P.G. napisał(a):Witam.
Miałem napisać swoje spostrzeżenia po zastosowaniu EmFarmy...
Tak więc po ok. miesiącu po aplikacji zielony osad z powierzchni jakby zmalał. Woda nie zrobiła się krystaliczna ale też nie było na niej wcześniejszego kożucha. Nie wiem czy to zasługa Emów czy też sprzyjające warunki atmosferyczne (deszcze jakie były na początku lipca, temperatura...) ale faktem jest że przez cały ten okres nie padła mi żadna ryba (wcześniej każdego roku musiałem wyrzucić kilkanaście sztuk) oraz nie musiałem stosować wapna którego wcześniej sypałem sporo.
Niestety od jakiegoś tygodnia znów powierzchnia robi się coraz gorsza... i nie wiem czy ponowna aplikacja wspomnianym wcześniej środkiem coś pomoże...
Pozdrawiam
P.G.
Przepraszam P.G., ale przeoczyłem Twój post.
Często jest tak, że po aplikacji EmFarmy osad z dna staje się lżejszy i wędruje na powierzchnię. Dobrze w takiej sytuacji opryskać powierzchnię EmFarmą Plus, która spowoduje jego opadnięcie i mineralizację przy dnie.
Efekty są widoczne w postaci braku śnięć.
Odwagi! Nie wszystko zrobimy za jednym razem, szczególnie, że doprowadzenie do tego stanu też trochę trwało.
Z roku na rok będzie łatwiej utrzymać dobre środowisko.
Jeżeli staw jest spuszczany, to proponuję zaszczepić dno, jeśli nie, to wykonałbym jeszcze raz oprysk.
Pozdrawiam