czapla

Moderator: ekspert_PK

Re: czapla

Postprzez gosciu » Czw Sie 25, 2011 8:03 pm

Mysliwsko Ubecka
gosciu

Postprzez Gość » Pią Lut 01, 2013 9:17 am

ohar napisał(a):Krzysiu poczytaj!!! Polecam: W. Radecki "Prawo Łowieckie-komentarz" W-wa 2005 s.107, S. Litwin "Wiesław gratuluje urlopu..." PR 6/2009, R. Horbaczewski "Konflikt myśliwych z rybakami" Rzeczpospolita 24.08.2009 i co by nie było tak kolorowo M.K. Marszał "Sowbodne wejście na rybacki obręb hodowlany" Brać Łowiecka 8/2008.
Na mój rybacki rozum wygląda to tak:
-myśliwy wchodząc na oh musi uzyskać twoją zgodę
-zgłaszając nielegalne wejście nie zapominaj, że sprawa kończy się w sądzie a nie na policji- musisz "pilnować" sprawę do końca
-musisz w jakiś sposób z nimi współpracować bo mogą wytąpiś z powództwem o sądowne zezwolenie na wstęp.
Mój poprzedni post zmierzał w kierunku szkód wyrządzanych podczas wykonywania polowania (a rt. 46.1.2 ustawy łow.) Mając generalnie mocną pozycje negocjacyjną można pokusiś się o odszkodowanie (w praktyce jakąś opłatę) za psa, który płoszy ryby, za niszczenie trzciny itp. Czy ktoś już to zastosował?
Gość

Postprzez MS » Pią Lut 01, 2013 1:32 pm

Za zanieczyszczenie stawów ołowiem...
MS

Postprzez Gość » Pią Lut 01, 2013 5:41 pm

Krzysiek napisał(a):koledzy myśliwy może wchodzić na tereny prywatne i tereny objete terenem hodowlanym wiem bo sam mam stawy i jestem myśliwym a jak ktos tego nie wie to niech sobie poczyta z tego co wiem to tylko nie moze wejsc na teren ogrodzony ale jak rolnik mu powie ze nie moze wejsc na jego pole zasiane np kukurydza to sie myli bo mysliwy moze i nie musi miec zadnego pozwolenia a tak po za tym zastanowcie sie czy warto gonićmysliwych raz ze ci stawow pilnuja a po drugie jak bedziesz miec kaczki i inne zwierzatka np pizmaki wydry to sie bedziesz prosic ze by ci mysliwi przestrzelali bo sam nic nie zdziałasz

wystarczy złożyć wniosek o ustanowienie obrębu hodowlanego i żaden myśliwy nie może bez twojej zgody wejść na obiekt.
Gość

Postprzez darko » Pią Lut 01, 2013 5:43 pm

Krzysiek napisał(a):koledzy myśliwy może wchodzić na tereny prywatne i tereny objete terenem hodowlanym wiem bo sam mam stawy i jestem myśliwym a jak ktos tego nie wie to niech sobie poczyta z tego co wiem to tylko nie moze wejsc na teren ogrodzony ale jak rolnik mu powie ze nie moze wejsc na jego pole zasiane np kukurydza to sie myli bo mysliwy moze i nie musi miec zadnego pozwolenia a tak po za tym zastanowcie sie czy warto gonićmysliwych raz ze ci stawow pilnuja a po drugie jak bedziesz miec kaczki i inne zwierzatka np pizmaki wydry to sie bedziesz prosic ze by ci mysliwi przestrzelali bo sam nic nie zdziałasz

możesz złożyć wniosek o ustanowienie obrębu hodowlanego do urzędu marszałkowskiego i żaden myśliwy nie może bez zgody wejść na taki obiekt.
darko

Miejscowość: dolnośląskie

Postprzez Janekk » Pon Lip 14, 2014 12:02 pm

Wkrótce koniec z polowaniami bez uzgodnienia z właścicielem: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/809188,tk-prawo-lowieckie-do-wymiany.html
Janekk

Postprzez właściciel » Wto Lip 15, 2014 3:12 pm

Dopóki przy korycie jest PSL to moim zdaniem nie będzie zmiany. Poprzednie wersje prawa łowieckiego forsowała skutecznie właśnie ta partia. Jedyna nadzieja w tym, że przed wyborami nie zdążą ustosunkować się ustawowo do powyższego wyroku a w przyszłej kadencji ich nie będzie w sejmie.
właściciel

Postprzez nic » Wto Lip 15, 2014 7:08 pm

na dziś bez zezwolenia RDOś nie strzelamy pomimo ustanowienia obrębu
nic

Postprzez Maciek2 » Śro Lip 16, 2014 7:26 am

Dziwne. U nas od 15 sierpnia walą do wszystkiego co lata, że aż miło.
Maciek2

Postprzez gość1234 » Nie Lis 30, 2014 1:38 am

Ja jestem czapla okres ochronny jest cały czas :)
gość1234

Postprzez właściciel » Pon Lut 09, 2015 7:11 pm

Janekk napisał(a):Wkrótce koniec z polowaniami bez uzgodnienia z właścicielem: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/809188,tk-prawo-lowieckie-do-wymiany.html

Witam
minęło pół roku i jest kilka projektów zmiany ustawy. Z tego co wiem idzie w kierunku obejścia prawa własności i domyślnej zgody właścicieli na ustanowienie obwodu łowieckiego na terenie gospodarstwa. Jeśli właściciel zorientuje sie w porę i zgłosi sprzeciw to dopiero będą rozmawiać. Myślę, że to niesprawiedliwe. Co koledzy o tym myślicie? Czy znowu nas ograją???
właściciel

Postprzez Jeden » Pon Lut 09, 2015 10:38 pm

Prezydent poluje, marszałek poluje, więc czego się spodziewasz?
Jeden

Postprzez dlama » Nie Lut 15, 2015 10:07 am

Czapla to dla rybaków szkodnik.
Myśliwi to pijacy i bandyci.
Polskie prawo (całe) jest zagmatwane i do dupy.
Ja nie wpuszczam nikogo na swój staw - jak wejdzie to zabiję i wrzucę do pobliskiej rzeki. U mnie ja stanowię prawo i nie liczę na pomoc kogokolwiek.
Róbcie to samo.
dlama

Postprzez właściciel2 » Śro Lut 25, 2015 1:25 am

właściciel napisał(a):
Janekk napisał(a):Wkrótce koniec z polowaniami bez uzgodnienia z właścicielem: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/809188,tk-prawo-lowieckie-do-wymiany.html

Witam
minęło pół roku i jest kilka projektów zmiany ustawy. Z tego co wiem idzie w kierunku obejścia prawa własności i domyślnej zgody właścicieli na ustanowienie obwodu łowieckiego na terenie gospodarstwa. Jeśli właściciel zorientuje sie w porę i zgłosi sprzeciw to dopiero będą rozmawiać. Myślę, że to niesprawiedliwe. Co koledzy o tym myślicie? Czy znowu nas ograją???

Na to wygląda, zobacz: http://www.mos.gov.pl/artykul/7_aktualn ... wiska.html
Czyli łaskawie pozwolą nam wyrazić opinię. Pytanie tylko jaka jest szansa, że dowiemy się o konsultacjach. Powiadamiać będą zapewne poprzez wywieszenie (na jeden dzień) ogłoszenia na tablicy urzędu.
właściciel2

Postprzez właściciel » Śro Lut 25, 2015 8:43 am

Trybunał Konstytucyjny nie zaakceptował przepisów, które umożliwiają tworzenie obwodów łowieckich na terenie prywatnych nieruchomości bez zgody właścicieli tych gruntów
a te komuchy w odpowiedzi na to robią ustawę gdzie nadal nikt nie będzie pytał właściciela o zgodę. Jeśli zorientuje się on że właśnie tworzą obwód na jego terenie będzie mógł jedynie wyrazić opinię i to nie wiążącą bo mimo sprzeciwu i tak mogą stworzyć obwód. Jak właścicielowi to się nie spodoba to może pozywać ich do sądu pod warunkiem uzasadnienia swoimi przekonaniami religijnymi...

Ten projekt ustawy zamiast wzmacniać to osłabia prawo własności. Rabują nas z naszych praw w białych rękawiczkach.

Żyjemy w domu wariatów. Drugie a nawet już trzecie pokolenie komuchów tworzy naszą rzeczywistość w mediach, gospodarce i przepisach. Normalni ludzie uciekają do normalnych krają żeby normalnie żyć.
właściciel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 81 gości