Gość napisał(a): Bardzo proszę osoby zorientowane o wytłumaczenie mi sensu przeprowadzonych tu doświadczeń. Jaką wartość mają tu współczynniki pokarmowe, skoro są one pochodną przyrostów z pokarmu naturalnego + przyrostów z paszy ? Teoretycznie: w stawie 1 ha o wydajności naturalnej x (faktycznie może być na poziomie 1 tony/ha) skarmiono 100 kg granulatu allera.
Uzyskano przyrost 1030 kg. Wnioski:współczynnik pokarmowy to 0.103, a koszt wyprodukowania 1 kg karpia wynosi 0.30 zł. Na tym to polega ?
Ja też nie bardzo to rozumiem: wydajność naturalna jest podana Wnat=177 i 286 kg/ha a wcześniej piszą:
"Uzyskano korzystne współczynniki pokarmowe FCR (0,79-1,67) oraz końcową produkcję narybku w wysokości 1344-1808 kg/ha(maks. 2166 kg/ha), w tym 61- 69 % stanowił przyrost na paszy."
Czy oznacza to że:
w stawie 1 ha o wydajności 286 kg uzyskano np. przyrost 1 t, czyli 286 kg to wydajność naturalna, pozostałe 714 kg to przyrost "na paszy" co daje nam (przy FCR =1,67) 714kg*1,67*2,6 zł (cena granulatu) = 3.100 zł / 714 kg (uzyskany przyrost na paszy) =4,32 zł/kg "na granulacie" ?
w stawie 1 ha o wydajności 286 kg uzyskano np. przyrost 1 t, czyli 286 kg to wydajność naturalna, pozostałe 714 kg to przyrost "na paszy" co daje nam (przy FCR =0,79) 714kg*0,79*2,6 zł (cena granulatu) = 1.466 zł / 714 kg (uzyskany przyrost na paszy) =2,05 zł/kg "na granulacie" ?