Witam Panie Mariuszu , wszystko zależy w jakiej cenie możemy zakupić prąd. Jedna z naszych największych instalacji 2 x 300 l /min pracuje na obiekcie który kupuje prąd za 21,5 grosza(razem z przesyłem). Na jeden kilogram tlenu potrzeba około 0.87 kwh . Czyli 0.87 x 21,5 gr = 18,7 gr za jeden kilogram . Uzyskujemy tlen o czystości od 93 do 95 %. Dlatego też dodajmy do tej kwoty brakujące 6 % . Otrzymujemy 19,8 gr za 1 kg tlenu o czystości 100 % Oczywiście to tylko koszt energii. Do tego należy doliczyć koszt serwisu i amortyzacji . Kiedyś liczyłem to dokładnie i na przykładzie wcześniej podanej instalacji należy doliczyć około 9 groszy do każdego kg o2. Razem daje nam to około 29 groszy za jeden kilogram tlenu. Oczywiście minusem jest konieczność zakupu urządzeń oraz większe ryzyko awarii.
Porównajmy to teraz do tlenu ciekłego .
Można go kupić w ilościach hurtowych po 43 - 44 grosze za 1 kg.
Należy doliczyć do tego:
1. Dzierżawa zbiornika około 250 -300 euro miesięcznie.
2. Opłata transportowa przy każdorazowym tankowaniu - około 200 zł
3. Opłata ADR przy każdym tankowaniu - około 200 zł .
W zależności od pojemności zbiornika i zużyciu tlenu rzeczywiste koszta 1 kg będą wynosić od około 50 groszy do nawet 1 zł za 1 kg. (Znam takie dwa gospodarstwa pstrągowe na Pomorzu).
Oczywiście instalacja taka jest bezobsługowa ale również zdarzały się przypadki rozszczelnienia 2 letniego zbiornika.
Dochodzi jeszcze jedna kwestia nie na każdą hodowlę dojedzie cysterna z ciekłym tlenem .
Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, należy dokładnie przeanalizować co w danym miejscu będzie lepszym źródłem tlenu. Dużym ułatwieniem były dofinansowania z UE na zakup tych urządzeń.
W obliczeniach wszędzie zastosowałem ceny netto.
Jeśli instalacja będzie odpowiednio zaprojektowana i zastosujemy odpowiednie filtry oraz układy zabezpieczeń urządzenia te będą trwałe a prace związane z obsługą będą naprawdę niewielkie.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania bądź nie do końca rozumie Nasze wyliczenia proszę o kontakt
generatorytlenu@gmail.com o 600 026 292
Nie napisałem o jeszcze jednej korzyści , z sprężarek śrubowych można odzyskiwać ciepło , które możemy wykorzystać do ogrzewania dowolnych pomieszczeń .