieniu go soją.
Deklaruję chęć zobaczenia tego fenomenu.
Potem postawię temu kto to robi skrzynkę przedniego whiskacza i obiecuje napisać piękny artykuł o tym zjawisku. Jedno ale. Najpierw chciałbym to zobaczyć.[/quote]
Ćwiczyłem karpia w lutym jednak ze względu na mikroskalę moich możliwości przedsięwzięcie było nieekonomiczne(co nie znaczy, że nieobiecujące). Bardziej sprawdził się wariant z tarłem w połowie marca i obsadzaniem na przełomie kwietnia i maja rybą o masie ok. 1gram (większość czasu ryba jest na starterach i ok. tygodnia przed obsadę przestawiana na zooplankton)
Na ,,Tessa Koi Farm,, pod Turkiem tarła karpia koi robione są zgodnie z grafikiem a nie jedynie w sezonie wiosennym z tym, że w przypadku karpia konsumpcyjnego czy ozdobnego,,pseudokoi,, jest to nieopłacalne.
Przestawiłem się na mniejsze rybki i w styczniu planuję zrobić ok. 50-100tys. wylęgu wzdręgi ,,golden rubby,, co umożliwi pod koniec sezonu na stawie odłowić rybkę ok.6-8gram. Jeśli kolegę temat interesuje to zapraszam na PW.
rybakzielazny

Miejscowość: Jerzykowo

Postprzez gość » Wto Wrz 25, 2012 3:10 pm

Gość napisał(a): Znam wielu takich teoretyków jak Ty. Praktyków niestety wielu mniej.
Nie skomentuję "zapodania" granulatów przez Ciebie, ale pewnie znasz kogoś kto "zapodaje" i ma takie przyrosty.
Możesz podać przykład takiego gospodarstwa ?

Poczyta, pojedzie, pogada, popatrzy daleko nie ma. Wnat=177 i 286 kg/ha, FCR- 1,16, koszt przyrostu 1kg ryb - 3,01zł, 2.166 kg z 1 ha,P%-78 - tragedii z kosztami nie ma a są żyźniejsze stawy.
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... UtcYOn6iMw
gość

Postprzez zbych » Wto Wrz 25, 2012 4:50 pm

Mariusz napisał(a):Czytam, czytam i oczom nie wierzę, uszom nie słyszę. Pomijam absurdalne dyskusje z samym sobą.
Najbardziej zafrapowała mnie wypowiedź o opłacalnym tarle karpia w styczniu i karmieniu go soją.
Deklaruję chęć zobaczenia tego fenomenu.
Potem postawię temu kto to robi skrzynkę przedniego whiskacza i obiecuje napisać piękny artykuł o tym zjawisku. Jedno ale. Najpierw chciałbym to zobaczyć.

Nigdzie nie mówiłem o "opłacalnym" tarle w styczniu, mówiłem o próbowaniu, czegoś nowego. Uprawy soji to też próba, ale czy ona sie teraz opłaca? Nie wiem.
Czy to wychodzi, czy nie, to inna sprawa, ale trzeba szukać i iść do przodu. Często przypadek stanowi o powodzeniu.
Mówiłem raczej o "otwartej głowie" i jak mówią jak nie pomacasz to nie wyczujesz.

Ja już nie pijący, ale może Kolega "rybakzielazny" sie skusi.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
zbych

Postprzez Gość » Wto Wrz 25, 2012 10:16 pm

gość napisał(a):
Gość napisał(a): Znam wielu takich teoretyków jak Ty. Praktyków niestety wielu mniej.
Nie skomentuję "zapodania" granulatów przez Ciebie, ale pewnie znasz kogoś kto "zapodaje" i ma takie przyrosty.
Możesz podać przykład takiego gospodarstwa ?

Poczyta, pojedzie, pogada, popatrzy daleko nie ma. Wnat=177 i 286 kg/ha, FCR- 1,16, koszt przyrostu 1kg ryb - 3,01zł, 2.166 kg z 1 ha,P%-78 - tragedii z kosztami nie ma a są żyźniejsze stawy.
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... UtcYOn6iMw

Bardzo proszę osoby zorientowane o wytłumaczenie mi sensu przeprowadzonych tu doświadczeń. Jaką wartość mają tu współczynniki pokarmowe, skoro są one pochodną przyrostów z pokarmu naturalnego + przyrostów z paszy ? Teoretycznie: w stawie 1 ha o wydajności naturalnej x (faktycznie może być na poziomie 1 tony/ha) skarmiono 100 kg granulatu allera.
Uzyskano przyrost 1030 kg. Wnioski:współczynnik pokarmowy to 0.103, a koszt wyprodukowania 1 kg karpia wynosi 0.30 zł. Na tym to polega ?
Gość

Postprzez Gość » Wto Wrz 25, 2012 10:25 pm

Jest sponsor jest impreza.

Pochodzenie artykułu jak i autora wszystko wyjaśnia.
Gość

Postprzez Gość » Śro Wrz 26, 2012 9:09 am

Gość napisał(a):Jest sponsor jest impreza.

Pochodzenie artykułu jak i autora wszystko wyjaśnia.

To tak ma wyglądać ?
Jestem w stanie zrobić to samo wręcz z rewelacyjnymi wynikami. Przygotuję przesadki o małej powierzchni oraz dopływ żyznej wody, która będzie gotowała się od "naturalnego", sypnę worek granulatu i ogłoszę, że wyprodukowałem 3tony/ha karpia, a koszt produkcji z paszy wynosił 30 gr za kg.
Z tymi wynikami zgłoszę się do ARiMR-u z wnioskiem o dofinansowanie budowy 10 ha stawów narybkowych, których koszt budowy to 400 tyś/ha. Uzasadnię to wysoką opłacalnością popartą moimi wynikami.
Gość

Postprzez rafalstanislaw » Śro Wrz 26, 2012 2:28 pm

Gość napisał(a): Z tymi wynikami zgłoszę się do ARiMR-u z wnioskiem o dofinansowanie budowy 10 ha stawów narybkowych, których koszt budowy to 400 tyś/ha. Uzasadnię to wysoką opłacalnością popartą moimi wynikami.

U mnie chodzi o coś zupełnie innego.
My zakładaliśmy po prostu jakąś pow. stawów ( w tym 1 do remontu - istniejący). Nie jest to budowa samych stawów a jeszcze wylęgarni, hali, budynków, zakup maszyn itd.
Nie wiesz chyba jak przebiega weryfikacja wnisku o dofinansowanie.
Są jakieś załozone parametry (wielkości ilości budynków, stawów, urządzeń itd.) i do tego kosztorysant, a nie rybak robi kosztorys inwestorski. Są to po prostu roboty budowlane a ich wartość i ilości wynika tylko z norm budowlanych. Czy jak zamawiasz beton to masz inną cenę jak budujesz odłówkę, a inna jak biurowiec?
Poziomy cen, narzutów czy innych kosztów był zmieniany zgodnie z uwagami Agencji i przez nią zaakceptowane. Każdy kosztorys jest przez Agencję sprawdzany, weryfikowany i u mnie na etapie wniosku kosztorysy były "pod dyktando" Agencji kilkukrotnie zmieniane. Wszędzie tam, gdzie Agencja stwierdziła zawyżone czy nieuzasadnione koszty albo narzuty były zmieniane kosztorysy. Wszystko zostało przez pracowników Agencji zweryfikowane, zaakceptowane i na taką wartość była podpisana umowa.

Przed podpisaniem umowy wiele elementów z wniosku było przez Agencję "wykreślone" np. ogodzenia, drogi wew. były też zmieniane i akceptowane wielkości budynków , stawów czy parametry sprzętu. Jeśli podpisano umowę na taką właśnie wartość to chyba wszystko było w porządku. Jeśliby wtedy ktoś Agencji zakwestionował wysokość wydatków to przecież nie znalazłyby się one w umowie.

Kiedy zmieniałem aneksem termin realizacji (już po wydaniu "Ekspertyzy") nadal wszystkie koszty pozostały na niezmienionym poziomie i Agencja nie miała żadnych uwag do zakresu inwestycji, jej "uzasadnienia" i kosztów.

Dopiero teraz Agencja chce weryfikować wszystko na nowo, po dwukrotnym już zweryfikowaniu, zasłaniając się "Ekspertyzą". KIedy koszty i zakres były już dwa razy sprawdzane i nie było do nich zastrzeżeń ze strony pracowników Agencji.

Nie jest tak ja mówisz i przedstawiasz sytuację, bo tu głównie chodzi o to, że jest już wszystko podpisane i zaakceptowane (NAWET DWUKROTNIE).
Jeśli uważasz, żę przy takiej inwestycji i podpisanej umowie, kilkukrotne udowadnianie tego samego,i brak pewności co do kosztów jest w porządku to spróbuj tak zainwestować swoje pieniądze, kiedy nie masz pewności ani co do umowy, ani co do "prawa".
Przecież pod to są jakieś kredyty, umowy z wykonawcami czy zamówienia, a wszystko to robisz na podstawie zaakceptowanych kosztów i zakresu z umowy o dofinansowanie.
Działanie Agencji, żeby Ci to lepiej wyjaśnić, przypomina działanie banku, który sprawdziłby Twoją "zdolność" podpisał umowę i dał kredyt, po czym w połowie spłaty stwierdził, że jednak tej zdolności nie masz bo przecież spłacasz im ratę i cofnął Ci ten kredyt, bo zrobił "ekspertyzę".

A jeśli jesteś w stanie zrobić to samo, jeśli to jest możliwe, to po prostu to zrób.

Pozdrawiam.
rafalstanislaw

Postprzez Gość » Śro Wrz 26, 2012 3:07 pm

rafalstanislaw napisał(a):
Gość napisał(a): Z tymi wynikami zgłoszę się do ARiMR-u z wnioskiem o dofinansowanie budowy 10 ha stawów narybkowych, których koszt budowy to 400 tyś/ha. Uzasadnię to wysoką opłacalnością popartą moimi wynikami.

U mnie chodzi o coś zupełnie innego.
My zakładaliśmy po prostu jakąś pow. stawów ( w tym 1 do remontu - istniejący). Nie jest to budowa samych stawów a jeszcze wylęgarni, hali, budynków, zakup maszyn itd.
Nie wiesz chyba jak przebiega weryfikacja wnisku o dofinansowanie.
Są jakieś załozone parametry (wielkości ilości budynków, stawów, urządzeń itd.) i do tego kosztorysant, a nie rybak robi kosztorys inwestorski. Są to po prostu roboty budowlane a ich wartość i ilości wynika tylko z norm budowlanych. Czy jak zamawiasz beton to masz inną cenę jak budujesz odłówkę, a inna jak biurowiec?
Poziomy cen, narzutów czy innych kosztów był zmieniany zgodnie z uwagami Agencji i przez nią zaakceptowane. Każdy kosztorys jest przez Agencję sprawdzany, weryfikowany i u mnie na etapie wniosku kosztorysy były "pod dyktando" Agencji kilkukrotnie zmieniane. Wszędzie tam, gdzie Agencja stwierdziła zawyżone czy nieuzasadnione koszty albo narzuty były zmieniane kosztorysy. Wszystko zostało przez pracowników Agencji zweryfikowane, zaakceptowane i na taką wartość była podpisana umowa.

Przed podpisaniem umowy wiele elementów z wniosku było przez Agencję "wykreślone" np. ogodzenia, drogi wew. były też zmieniane i akceptowane wielkości budynków , stawów czy parametry sprzętu. Jeśli podpisano umowę na taką właśnie wartość to chyba wszystko było w porządku. Jeśliby wtedy ktoś Agencji zakwestionował wysokość wydatków to przecież nie znalazłyby się one w umowie.

Kiedy zmieniałem aneksem termin realizacji (już po wydaniu "Ekspertyzy") nadal wszystkie koszty pozostały na niezmienionym poziomie i Agencja nie miała żadnych uwag do zakresu inwestycji, jej "uzasadnienia" i kosztów.

Dopiero teraz Agencja chce weryfikować wszystko na nowo, po dwukrotnym już zweryfikowaniu, zasłaniając się "Ekspertyzą". KIedy koszty i zakres były już dwa razy sprawdzane i nie było do nich zastrzeżeń ze strony pracowników Agencji.

Nie jest tak ja mówisz i przedstawiasz sytuację, bo tu głównie chodzi o to, że jest już wszystko podpisane i zaakceptowane (NAWET DWUKROTNIE).
Jeśli uważasz, żę przy takiej inwestycji i podpisanej umowie, kilkukrotne udowadnianie tego samego,i brak pewności co do kosztów jest w porządku to spróbuj tak zainwestować swoje pieniądze, kiedy nie masz pewności ani co do umowy, ani co do "prawa".
Przecież pod to są jakieś kredyty, umowy z wykonawcami czy zamówienia, a wszystko to robisz na podstawie zaakceptowanych kosztów i zakresu z umowy o dofinansowanie.
Działanie Agencji, żeby Ci to lepiej wyjaśnić, przypomina działanie banku, który sprawdziłby Twoją "zdolność" podpisał umowę i dał kredyt, po czym w połowie spłaty stwierdził, że jednak tej zdolności nie masz bo przecież spłacasz im ratę i cofnął Ci ten kredyt, bo zrobił "ekspertyzę".

A jeśli jesteś w stanie zrobić to samo, jeśli to jest możliwe, to po prostu to zrób.

Pozdrawiam.

Ja Ciebie rozumiem, tylko zrozum nas rybaków. Aby wyprodukować kilkanaście ton narybku nie potrzebujesz nie potrzebujesz wylęgarni, hal budynków i drogich maszyn, tylko kupujesz za kilka tysięcy złotych lipcówkę, którą bez problemów znajdziesz na rynku. Nie wnikam i nie wypowiadam się w kwestii umów z ARiMR ale kosztów produkcji narybku.
Gość

Postprzez rafalstanislaw » Śro Wrz 26, 2012 9:14 pm

Gość napisał(a):
Ja Ciebie rozumiem, tylko zrozum nas rybaków. Aby wyprodukować kilkanaście ton narybku nie potrzebujesz nie potrzebujesz wylęgarni, hal budynków i drogich maszyn, tylko kupujesz za kilka tysięcy złotych lipcówkę, którą bez problemów znajdziesz na rynku. Nie wnikam i nie wypowiadam się w kwestii umów z ARiMR ale kosztów produkcji narybku.

Wylęgarnia, hale i maszyny to jest "główny punkt" stawy i produkcja są niejako obok, ale też zarabiać i produkować. Wylęgarnia ma obsługiwać przedewszystkim własną hodowlę w hali, ale chciałem aby nie pracowała sezonowa, ale wg. "harmonogramu" jak ktoś to ujął.

Myśląc w ten sposób, nie patrząc na całość inwestycji, bez sensu i nieuzasadnioa jest budowa ogrodzenia, magazynu pasz, zakup ciągnika etc., bo jak uzasadnić ekonomicznie budowę magazynu pasz? Jest on po prostu potrzebny.

Gdyby policzyć ile kursów rocznie robi w przeciętnym gospodarstwie samochód do przewozu żywych ryb, to tworząc taką "ekspertyzę" i zliczając koszty paliwa, serwisu, kierowcy, ubezpieczeń itd. na 100% wyszłoby, że jego zakup jest nieuzasadniony ekonomicznie i taniej byłoby wynająć transport zewnętrzny niż kupować własny, przecież samochód nie będzie jeździł 30 lat.
Niech znajdzie się ktoś mądry i wyliczy uzasadnienie ekonomiczne dla ogrodzenia wokół hali.

Jak wobec tego wyliczyć zgodnie z zasadami Agencji nakłady do wniosku i zestawienia do umowy?
Czy wystarczy napisać "remont 10 ha stawów na podstawie i zgodnie z "Ekspertyzą" - 10x120 tys - 1,2 mln zł" zamiast kosztorysów i byłoby o.k.?
Totalny nonsens.

Aby wyprodukować te kilkanaście ton narybku też musisz mieć gdzie, musisz mieć jakieś zaplecze. Spróbuj kiedyś usiąść i zrobić kosztorys na budowę i zakup wszystkiego co jest do tego potrzebne. Kosztorys inwestorski - taki jakiego wymaga Agencja do wniosku. Gwarantuje ci, że cyfra jak by wyszła ustawiła by cie w rzędzie "cwaniaków" i jakbyś taki kosztorys złożył to znaczy, że chciałbyś wykręcić kasę czy jakoś w tym stylu.

Opinie niektórych na tym forum, że można takie inwestycje załatwic "lewymi" fakturami świadczą tylko o tym, że nie mają pojęcia o jakiejkolwiek działalności gospodarczej, podatkach itd. Przecież każde 100 tys. to ponad 40 tys dla państwa (vat i podatek dochodowy). Kto przy zdrowych zmysłach wystawi ci "lewą" fakturę na taka sumę i sam zapłaci do Urzędu 40 tys? A co mówić o sumach kilku, czy kilkunastokrotnie większych ? Kto zapłaci za ciebie milion podatku?
Kolejny nonsens, ale żeby to wiedzieć, i nie gadać głupot to trzeba samemu płacic podatki, nie przez pracodawcę.
rafalstanislaw

Postprzez Gość » Czw Wrz 27, 2012 8:06 am

rafalstanislaw napisał(a):
Gość napisał(a):

Opinie niektórych na tym forum, że można takie inwestycje załatwic "lewymi" fakturami świadczą tylko o tym, że nie mają pojęcia o jakiejkolwiek działalności gospodarczej, podatkach itd. Przecież każde 100 tys. to ponad 40 tys dla państwa (vat i podatek dochodowy). Kto przy zdrowych zmysłach wystawi ci "lewą" fakturę na taka sumę i sam zapłaci do Urzędu 40 tys? A co mówić o sumach kilku, czy kilkunastokrotnie większych ? Kto zapłaci za ciebie milion podatku?
Kolejny nonsens, ale żeby to wiedzieć, i nie gadać głupot to trzeba samemu płacic podatki, nie przez pracodawcę.

cyt.
6. Jak wykręcić kasę z agencji :) Składamy wniosek na budowę kilku ha stawów ziemnych. W kosztorysie przedstawiamy koszty w wysokości 600-800 tys. zł na ha. Uzasadniamy to super wydajnością (planowaną produkcją - wyciągamy dane z literatury z obsad eksperymentalnych), powiedzmy pow 3 ton różnych ryb z 1 ha - karpie, sumy, liny, szczupaki, sandacze, amury tołpygi. Wszystko w jednym stawie, przyrostów i śmiertelności tylko pozazdrościć. Robimy to kosztem własnym lub na fakturę, wiadomo jaką. Realne koszty 300 tys/ha. w ogólnym wyniku: 0,6 * 700 tys = 420 tys. Zrobiliśmy za 300 tys/ha, "zarobiliśmy" w myślach 120 tys/ha :). Potem się dziwimy jak agencja nas traktuje.

Moim zdaniem też da się. Duże pole do popisu to koszt własny. Proszę nie wyliczać mi kosztów wywozu m3 ziemi. Kto buduje stawy kopiąc dziurę w ziemi ? Najczęściej wykorzystuje się ukształtowanie terenu, a wodę piętrzy się zaporowo.
Gość

Postprzez pablo » Czw Wrz 27, 2012 9:12 am

To znaczy, że jak pokryję dach sam, a nie zrobi tego firma to moja praca jest warta "zero"?
Przecież to koszt własny. Co to są realne koszty? Nieliczenie własnej pracy?
pablo

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości