założyciel napisał(a):Gościu z LGR dlaczego piszesz że dofinansowanie 85% jest tylko dla sektora publicznego? Jak 3 lata temu przedstawiciele Ministerstwa zachęcali nas do włączenia się w ten projekt to właśnie te 85% sprawiło że wielu zdecydowało się poświęcać swój czas i energię na tworzenie LGR i pracę nad strategią.
Dz.U. Nr 261 poz 1563. "Pomoc na realizację operacji polegających na wzmocnieniu konkurencyjności i utrzymania atrakcyjności obszarów zależnych od rybactwa jest przyznawana na operacje o charakterze niezarobkowym". Przed wejściem tego rozporządzenia można było na tej operacji zarabiać, obecnie nie. Zastanawiam się kto będzie chciał inwestować w coś, co nie będzie przynosiło zysku. Pozostają tylko gminy i zagospodarowanie terenu na cele rekreacyjne. Czy rekreacja jest rybactwem? Czy utworzenie izby pamięci, skansenu jest rybactwem? Nie, to jest tylko możliwość wyremontowania i wyposażenia budynku, by po pięciu latach zrobić z niego coś innego, co będzie przynosiło dochód. To samo z ochroną środowiska. Wcześniej pomoc na ochronę środowiska wynosiła 100% obecnie 85%. Niestety, dużo jeszcze się zmienia, bo nasi politycy inaczej interpretują przepisy UE, albo UE zmienia zdanie. Ciągle jesteśmy oszukiwani. Rybacy, przedsiębiorcy, LGR-y, a psy wiesza się na pracownikach LGR-ów, którzy przekazują informacje, niekiedy sprzeczne, bo ciągle są jakieś zmiany.
Urzędnicy odrzucają ponad 50% wniosków zgodnych ze strategiami, bo nie ponoszą żadnej odpowiedzialności i nie znają strategii LGR-ów. Dla nich jest ważne, aby oni nie dostali po tyłku. Na 90% pytań zadanych przeciętnemu urzędnikowi pada odpowiedź: "nie wiem, musze sprawdzić". Owszem, zdarzają się jednostki, którzy wynoszą coś ze szkoleń i starają się pomóc, ale to za mało. Dla nich liczy się aby cena w ofercie była najniższa. Wiem, jak przedstawiliśmy w kryterium zapytania 60% cena, 30% serwis, 10% gwarancja. Padło stwierdzenie "w PROW-ie najważniejszym kryterium jest cena!". Po długich wyjaśnieniach, pismach, podparciem prawnika urzędnicy załapali, że PO RYBY to nie PROW, ale nie na długo.
W przyszłym okresie programowania nie przewiduje się LGR-ów i LGD-ów. Ma powstać kolejny, nowy twór, który prawdopodobnie będzie "dysponował" kilkoma funduszami. Tylko, czy rybakom będzie się chciało jeszcze walczyć po tych jajach z LGR-ami? Nie wiem.