Witam serdecznie,
Jeżeli chodzi o opisane korzyści płynące ze stosowania probiotechnologii, to są one przedstawione w oparciu o relacje właścicieli stawów, jak i badań wody prowadzonych przez firmę MIKRONATURA ŚRODOWISKO (MŚ) (do nich też można się zwracać z prośbą o wyniki badań, lub przeprowadzenie ich na Państwa stawach).
Efekt zdrowych ryb daje się zauważyć gołym okiem w momencie odłowu.
Lepsze warunki tlenowe są efektem eliminacji procesów patogennych i tym samym eliminacji wydzielania gazów szkodliwych w wodzie - (badania MŚ - m. in. na stawach w Miliczu)
Efektywność wykorzystania karmy jest liczona na podstawie ilości zużytej karmy na kilogram masy ryb. (wyliczenia własne w gospodarstwach)
Redukuje nieprzyjemne zapachy i zagniwanie materii organicznej na dnie stawu - efekt mierzony nosem :) po spuszczeniu wody ze stawu - istnieje wtedy również możliwość zobaczenia ilości osadów dennych. (kto nie widział spuszczonego stawu, to zapraszam na jesieni na stawy chociażby w Białej Rawskiej)
Resztę efektów też można prosto wyjaśnić, ale to, co daje najlepsze potwierdzenie, to próba przeprowadzona na własnym stawie. Najlepiej zobaczyć efekt, kiedy są dwa stawy o podobnych parametrach - można wtedy zostawić kontrolnie jeden bez naszej technologii.
Nie ma sensu stosowanie probiotechnologii tylko tam, gdzie wszystko jest w najlepszym porządku i nie występują żadne problemy. Wszędzie indziej warto spróbować.
W zeszłym miesiącu został otwarty Instytut Technologii Mikrobiologicznych w Turku, miejsce, gdzie będzie można uzyskać szczegółowe analizy fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne wody, gleby, karmy, itd.
Nie bójmy się pytać - tworzymy silną grupę w której jesteśmy w stanie sprostać przeróżnym problemom korzystając z doświadczenia hodowców i ludzi nauki.
Pozdrawiam i zapraszam do pierwszego kroku w probiotechnologii jeszcze w tym roku. Grupa naszych odbiorców wciąż rośnie i to nas cieszy. Cieszą nas również wszelkie słowa krytyki, która jest bodźcem do kolejnych działań w kierunku poznawania tego, czego nie widać (mikroorganizmy :))
Z uśmiechem,
Jakub Ruszkowski
www.mikrobiotyk.pl