Sandacz z RAS

Moderator: ekspert_PK

Sandacz z RAS

Postprzez szczupak.m » Nie Paź 13, 2019 6:47 pm

Mam pytanie czy ktoś sprawdził jaka jest przeżywalność sandaczy, po wpuszczeniu do stawu, jeśli pochodzą one z obiegów zamkniętych i karmione były granulatem ?
Bo producent zapewnia mnie że 95% przeżywa i się klimatyzuje, chciałbym zebrać opinie na ten temat.Z góry dziękuję
szczupak.m

Re: Sandacz z RAS

Postprzez Jacekn10 » Nie Paź 13, 2019 7:28 pm

Trzy lata temu wpuściłem do stawu 300 sztuk takiego ok 20 cm , nie przeżył żaden, wpuszczałem ok połowy października.
Jacekn10

Postprzez Gość. » Pon Paź 14, 2019 6:39 pm

Brałem 3 cm z naturalnego a na staw obok chwilę później 8 cm z RAS. Naturalny wyszedł ok a ten z RAS porażka.
Gość.

Postprzez Gość » Wto Paź 15, 2019 9:28 pm

W ogóle materiały z RAS niezależnie od wieku nie nadają się do obsadzania stawów, czy zarybiania jezior. Gdyby nie stawowa produkcja cennych rodzimych gatunków ryb, to jeziora i inne zbiorniki w Polsce były by puste, bez ryb.
Gość

Postprzez Mariusz » Śro Paź 16, 2019 8:08 pm

W przyrodzie bardzo rzadko występuje system zero-jedynkowy czyli tak-nie.
Ryby z RASu do zarybień bez wątpienia są gorsze niż stawowe, ale że nic z tego materiału nie przeżywa, to też bardzo wątpliwe.
Mariusz

Postprzez Gość » Śro Paź 16, 2019 9:28 pm

Mariusz napisał(a):W przyrodzie bardzo rzadko występuje system zero-jedynkowy czyli tak-nie.
Ryby z RASu do zarybień bez wątpienia są gorsze niż stawowe, ale że nic z tego materiału nie przeżywa, to też bardzo wątpliwe.

Brak właściwej flory bakteryjnej i jałowość zbiorników RAS są tego powodem. Zabija je środowisko naturalne.
Gość

Postprzez szczupak.m » Sob Paź 19, 2019 7:32 am

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, potwierdziliście tylko moje przypuszczenia. Moim zdaniem producenci z RAS dla zysku wprowadzają ludzi w błąd, takie sandacze nie nadają się do zarybień rzek, jezior i stawów.
szczupak.m

Postprzez krysia-fans » Pią Sty 31, 2020 3:30 pm

szczupak.m napisał(a): Moim zdaniem producenci z RAS dla zysku wprowadzają ludzi w błąd, takie sandacze nie nadają się do zarybień rzek, jezior i stawów.
Na jeziorze Tałty-Ryńskie materiał z RAS przyjął sie doskonale co widac w odłowach rybackich. Ryby miały delikatnie zniekształconą płetwę ogonową dzięki czemu można je łatwo rozpoznac po 2 latach, że to włąśnie te z RASu.
krysia-fans

Postprzez Gość » Pią Sty 31, 2020 9:50 pm

Dlaczego mają zniekształcone płetwy?
Gość

Postprzez rasowy » Czw Lut 27, 2020 3:49 pm

Ze wszystkich opracowan jakie znam wynika, ze sandaczem z RAS najlepiej zarybiac jak ma on wielkosc ok 2g.
rasowy

Postprzez Mariusz » Czw Lut 27, 2020 7:54 pm

A możesz dać linki do tych opracowań?
Mariusz

Postprzez Gość » Czw Lut 27, 2020 10:14 pm

Ja też poproszę linka do tych badań.
Gość

Postprzez rasowy » Wto Mar 03, 2020 12:19 pm

Nie moge znalezc tego opracowania na stronach IRS. Bylo kilka lat temu wydane opracowanie o gospdarce ryb drapieznych w jeziorach, gdzie IRS na kilku jeziorach robil doswiadczenia zarybiajac roznej wielkosci materialem obu gatunkow. Wnioski byly dosc oczywiste.
rasowy

Postprzez Gość » Wto Mar 03, 2020 4:03 pm

rasowy napisał(a):Nie moge znalezc tego opracowania na stronach IRS. Bylo kilka lat temu wydane opracowanie o gospdarce ryb drapieznych w jeziorach, gdzie IRS na kilku jeziorach robil doswiadczenia zarybiajac roznej wielkosci materialem obu gatunkow. Wnioski byly dosc oczywiste.

Kilka lat temu sandaczem z RAS?
Gość

Postprzez Mariusz » Wto Mar 03, 2020 8:39 pm

rasowy napisał(a):Nie moge znalezc tego opracowania na stronach IRS. Bylo kilka lat temu wydane opracowanie o gospdarce ryb drapieznych w jeziorach, gdzie IRS na kilku jeziorach robil doswiadczenia zarybiajac roznej wielkosci materialem obu gatunkow. Wnioski byly dosc oczywiste.

Z wcześniejszego postu wynika, że było wiele (przynajmniej kilka) opracowań.
Mariusz

Następna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 85 gości