UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez olo » Czw Paź 25, 2012 7:25 am

Stopień dowolności interpretacji przepisów, "szanowania" petenta jest w naszym kraju przerażający. Jedynym zmartwieniem urzedników pracujących przy funduszch unijnych i przydzielającym środki jest zmartwienie o to "na jak długo ich wystarczy". Jak długo będą jeszcze ważni, potrzebni i decyzyjni.
Jedyne co się liczy to dobre obsadzenie znajomych i rodziny na stanowiskach w różnego rodzaju agencjach i decydowanie komu i ile dać.
Okrajanie przyznanych już pieniędzy jest normą nie tylko ARiMR, ale także w innych instytucjach przyznających środki pomocowe. Szkolenia konferencje, promocje ... itd. to jest żyła złota dla pracujących w agencjach i "ich ludzi", którzy realizują te "potrzebne" projekty. Wystarczy popatrzeć na różnego rodzaju fundacje i stowarzyszenia, które otrzymały pomoc na tego typu działania i które z nich sa "zaprzyjaźnione" czy "skoligacone" z urzędnikami w agencji.
Tam gdzie jest inwestycja, są umowy, kredyty i tam już żaden urzędnik się nie pożywi, co innego przy druku ulotek, plakatów, czy przy "imprezach".
Wszelkie tego typu agencje powstały moim zdaniem nie po to aby wspierać, tylko aby obsadzić stanowiska swoimi i żeby mieć wpływ, poprzez przyznawane pieniądze na to komu ze swoich będzie lepiej.
olo

Postprzez Gość » Pią Paź 26, 2012 10:37 am

Ja tam na razie złożyłem pismo do Agencji o interpreatację w sprawie "ekspertyzy", nie składam jeszcze wniosku o płatność, chociaż mam pokończone prawie wszystko. Jak dostane odpowiedź to zobaczę jak to wygląda. Po złożeniu wniosku o płatność nic już nie można zrobić, a nie wiem jak będzie z "interpetacją".
Gość

Postprzez dd » Sob Paź 27, 2012 8:29 pm

Czytam ten wątek i ten o LGR-ach, i ten o pozytywach i mam niodparte wrażenie, że pozytywnie o żadnym urzędzie się wypowiedziec nie da.
Nasz szef buduje przy "wsparciu" Agencji i tak nerwowo w firmie nie było jeszcze nigdy, prawdę mówiąc wszyscy boją się czy w przyszłym roku nadal będziemy jeszcze pracowac. W tym roku mieliśmy też przez 3 miesiące kontrolę z UKS i ZUS. Jeśli to jest cos pozytywnego to dla kogo?
Kredyt plus te kontrole, plus ta dotacja, gdzie co chwilę coś sie zmienia i zalezy od jakiejs osoby w urzędzie...
dd

Postprzez rafalstanislaw » Śro Paź 31, 2012 9:19 pm

Akurat właśnie ja muszę pochwalić urząd - Urząd Gminy. W przeciwieństwie do urzedu gdzie do tej pory załatwiałem (a właściwie próbowałem załatwiać) sprawy, tu jest zupełnie inna bajka, ludzie super uprzejmi i uczynni, widać, że chcą pomóc.
Jestem super zaskoczony podejściem i "klimatem". Dzięki nim wszystko "idzie do przodu".
Sprawy, których nie dawało się poprzednio załatwić przez 8-12 miesięcy, tutaj trwają miesiąc, góra dwa ( i mogłoby byc jeszcze szybciej, gdyby nie "korespondencja").
Oczywiście nie wszędzie tak jest, ale są wyjątki.
Jednak można!
rafalstanislaw

Postprzez ppp » Sob Lis 03, 2012 7:31 pm

Warunki zabudowy u nas to koszmar. Nie słyszłem jeszcze, żeby komuś wydali szybciej niż po 3-4 miesiącach i to w prostych sprawach typu domek jednorodzinny.
Przy warsztacie samochodowym to było prawie 8 miesięcy i to też po znajomości.
ppp

Postprzez gość » Śro Lis 07, 2012 1:50 pm

Składam wniosek o aneks do umowy, po rozmowie w Agencji nie wygląda to zachęcajaco.

Z zobaczymy co dalej.
gość

Postprzez gość » Sob Lis 10, 2012 7:36 pm

Zacytować by tu można było kolegę z wątku o LGR:
desperado napisał(a):Najlepiej oddajmy te wszystkie unijne pieniądze tam skąd przyszły, a razem z nimi urzędy ........
gość

Postprzez gość » Czw Lis 15, 2012 8:21 am

A teraz kilka słów Pana ministra Kazimierza Plocke:

"Podpisywanie takich aneksów przyczyni się do pełnego wykorzystania środków finansowych przyznanych Polsce do wydatkowania do końca 2012 roku. Należy podkreślić, że stanowi to żywotny interes naszego kraju. Lepsze wykorzystanie środków w obecnej perspektywie finansowej 2007-2013 może przyczynić się do otrzymania wyższych środków finansowych dla hodowców ryb w ramach kolejnego okresu programowania 2014-2020. Pamiętajmy, że rybactwo to nie tylko zawód, ale i sposób życia ukształtowany wielowiekową tradycją. Pomoc finansowa udzielona stawowym gospodarstwom hodowlanym zapewni wzmocnienie sektora, a także w znaczny sposób przyczyni się do utrzymania miejsc pracy osób w nim zatrudnionych."

Myślę, że Agencja myśli tak samo.
gość

Postprzez gość » Czw Lis 15, 2012 9:37 am

Ten apel dotyczy wodno-środowiskowych.
gość

Postprzez gość » Pią Lis 16, 2012 7:56 pm

gość napisał(a):Ten apel dotyczy wodno-środowiskowych.

Apeluje Góra, ale dół kasę trzyma... i nie puszcza.
gość

Postprzez Grzegorz0_4 » Pon Lis 19, 2012 7:22 am

Witam , Dzień Dobry, sprawa jest jasna jak listopadowe słońce oraz klarowna jako woda w łowisku. Cytat z dzisiejszej Rzeczpospolitej: Pustki w kasie źle wróżą przed szczytem Unijnym. Zaległe rachunki dla Polski sięgają 1,58 mld euro. To Marcinkiewiczowe "yes, yes, yes" odnosiło się do obiecanych pieniędzy, obiecanych na podstawie szacowanych wpływów, a że wpływy zostały przeszacowane, a niezbędne wydatki na ratowanie bankrutów nieprzewidziane, to kasiory po prostu brakło. Budżet państwa który najpierw finansuje całośc dopłaty unijnej, a potem to dopiero refakturuje "na unię" , wije sie jak pioskorz. Zapłacić nie może , bo nie ma czym bez zwiększenia deficytu, a otwarcie powiedzieć że nie zapłacą też nie mogą, bo umowy, bo podatek VAT który by nie wpłynał, bo medailny obraz. Tak więc minister finansów przerzuca szczątkowe środki w strone tego kto najbardziej ciągnie tę kusą kołderkę .Na pewno nie są to rybacy śródlądowi.
Kilka tygodni temu słyszałem osobiście "na żywo" wypowiedź osoby która była na jakimś spotkaniu w Norwegii, gdzie któryś z brukselskich urzędasów zapowiedział że polski sektor akwakultury wykorzystał w największym stopniu unijne pieniądze, w związku z tym wszystkie projekty zostaną szczegółowo prześwietlone.
Grzegorz0_4

Postprzez gość » Wto Lis 20, 2012 11:17 am

Wreszcie ktoś się za ten bajzel w agencjach weźmie.
gość

Postprzez Agentciak » Wto Lis 20, 2012 11:46 am

gość napisał(a):Wreszcie ktoś się za ten bajzel w agencjach weźmie.

Wiśta wio, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, masz jakiś pomysł na zrobienie porządków gdziekolwiek: w sejmie, rządzie itd.? Takich frustracji jest wkoło pełno i nic z tego nie wynika.
Agentciak

Postprzez gość » Wto Lis 20, 2012 3:44 pm

Przecież Unia też będzie rozliczac agencje, nie tylko beneficjentów. Wyjdzie szydło z worka jak sie okaże kto w agencjach i na co przyznawał pieniądze. Jak ci "nasi" urzędnicy szanowali prawo i krajowe i unijne. Dawali, zabierali itd.
To przestrzeganie prawa jest NAJWAŻNIEJSZE!!!
A z tym w agencji jest bardzo różnie, interpretacje bezmyślne i wyssane z palca. Totalna uznaniowość i brak kompetencji widać jak na dłoni i jest to standard.
Wiadomo, że robią co chcą, naginają prawo i tak manewrują z papierami, żeby postawić na swoim "widzimisię".

"Wydaje się, że ....", "koszty wyglądają na....", "sprawiają wrażenie..." to typowe teksty w Agencji.
Powinno być: zgodnie z paragrafem, ustawą rozporządzeniem itd. koszt jest zawyżony o tyle i tyle, wynika to z.....

Konkretów zero, tylko cytaty z przepisów, które często znamy lepiej od tych urzędników i to na pamięć.
gość

Postprzez Sceptyk » Wto Lis 20, 2012 8:09 pm

Masz bardzo wiele racji, ale nie myśl, że urzędnik jest nieporadny w sprawozdaniach ze swojej pracy. Tam jest konkretny i twórczy, i broni swoich 4 liter, a to juz inna bajka niż Twoich 4 liter.
Sceptyk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości