Cena handlówki 2019

Moderator: ekspert_PK

Cena handlówki 2019

Postprzez Gość » Wto Wrz 17, 2019 10:33 am

Jaką cenę handlówki w sprzedaży hurtowej w okresie przedświątecznej przewidujecie na ten rok?
Gość

Re: Cena handlówki 2019

Postprzez ObserwUjący » Wto Wrz 17, 2019 5:24 pm

Może w cenie Kiełbasy zwyczajnej jak to onegdaj bywało .
ObserwUjący

Postprzez GR Knyszyn » Śro Wrz 18, 2019 5:06 am

Zakontraktowane z wielkim bólem za 10zl/kg
GR Knyszyn

Postprzez www » Śro Wrz 18, 2019 6:20 am

GR Knyszyn napisał(a):Zakontraktowane z wielkim bólem za 10zl/kg

u nas w GS kaszanka jest po 10.50 zł

Postprzez Rybin » Śro Wrz 18, 2019 7:33 am

www napisał(a):
GR Knyszyn napisał(a):Zakontraktowane z wielkim bólem za 10zl/kg

u nas w GS kaszanka jest po 10.50 zł

No to w tym roku będzie w cenie kaszanki.
Ja też kontraktuje po 10zl/kg. Więcej nie da rady. Ludzie już zaczęli kontaktować.
Rybin

Postprzez lubliniak » Śro Wrz 18, 2019 10:39 am

Umówiłem się z odbiorcą na 11 zł (on sprzedaje na placach po ok. 15 zł.)
lubliniak

Postprzez pisowiec » Śro Wrz 18, 2019 9:06 pm

lubliniak napisał(a):Umówiłem się z odbiorcą na 11 zł (on sprzedaje na placach po ok. 15 zł.)

oby tak było.
pisowiec

Postprzez Gość » Śro Wrz 18, 2019 11:58 pm

Ja też słyszałem, że tą niesprzedaną handlówkę z 2018 z magazynu, wpuszczoną na stawy szlag trafił prawie w całości, a ta co została ma teraz po 4 kg/szt. Klienci dzwonią i się pytają, czy kupią karpia taniej jak w tamtym roku. Powiedziałem im, że taniej nie ale w cenie z tamtego roku dostaną.
Gość

Postprzez realista » Czw Wrz 19, 2019 6:27 am

Ubiegły rok pokazał , że spożycie karpia maleje , markety wycofują się ze sprzedaży ryby żywej , nadprodukcja jest coraz większa , import istnieje i to niemały a rok 2019 pod kątem hodowli wcale nie był zły. W poprzednim roku mnóstwo gospodarstw zostało z handlówką chociaż na końcówce cena była śmieszna . Wydaje się więc, że w tym nie będzie wyższa a wręcz przeciwnie . Chociaż sam wolałbym żeby zostało jak w poprzednim roku ale na razie ruch w interesie mizerny.
realista

Postprzez Gość » Czw Wrz 19, 2019 11:38 am

realista napisał(a):Ubiegły rok pokazał , że spożycie karpia maleje , markety wycofują się ze sprzedaży ryby żywej , nadprodukcja jest coraz większa , import istnieje i to niemały a rok 2019 pod kątem hodowli wcale nie był zły. W poprzednim roku mnóstwo gospodarstw zostało z handlówką chociaż na końcówce cena była śmieszna . Wydaje się więc, że w tym nie będzie wyższa a wręcz przeciwnie . Chociaż sam wolałbym żeby zostało jak w poprzednim roku ale na razie ruch w interesie mizerny.

Rok poprzedni pokazał, że mimo tego, że część marketów wycofała się z żywego karpia spożycie i sprzedaż karpia była bardzo wysoka na poziomie porównywalnym do lat ubiegłych. Skąd wziąłeś dane o spadku spożycia karpia w 2018 roku? Nie ma nadprodukcji karpia w Polsce, a wyłącznie nadpodaż związana z olbrzymim rekordowym importem w 2018 roku. To, że została handlówka z tamtego roku nie oznacza, że będzie jej więcej w tym. Niesprzedana handlówka została wpuszczona do stawów handlowych i zablokowała w nich produkcję z kroczka, czy narybku. Optymistyczne jest to, że ryzyko dla osób importujących karpia jest bardzo duże i ograniczą ten import w tym roku. Na ewentualny spadek ceny olbrzymi wpływ będą miały emocje i strach przed możliwością zostania z rybą oraz duże ilości przerośniętego karpia, którego hodowcy będą chcieli wypchnąć zaniżając cenę, a będzie go w tym roku bardzo dużo o czym przekonają się niektórzy odbiorcy dopiero w grudniu.
Gość

Postprzez RybakKamil » Czw Wrz 19, 2019 8:02 pm

Panowie skąd bierzecie te ceny 10 czy 10,5 zł ? Wszystkie sieci handlowe (Tesco, Auchan itd) są w odwrocie karpiowym, nie chcą sprzedawać żywego karpia, a zamówienia na rybę przetworzoną w 2018 roku również drastycznie zmalały w porównaniu z 2017 rokiem więc sądzę że magicznym sposobem nagle nie wystrzelą w górę w tym roku. Komu sprzedamy karpia jeśli największy odbiorca, czyli markety, jej nie wezmą ? Nie mówię tu o rybakach którzy produkują 10 ton karpia ale o gospodarstwach które produkują po 200 ton i więcej takie gospodarstwa zaopatrywały właśnie markety. "Import z zagranicy jest rekordowy" po części się zgadzam ale z tego co obserwuje to nadprodukcja w Polsce a nie import jest przyczyną nadwyżki karpia, zwyczajnie nie ma komu sprzedać takiej ilości jaką produkujemy. Słyszę też argumenty że przecież gdzieś ci ludzie muszą ją kupić, no tak prawda ale całej produkcji karpiowej w Polsce nie jesteśmy na chwilę obecną sprzedać na rynkach i "przy drodze".
RybakKamil

Postprzez Gość » Czw Wrz 19, 2019 10:27 pm

RybakKamil to powiedz ile wynosiła krajowa produkcja karpia handlowego w 2018 roku, a ile wynosiła sprzedaż?
Gość

Postprzez Maly producent » Pią Wrz 20, 2019 9:44 am

Przy cenie 10zl/kg to się opłaca? Taka produkcja się zwróci? Chyba że ktoś bierze jakieś fajne dopłaty...
Maly producent

Postprzez RybakKamil » Pią Wrz 20, 2019 6:07 pm

Gość napisał(a):RybakKamil to powiedz ile wynosiła krajowa produkcja karpia handlowego w 2018 roku, a ile wynosiła sprzedaż?

Nie mam takich statystyk a swoje domniemania opieram na tym co obserwuję w swym regionie i na rozmowie z kolegami z rybackiej branży. Jeśli Pan ma takie statystyki to proszę się nimi podzielić myślę że wszyscy poczytamy i podyskutujemy dalej. Jeśli chodzi też o surowe statystyki to pamiętajmy że papier przyjmie wszystko.
RybakKamil

Postprzez Fishmen » Pią Wrz 20, 2019 7:12 pm

Rok temu w grudniu szukając Karpia handlowego ( ok. 15 ton) usłyszałem od hodowcy że za 9,50 zł/kg. On nie sprzeda woli zostać z tą rybą.
Zdajcie sobie sprawę w końcu ze bez pośredników sprzedaży nic nie zdziałacie i to nie lata 80-siąte że ten kto "ma" lub "sprzedaje" rybę jest Panem i władcą.
Dziś to kilkutonowcy proponują wam cenę i albo się zgodzicie albo ściągną zupełnie legalnie z Czech.
Fishmen

Następna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 12 gości