Wysokie PH w stawie - prośba o pomoc

Moderator: ekspert_PK

Re: Wysokie PH w stawie - prośba o pomoc

Postprzez ph2 » Śro Kwi 29, 2020 9:27 am

Dziękuję za odpowiedź. To może pomóż to zrozumieć innym skoro masz taką wiedzę.
U mnie w stawie ph praktycznie się nie waha (rano/wieczór). Cały czas wynosi około 9 (mierzone około 8 i 21). Sprawdzane testem kropelkowym i elektornicznym. Fakt, że w ostatnim czasie woda zakwitła. Jednak niepokoi mnie ta sytuacja, ponieważ w tym roku podałem już rozpuszczone wapno 2 razy w ilości 100 kg/ha (luty i marzec). Natomiast ostatnio wraz ze wzrostem ilości glonów ph jest coraz wyższe (w marcu wynosiło około 8,5). Nie wiem czy się tym martwić czy olać temat. Sprawdzałem wodę i podwyższone mam tylko NO2 pewnie przez spływy z pól.
ph2

Postprzez Gość » Śro Kwi 29, 2020 9:28 am

Czy coś dzieje z rybami?
Gość

Postprzez Gość » Śro Kwi 29, 2020 9:52 am

ph2 napisał(a):Dziękuję za odpowiedź. To może pomóż to zrozumieć innym skoro masz taką wiedzę.
U mnie w stawie ph praktycznie się nie waha (rano/wieczór). Cały czas wynosi około 9 (mierzone około 8 i 21). Sprawdzane testem kropelkowym i elektornicznym. Fakt, że w ostatnim czasie woda zakwitła. Jednak niepokoi mnie ta sytuacja, ponieważ w tym roku podałem już rozpuszczone wapno 2 razy w ilości 100 kg/ha (luty i marzec). Natomiast ostatnio wraz ze wzrostem ilości glonów ph jest coraz wyższe (w marcu wynosiło około 8,5). Nie wiem czy się tym martwić czy olać temat. Sprawdzałem wodę i podwyższone mam tylko NO2 pewnie przez spływy z pól.

Nic nie zrozumiałeś z mojego tekstu, a ja już nie mam siły dalej tłumaczyć. Ostatni raz! Woda z Twoim ph mieści się w granicach wody bezpiecznej do hodowli ryb. Karp i lin wytrzymuje przedział 5.0-10.8 ph, szczupak 4.8-10.7 ph, pstrąg 4,5-9,2 ph. Najbardziej niebezpieczne są skoki dobowe wartości ph. W wodach o małej zawartości wapnia (poniżej 10mg Ca w 1 l wody) skoki te mogą wynosić ponad 5 stopni. OLEJ TEMAT. TWOJA WODA JEST DOBRA!
Gość

Postprzez ph2 » Śro Kwi 29, 2020 10:54 am

To jest dla mnie satysfakcjonująca odpowiedź. Jak przekroczę ph 10 będę się martwił. Rybą nic się nie dzieje.
ph2

Postprzez Gość » Śro Kwi 29, 2020 2:35 pm

ph2 napisał(a):To jest dla mnie satysfakcjonująca odpowiedź. Jak przekroczę ph 10 będę się martwił. Rybą nic się nie dzieje.

Nie przekroczysz. W tym przypadku dwuwęglan wapnia, który masz w stawie powinien zadziałać buforowo i zabezpieczyć wodę przed nagłymi, dużymi wahaniami odczynu.
Gość

Postprzez GOBIO » Śro Kwi 29, 2020 6:12 pm

Gość napisał(a):Najgroźniejsze dla organizmów wodnych są nagłe wahania odczynu wody. Dlatego tak ważne są substancje hamujące lub buforujące te nagłe wahania. Te substancje to dwuwęglan i jego stosunek do wolnego CO2. W wodach stawów, dobrze oświetlonych i nagrzanych następują w ciągu doby silne zmiany zawartości CO2 i węglanów wapnia. Pod wpływem asymilacyjnych asymilacyjnych właściwości roślin w godzinach porannych wyczerpują się zapasy wolnego CO2 i następuje rozkład dwuwęglanów który prowadzi do wytrącenia węglanu wapnia i znacznego alkalizowania wody którego maksimum występuje w godzinach wieczornych. W nocy w cyklu wielu procesów odnawiają się zapasy dwutlenku węgla i dwuwęglanów oraz braku asymilacji i równocześnie spada odczyn wody. Wahanie te są tym większe, czym mniej wapnia zawiera woda. Duża zawartość wapnia chroni stawy przed dużymi wahaniami ph i sprawia, że jest ono najkorzystniejsze dla życia organizmów, czyli pomiędzy 7 a 8. Wała zawartość wapnia sprawia silne spadki jak i wzrostów ph. Wody naszych stawów możemy podzielić na 3 kategorie. I grupa to stawy ubogie w wapń, gdzie obserwuje się skoki odczynu wody w zakresie 3.5-6,0 ph, II grupa to stawy o średniej zawartości wapnia, gdzie skoki odczynu wody wahają się w zakresie 5.5-9.0 ph oraz wody w III grupie bogate w wapń, który powoduje wahania odczynu wody w zakresie 6.5-9.0 ph
To tak bardzo w skrócie. Jak mnie wkur...... pytaniami czy woda o ph x jest dobra lub zła, to napiszę 20 x razy tyle, a Wy i tak nic nie zrozumiecie matoły.
Cześć . Rozumiem Twoje zdenerwowanie . Regulacja pH TO WYŻSZA SZKOŁA JAZDY nie wiadomo ile razy będziesz tłumaczył ta i tak znajdzie się paru co nie będzie kumało . Dobrze że nie napisałeś o dostarczeniu CO2 do wody , bo niektórzy wykupiliby całą wodę mineralną z Biedronki . Pozdrawiam .
GOBIO

Miejscowość: Polska

Poprzednia

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 80 gości