UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez Gość » Nie Wrz 30, 2012 6:46 pm

Ekspertyza nadal na tapecie.
Jest to dokument obowiązujący ARiMR i "może być brany pod uwagę przy wniosku o płatność" - info. z piątku bezpośrednio od pracownika agencji.
Jeśli "może być" to pewnie będzie.
Gość

Postprzez Gośc » Pon Paź 01, 2012 6:54 pm

U nas ta sama śpiewka. Ktoś składał już wnioski o płatność ?
Gośc

Postprzez rafalstanislaw » Wto Paź 02, 2012 8:54 am

rybakzielazny napisał(a): Ćwiczyłem karpia w lutym jednak ze względu na mikroskalę moich możliwości przedsięwzięcie było nieekonomiczne(co nie znaczy, że nieobiecujące). Bardziej sprawdził się wariant z tarłem w połowie marca i obsadzaniem na przełomie kwietnia i maja rybą o masie ok. 1gram (większość czasu ryba jest na starterach i ok. tygodnia przed obsadę przestawiana na zooplankton)
Na ,,Tessa Koi Farm,, pod Turkiem tarła karpia koi robione są zgodnie z grafikiem a nie jedynie w sezonie wiosennym z tym, że w przypadku karpia konsumpcyjnego czy ozdobnego,,pseudokoi,, jest to nieopłacalne.
Przestawiłem się na mniejsze rybki i w styczniu planuję zrobić ok. 50-100tys. wylęgu wzdręgi ,,golden rubby,, co umożliwi pod koniec sezonu na stawie odłowić rybkę ok.6-8gram. Jeśli kolegę temat interesuje to zapraszam na PW.

Jak wychodziło to z tarłem w lutym.
Do jakiej wagi była podchowalnia i kiedy była obsada?
Jak wyglądała przeżywalność?
rafalstanislaw

Postprzez dwa » Śro Paź 03, 2012 5:56 am

rybakzielazny napisał(a):
Ćwiczyłem karpia w lutym jednak ze względu na mikroskalę moich możliwości przedsięwzięcie było nieekonomiczne(co nie znaczy, że nieobiecujące). Bardziej sprawdził się wariant z tarłem w połowie marca i obsadzaniem na przełomie kwietnia i maja rybą o masie ok. 1gram (większość czasu ryba jest na starterach i ok. tygodnia przed obsadę przestawiana na zooplankton)
Na ,,Tessa Koi Farm,, pod Turkiem tarła karpia koi robione są zgodnie z grafikiem a nie jedynie w sezonie wiosennym z tym, że w przypadku karpia konsumpcyjnego czy ozdobnego,,pseudokoi,, jest to nieopłacalne.
Przestawiłem się na mniejsze rybki i w styczniu planuję zrobić ok. 50-100tys. wylęgu wzdręgi ,,golden rubby,, co umożliwi pod koniec sezonu na stawie odłowić rybkę ok.6-8gram. Jeśli kolegę temat interesuje to zapraszam na PW.

Byłem na tej farmie. Właścicielem jest holender i naprawdę robi to wrażenia.
So już podobno często lepsi od japończyków jeśli chodzi o Koi.
Byłem w ciężkim szoku jak usłyszłem po ile są sprzedawane niektóre te karpie (100-1500 Eura za szt.). Wszystko "idzie" na zachód, a produkcja non stop, zgodnie z grafikiem. Nie ma znaczenia czy tarło jest w lutym, marcu, czy we wrześniu. Produkcja jest ciągła.
dwa

Postprzez gość » Czw Paź 04, 2012 6:44 am

Gość napisał(a): "może być brany pod uwagę przy wniosku o płatność"

Ale na jakiej zasadzie? O co tu chodzi?
gość

Postprzez gość » Pon Paź 08, 2012 11:21 am

Nie mogą rozliczać na podstawie ekspertyzy tylko kosztorysów. Poza tym dane w ekspertyzie to 2007-2010 rok.
gość

Postprzez Gość » Śro Paź 10, 2012 7:14 pm

Na aneksy też czekamy przy wodno-środowiskowych. Albo im papiery poginęły, albo znowu robią co chcą. Wszędzie to samo.
Gość

Postprzez Gość » Czw Paź 11, 2012 9:36 pm

gość napisał(a):Nie mogą rozliczać na podstawie ekspertyzy tylko kosztorysów. Poza tym dane w ekspertyzie to 2007-2010 rok.

Jeszcze musiałby ktoś umieć w Agencji to policzyć, znać się na kosztorysach, budownictwie,kredytach, leasingach, inwestycjach itd.
Większość wyliczeń w Agencji to "krowa x stawka" albo "ha x stawka",a co wypada z tego schematu utrudnia wszystkim życie.
Gość

Postprzez gość » Pią Paź 12, 2012 3:35 pm

A czy aby oni nie powinni "wspierać"?
Wszędzie są dopłaty do hektarów, a nie produkcji. Dlatego jak założysz wyższą produkcję na mniejszej powierzchni to się gubią i myślą że to przekręt.
gość

Postprzez gość » Nie Paź 14, 2012 8:56 am

Jakby były dopłaty do produkcji, a nie do areału to połowa "rolników" z Wiejskiej musiałaby się wziąć za robote. To samo dotyczy "zaprzyjaźnionych" z Arimrem i ANR "rolników" co raz w roku koszą, mają maliny, albo orzecha. Tam pieniądze idą ciurkiem. Wszyscy wiemy, że rybak to ni pies ni wydra, ani rolnik, ani przedsiębiorca.
gość

Postprzez gość » Pon Paź 15, 2012 7:07 am

Wodno-środowiskowe też masz do "areału".
gość

Postprzez Marek-pstrąg » Pon Paź 15, 2012 11:49 pm

gość napisał(a):A czy aby oni nie powinni "wspierać"?
Wszędzie są dopłaty do hektarów, a nie produkcji. Dlatego jak założysz wyższą produkcję na mniejszej powierzchni to się gubią i myślą że to przekręt.

Na jakie wsparcie ty liczysz.
Urzędnik robi swoje, jest w pracy.
Jak ktoś widzi, że masz pomysł jak zainwestować pieniądze, i pieniądze, żeby zainwestować, to na pewno cię ktoś "wesprze".
Pamiętaj to jest Polska.
Marek-pstrąg

Postprzez Gość » Czw Paź 18, 2012 8:41 pm

Nie tylko beneficjenci "indywidualni" maja takie problemy, jak Kolega "rafalstanislaw". Tak samo jest ze stowarzyszeniami, uczelniami itd.
Pojawia się tylko pytanie - po co było dawać te pieniądze skoro po pół roku urzędnik zmienia zdanie?
Widocznie w Agencji są jakieś premie od rozdanych i odebranych pieniędzy.
Gość

Postprzez Gość » Czw Paź 18, 2012 8:46 pm

Jeśli chodzi o terminy rozpatrywania to pamiętajcie Koledzy, że dla Was wizyta w urzędzie, wniosek, obok pracy, jest jedną ze "spraw do załatwienia", macie przecież jeszcze inne zajęcia.
Dla pracownika, urzędnika to praca, a tą trzeba szanować. Jemu się nie spieszy, to nie fabryka.
Gość

Postprzez gość » Pią Paź 19, 2012 9:23 pm

To samo przy LGRach. Urząd to urząd.
gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości