UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez Arek222 » Nie Mar 03, 2013 3:18 pm

Właśnie dzieki takim dyskusjom możemy sobie nawzajem pomóc i informować. Z jakiego innego źródła kożystać jak to wszystko wygląda w praktyce? Z urzędu marszałkowskiego, agencji?
Arek222

Postprzez ddddd » Czw Mar 07, 2013 11:12 pm

Dołącze do pytania:
gość napisał(a):Czy ktoś z Kolegów już rozliczył inwestycje z 2.1 ?
ddddd

Postprzez gość » Nie Mar 10, 2013 11:18 pm

Arek222 napisał(a):Właśnie dzieki takim dyskusjom możemy sobie nawzajem pomóc i informować. Z jakiego innego źródła kożystać jak to wszystko wygląda w praktyce? Z urzędu marszałkowskiego, agencji?

Wszyscy się z tym spotykamy, że dokumenty, dokumentami, a praktyka praktyką.
Taka wymiana praktycznych informacji, może się nam wszystkim przydać.
gość

Postprzez gość » Sob Mar 16, 2013 12:08 am

Już to widzę jak sobie doradzacie i pomagacie.
Troszkę to nasze podwórko znam.
gość

Postprzez weteran » Sob Mar 16, 2013 12:00 pm

No raz już forum okazało się skuteczne.
weteran

Postprzez gość » Śro Mar 20, 2013 11:11 pm

Ale wtedy wszystkim równo zabrali. Interes był wszystkich. Bezinteresownej pomocy, czy podpowiedzi nie znajdziesz.
gość

Postprzez gość » Pon Kwi 01, 2013 12:07 pm

Trochę uwierz w ludzi. Mi pomogło parę osób z tego forum i to bezinteresownie. W różnych sprawach.
gość

Postprzez gość » Pią Kwi 05, 2013 7:16 am

Czytam to wszystko z niedowierzaniem i zastanawia mnie jedno. Czemu ciągle traktowani jesteśmy jak obywatele drugiego sortu.
Żaden z moich znajomych rolników nie ma takich problemów z Agencją jak większość z nas. Traktowanie rybaków jak oszustów (sam się z tym spotkałem deklarując część gruntów gospodarstwa do dopłat obszarowych) jest w Agencji normą, sam z dofinansowania z 2.1 zrezygnowałem w trakcie, po 5 czy 6 weryfikacji kosztów przez Agencję.
Może należałoby utworzyć jeszcze jedną Agencje tylko do spraw "rybackich" bo ludzie, którzy są w Armir, może po prostu się na tym temacie nie znają - przerabialiśmy podobne okoliczności przy okazji LGR w Urzędach Marszałkowskich.
Może sam Departament Wsparcia Rybactwa nie wystarcza potrzeba czegoś więcej.
Chaos panujący przy okazji poprzednich dopłat wodno-środowiskowych był niewyobrażalny w przypadku dopłat obszarowych, jakie co roku są wypłacane rolnikom.
Nie mogę zrozumieć jaka jest różnica pomiędzy produkcją rolniczą jaką bez wątpienia jest produkcja rybacka w stawach, a produkcją w innych działach rolnych.
Poziom wsparcia na jaki możemy liczyć jest nieporównywalny do poziomu na jaki mogą liczyć "rolnicy".
gość

Postprzez gość » Czw Kwi 11, 2013 6:24 am

gość napisał(a):Czytam to wszystko z niedowierzaniem i zastanawia mnie jedno. Czemu ciągle traktowani jesteśmy jak obywatele drugiego sortu.
......Poziom wsparcia na jaki możemy liczyć jest nieporównywalny do poziomu na jaki mogą liczyć "rolnicy".

Jeszcze się Kolega nie przyzwyczaił?
gość

Postprzez Mis » Czw Kwi 11, 2013 5:48 pm

Podobno jest jakiś nowy nabór. Finansowanie do 30%?!
Mis

Postprzez Grzegorz0_4 » Pią Kwi 12, 2013 9:12 am

Dzień Dobry, korzystałem ze wsparcia w wysokości 40%, projekt rozliczyłem, dostałem płatność, Biorąc pod uwagę, dodatkowe wymogi, które formalnie są wymagane od każdego ale które można swobodnie"olewać", ograniczenia w korzystaniu z obiektów których projekt dotyczył, a zawłaszcza hucpa z VAT-em, drugi raz nie zdecydowałby sie. NIE WARTO.
Grzegorz0_4

Postprzez gość » Pią Kwi 12, 2013 2:46 pm

Jeśli masz kolegów w agencji, to tak. Ja też korzystałem i też nie polecam. Mniej się trzeba tłumaczyć jak coś ukradniesz niż jak złożysz wniosek.
Na pewno nie jest dla nich ważny cel operacji, tylko samo przewalanie papierów i pokazanie kto ważniejszy i mądrzejszy ( wiadomo kto wygrywa).
Może w innych odziałach jest inaczej, ale w pomotskim to dramat (z postów raczej widać, że wszędzie tak samo).
gość

Postprzez gość » Sob Kwi 13, 2013 7:14 am

Grzegorz0_4 napisał(a):Dzień Dobry, korzystałem ze wsparcia w wysokości 40%, projekt rozliczyłem, dostałem płatność, Biorąc pod uwagę, dodatkowe wymogi, które formalnie są wymagane od każdego ale które można swobodnie"olewać", ograniczenia w korzystaniu z obiektów których projekt dotyczył, a zawłaszcza hucpa z VAT-em, drugi raz nie zdecydowałby sie. NIE WARTO.

Wymogi formalne przy wniosku o dofinansowanie nie były niczym "strasznym", faktycznie większość z nich można "olać", ale biorąc pod uwagę całą serię dodatkowych wyjaśnień, sposób załatwiania i podejście do nas, mogę śmiało powiedzieć, że była to jedna z najbardziej upokarzających sytuacji w moim życiu.
Finalnie z tej pseudo pomocy zrezygnowaliśmy. Bardziej przypomina to żebranie niż załatwianie sprawy w urzędzie.
Drugi etap tej "pomocy" - płatność - wygląda podobnie.
Jak ktoś ma naprawdę dużo wolnego czasu i nerwy ze stali to się przez to przebije, my nie byliśmy na tyle wytrzymali.
gość

Postprzez Arek22 » Nie Kwi 14, 2013 9:14 pm

Mis napisał(a):Podobno jest jakiś nowy nabór. Finansowanie do 30%?!

Czy ktoś widział dofinansowanie dla rolników w takiej wysokości? Tam zawsze 50%.
Próbowałem uzyskać dofinansowanie na modernizacje gospodarstwa rolnego - dla urzędu skarbowego prowadzę produkcje rolną, dla Agencji już nie.
Z PO RYBY 2.1 nie udało mi się.
Arek22

Postprzez gość » Czw Kwi 18, 2013 6:30 am

Grzegorz0_4 napisał(a):Dzień Dobry, korzystałem ze wsparcia w wysokości 40%, projekt rozliczyłem, dostałem płatność, Biorąc pod uwagę, dodatkowe wymogi, które formalnie są wymagane od każdego ale które można swobodnie"olewać", ograniczenia w korzystaniu z obiektów których projekt dotyczył, a zawłaszcza hucpa z VAT-em, drugi raz nie zdecydowałby sie. NIE WARTO.

Jestem właśnie na etapie "rozliczeń" z Agencją.
Hucpa to za mało powiedziane!!!
Za daleko to już zaszło, ale drugi raz nikt mnie na coś takiego nie namówi. Czwarty raz wyjaśniam te same papiery i faktury.
gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości