Panowie, jestem producentem Karpia od 20 lat.
Spółka POLSKI KARP założona przez grupę większych hodowców i pana Andrzeja Kalite miesza na rynku....
Dostarczałem Karpia do jednej z sieci supermarketów, byłem stałym dostawcą karpia na święta, praktycznie na każde zawołanie. W tym roku nie zamówili ode mnie nawet 1 kg... Z tego co się dowiedziałem, żeby dostarczać karpia muszę zapisać sie do spółki POLSKI KARP. Pan Andrzej Kalita mówi wprost - albo dajesz karpia przez spółkę i my na tym zarobimy, albo wylatujesz z rynku. Inną kwestią jest to, że pan Kalita rzekomo porozumiał się z wszystkimi sieciami funkcjonujacymi na rynku, przedstawia rybakom listę sklepów i sugeruje że ci mogą sobie wybrać dogodne dla siebie lokalizacje. A z tego co wiem, póki co dogadane wstępnie ma tylko TESCO.
Obiecane inne sieci to KAUFLAND, REAL, MAKRO....
Panowie, przecież każdy z nas rybaków musi ciężko pracować przez cały rok aby móc wyhodować tego naszego karpia na świeta, ile nocy nie przespanych, ile to nas kosztuje wysiłku i stresu. Przykre jest to, że przed swietami pojawia się taki pan Kalita i blokuje wieloletnią współpracę gospodarstw z sieciami.
A ten POLSKI KARP pewnie i tak będzie z Litwy, Węgier, Czech...
Pozdrawiam wszystkich Rybaków.