Co z naborm wniosków Susza 2019?

Moderator: ekspert_PK

Re: Co z naborm wniosków Susza 2019?

Postprzez Gość » Śro Kwi 22, 2020 12:10 pm

Susza nie jest już incydentem lecz utrwaloną normą. Sytuacja nie będzie się poprawiała, a wszystko wskazuje, że w następnych latach będzie jeszcze gorzej. Jest wiele obiektów, które powstały na podstawie "naciąganych operatów", które nigdy nie powinny były powstać lata temu, bo już wtedy nie było dla nich dostępnej wody. Należy się zastanowić co dalej, a nie liczyć na to, że rok w rok przez następne lata gospodarstwa bez wody będą skazane na odszkodowania.
Pierwsza sprawa, to działania, które pozwolą na łatwe przekształcanie Wsr na grunty rolne. Teren gdzie nie można hodować ryb, może być idealny do produkcji warzyw i wody do nawodnienia takiego terenu powinno starczyć. Na takie działania powinny być kierowane środki z budżetu.
Gość

Postprzez Gość » Śro Kwi 22, 2020 1:00 pm

Obiekty, które mają problemy z wodą powinny być przekształcone w zbiorniki zaporowe bez możliwości zrzutu wody jesienią. Takie obiekty powinny dostawać rekompensatę na małą retencję.
Gość

Postprzez Rybaczka » Śro Kwi 22, 2020 3:05 pm

Z tezami na przyszłość napisanymi przez Gościa w pełni się zgadzam. Jednakże teraźniejszość jest inna.
Stan faktyczny jest taki, że rybacy karpiowi podpisali umowy z ARiMR, która jest agendą rządową, na okres
5 lat utrzymywania produkcji tj. zalewania stawów i odpowiedni narzucony administracyjnie system
produkcji rybackiej śródlądowej. Stan prawny jest zaś taki, że za straty w wyniku klęsk żywiołowych wg dyrektywy
wodno-środowiskowej UE należy się pomoc. Wykonując nakazy Dyrektywy UE, Rada Ministrów podjęła ww grudniu 2019 r. Uchwałę o pomocy
rybakom, którzy ponieśli straty w wyniku klęski suszy (300 zł do hektara). Pomimo tego faktu prawnego ani na stronach
Min. ds. gospodarki rybackiej a także Minrolu z sobie tylko znanych powodów Ministrowie na swoich stronach rządowych ani nie informują ani też tej uchwały nie wykonują.
W następnym rozdaniu, nauczeni zwodniczym postępowaniem Ministra, rybacy wybiorą zapewne najkorzystniejsze dla nich rozwiązanie.
Tak sądzę.
Pozdrawiam ciężko pracujących rybaków i życzę duuużo wody za wyjątkiem wody lanej przez Szanownych Panów Ministrów.
Rybaczka

Postprzez Gość » Czw Kwi 23, 2020 2:21 pm

Jakoś dziwnym trafem rybacy morscy, którzy w marcu mieli głośno protestować przeciwko zakazowy połowu dorsza zamilkli. Może tam trzeba szukać naszego "suszowego"?
Gość

Postprzez Rybaczka » Czw Kwi 23, 2020 5:28 pm

Decyzja w sprawie wysokości rekompensat i suszowego leży w kompetencjach Ministrów.
Napuszczanie jednych rybaków na innych rybaków to podstępna i brzydka gra zgodna z zasadą "dziel i rządź".
Rybaczka

Postprzez rolnik » Nie Kwi 26, 2020 10:54 am

Rybacy stawowi wam się nie należy suszowe za 2019 rok, przecież nie złożyliście nawet wniosków do ARiMR
rolnik

Postprzez rybak k » Nie Kwi 26, 2020 12:06 pm

Rybacy nie złożyli wniosków tylko dlatego że arimr nie ogłosił naboru w 2019r. Dopiero w grudniu 2019 Rada Ministrów wydała rozporządzenie w sprawie pomocy dla gospodarstw stawowych . Pomoc ta i tak jest niewielka-300 zł do 1ha w porównaniu do pomocy dla rolników.Straty z1ha stawów które wyschły lub prawie wyschły są niewspółmiernie większe niż np. z 1ha uprawy zbóż (maj 2019 był wilgotny plony zbóż na klasie 4a,3,2,1 były dobre a nawet bardzo dobre-sam uprawiam zboża na paszę dla ryb a otrzymałem 500zł do 1ha tak jak inni rolnicy z mojej gminy) Dlatego uważam że pomoc 300zł jest symboliczna i rybakom stawowym się uczciwie nzleży...
rybak k

Postprzez Smętek » Nie Kwi 26, 2020 2:00 pm

A ja wniosek złożyłem i otrzymałem odpowiedź z ARiMR, że zostanie rozpatrzony w terminie późniejszym - najpóźniej do 30 czerwca 2020r.
Straty wynikające z klęski suszy z całą pewnością były dla rybaków gospodarujących na ziemnych stawach rybnych o wiele większe
aniżeli straty poniesione przez rolników. Pomoc suszowa należy się i rolnikom i stawiarzom. Nadmieniam, że załączyłem do wniosku
o pomoc suszową, protokół strat sporządzony w 2019r. przez Komisję Gminną i podpisany przez Wojewodę.
Smętek

Postprzez płot-ka » Nie Kwi 26, 2020 2:47 pm

przed Rozporządzeniem złożył wniosek, to coś jak z wyborami, a i tak nie zobaczysz suszowego
płot-ka

Postprzez o-koń » Pon Kwi 27, 2020 8:31 am

Cisza organizacji rybackich w tej sprawie jest porażająca.
o-koń

Postprzez Certa » Śro Kwi 29, 2020 9:34 am

Coś jednak się zadziało. pytanie, co na to rząd?
http://www.pankarprybacy.pl/Minister_Rozwoju_COVID.pdf
Certa

Postprzez aamarcin » Śro Kwi 29, 2020 5:43 pm

Jarek oddał moje 300 zł
aamarcin

Postprzez Gość » Śro Kwi 29, 2020 9:18 pm

Certa napisał(a):Coś jednak się zadziało. pytanie, co na to rząd?
http://www.pankarprybacy.pl/Minister_Rozwoju_COVID.pdf

To ja poproszę o umorzenie rat kredytu, który wziąłem na zakup obiektu stawowego. Jak umorzenie rat dzierżawy, to dlaczego nie kredytu?
Gość

Postprzez Gość » Czw Kwi 30, 2020 8:43 am

Czytaj uważnie. We wniosku Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp, jest również o umorzeniu za 2020 rok raty wykupu obiektu rybackiego.
Gość

Postprzez Gość » Czw Kwi 30, 2020 10:01 am

Gość napisał(a):Czytaj uważnie. We wniosku Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp, jest również o umorzeniu za 2020 rok raty wykupu obiektu rybackiego.

To ty czytaj ze zrozumieniem. Ci innego raty wykupu z AWRSP, a co innego kupno obiektu z własnych środków (kredyt) od podmiotów prywatnych.
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 98 gości