Gos napisał(a):Wiec co Was jeszcze w tych LGRach trzyma?!
wszystkich nas trzymają nadzieje na pieniądze, a nieobecni nie mają racji, można wystąpić i nie zmieni to nic, już teraz rybak nie jest niezbędny w lgr
Moderator: ekspert_PK
Gos napisał(a):Wiec co Was jeszcze w tych LGRach trzyma?!
Członek Komitetu Rybak :) napisał(a):Gość napisał(a):Gos napisał(a):Wiec co Was jeszcze w tych LGRach trzyma?!
Zapewniam Cię, że jak ja się z lgru wypiszę, to urzędnicy nie będą płakać - raz utworzone lgry formalnie sie nie rozpadną, jeśli nawet wszyscy rybacy się z nich wypiszą, bo rybackość, czyli formalna liczba rybaków na danym terenie została stwierdzona dwa lata temu. Za to nikogo z urzędów nie zwolnią i na to jestem oburzony. Powinno być tak, że to urzędnicy powinni być współodpowiedzialni za powodzenie naszych projektów, inaczej powinni być niepotrzebni. Teraz oni są po to głównie, żeby projekty uwalać i nikt im za to włosa z głowy nie zdejmie.
Nie bądz taki pewny bo jeśli z komitetu wystąpią rybacy to można podważyć decyzje podjęte przez komitet, gdyż podczas oceny wniosków 50 % lub więcej osób musie reprezentować sektor rybacki, jeśli tak nie będzie Ministerstwo Rolnictwa może zakwestionować decyzję, czyli rybacy są potrzebni do fumkcjonowania LGR'ów i jeśli słucham wypowiedzi że bez Nas wszystko będzie funkcjonowało to śmiać Mi się chce :)Lgrowiec napisał(a):W moim LGRze, wbrew kolegom malkontentom, dzieki dobrym dlas rybaków kryteriom, projekty rybaków przechodziły bez problemów. Schody zaczęły się pózniej, gdy w swoje rece projekty wzięli urzędnicy urzędu marszałkowskiego. Projekty padały jak muchy i padają nadal. Jak tak dalej pójdzie, to odrzucą nam wszystko. Czy u was jest inaczej, czy podobnie?
Jakoś nie chce mi się wierzyć w to co piszesz, a jeśli było tak to jest tylko jedno wytłumaczenie, sami dla siebie naciągacie oceny aby wniosek przeszedł i później macie problemy do wszystkich do okoła (a nie do siebie) że odpadły !!!!, Członkowie Komitetu są nie od tego żeby przepychać wnioski Rybaków tylko żeby solidnie i rzetelnie ocenieć wnioski WSZYSTKICH beneficjętow, a jeśli już chcą pomagać kolegą Rybaką to nie poprzez przepychanie wniosków tylko poprzez udzielanie wskazówek jak napisać wniosek aby przeszedł - w końcu sami je oceniecie i wiecie jakie są kryteria !!!
W naszym Komitecie nie ma takiego problemu że Rybaką UM odrzuca wnioski.
Ja jako rybak i członek komitetu złożyłem 2 wnioski (dotyczące poza rybackiej Diałalności Gospodarczej) i w pierwszym mam już złożony wniosek o płatność końcową, natomiast w drugim mam już podpisaną umowę, Mało tego sam pisałem wnioski, oraz sam pisałem biznes plan - CZYLI SIĘ DA POZYSKAĆ PIENIĄDZE
Złożył bym kolejny wniosek i też by przeszedł tylko jest w tym jeszcze jedna kwestia, trzeba podjąć się zobowiązań które się zrealizuje a nie wziąść za dużo pieniędzy i później je zwracać, bo sie czegoś nie wywiązało.
I na koniec dodam że nasz Urząd Marszałkowski naprawdę chce pomóc beneficjętowi, natomiast jeśli wnioskodawca bardzo naciąga wniosek to tytaj się nie da pomóc i najlepiej mieć pretensje do instytucji oceniającej !!!
Niech każdy beneficjent Rybak, zanim zacznie tutaj płakać i narzekać na wszystko do okoła odpowie sobie na jedno pytanie:
Czy mój wniosek nie był naciągany (czytaj. dotyczył tylko wyrwania pieniędzy)
Pozdrawiam wszystkich beneficjętów Rybaków
Gość napisał(a):Pani/Panie Gos, toć to normalna praktyka, na co się skarzyć, trzeba z tym nauczyć się żyć:-)
Mariusz napisał(a):Tak sobie czytam ten watek;-) i jako ten, który do LGR nie przystąpił z powodów opisanych przez kol "społecznik", to jednak mam pytania do kolegów. Bo wszyscy piszą pięknie i "na okrągło" zatem mam nieodparte wrażenie, że przynajmniej część dyskutujących to nie są ci, za których się podają :-(
Napiszcie proszę chociaż raz, o który UM chodzi, bo pomimo uważnej analizy wątku, żadnych konkretów nie znalazłem:-(
Mariusz napisał(a):Tak sobie czytam ten watek;-) i jako ten, który do LGR nie przystąpił z powodów opisanych przez kol "społecznik", to jednak mam pytania do kolegów. Bo wszyscy piszą pięknie i "na okrągło" zatem mam nieodparte wrażenie, że przynajmniej część dyskutujących to nie są ci, za których się podają :-(
Napiszcie proszę chociaż raz, o który UM chodzi, bo pomimo uważnej analizy wątku, żadnych konkretów nie znalazłem:-(
gość napisał(a):Mariusz napisał(a):Tak sobie czytam ten watek;-) i jako ten, który do LGR nie przystąpił z powodów opisanych przez kol "społecznik", to jednak mam pytania do kolegów. Bo wszyscy piszą pięknie i "na okrągło" zatem mam nieodparte wrażenie, że przynajmniej część dyskutujących to nie są ci, za których się podają :-(
To nie pierwszy wątek który Mariusz próbuje uporządkować i jakoś kiepsko chłopakowi to wychodzi. Może złóż podanie o pracę administratora bo w rybach to się marnujesz.
wyborca napisał(a):Pisząc każdy głos się liczy, masz chyba na myśli każdy głos wyborczy. Dobry pomysł.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 71 gości