Wniosek o płatność - wodno-srodowiskowe

Moderator: ekspert_PK

Wniosek o płatność - wodno-srodowiskowe

Postprzez Stawiarz » Pią Maj 07, 2010 12:03 pm

Czy ktoś wie czy są dostępne wzory wniosków o płatność z Działań Wodno-Środowiskowych?
Stawiarz

Re: Wniosek o płatność - wodno-srodowiskowe

Postprzez ekspert_PK » Pią Maj 07, 2010 1:34 pm

Wniosku o płatność dla Działań wodno-środowiskowych jeszcze nie ma. Jeżeli już będzie to zamieszczony zostanie na stronach internetowych ARiMR.
Z tego co wiem, zanim pojawi się wniosek o płatność musi zostać znowelizowane rozporządzenia dla Osi 2.
ekspert_PK
Site Admin

Postprzez Stawiarz » Pią Maj 07, 2010 3:14 pm

Panie Ekspercie, a co obchodzi konia, że woźnica zasnął, jeść się chce! W mojej umowie stoi jak tenże koń, że mam złożyć wniosek o płatność do 30 maja, i jak mam się z tego wywiązać?
Stawiarz

Postprzez krajan » Sob Maj 08, 2010 9:13 am

I tu juz można pomyśleć o drodze prawnej !
krajan

Postprzez Stawiarz » Sob Maj 08, 2010 9:53 am

Do Krajana:
Jaka drogę prawną? Czy w umowie, która podpisałeś jest napisane, ze wzór wniosku mają Ci udostępnnić (ARiMR) np. na miesiąc przed terminem złożenia go? Terminy obowiazuja tylko nas rybaków, administracji nie!!!
Stawiarz

Postprzez krajan » Sob Maj 08, 2010 11:13 am

2 miesiące temu dostałem kredyt w banku. Do obliczenia moich dochodów uwzględniono umowę o dopłaty wodno-środowiskowe. Pieniądze z kredytu zainwestowałem w gospodarstwo. Jeśli nie dostanę dopłat w terminie, będę miał trudności ze spłatą rat kredytu. Prawdopodobnie bank wypowie mi umowę.
Czy to nie jest powód aby wystąpić na drogę prawną ?
krajan

"Oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji"

Postprzez Stawiarz » Wto Maj 25, 2010 12:19 pm

Witam, czy ktos ma już za soba złożenie oświadczenia o dobrowolnym poddaniu sie egzekucji? Bo na podstawie tekstu na http://www.arimr.gov.pl, który jest załączony do działu - fundusze unijne tu na Panu Karpiu, to notariusz nie wie co ma zrobić. Więc jesli ktoś już oswiadczenie notarialne złożył i ARiMR mu przyjeła, to może podzieli się takim wzorem?
Stawiarz

Postprzez rybak44 » Wto Maj 25, 2010 4:08 pm

Ta forma notarialnego poddania się egzekucji, to następny haracz z Działania 2.2.( i nie tylko z tego działania). Notariusz chce kilka tysiecy, a zapewne chciałby mniej, gdyby ARiMR chciało się opracować wzór , a nie mgliste wytyczne. Czy to jest taka wielka filozofia? Ale co to obchodzi urzędasłów, gdy od rybaków ( dla notariuszy) odpływa kilkaset tysiecy zł.!!!
rybak44

Re: "Oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji"

Postprzez krajan » Wto Maj 25, 2010 4:13 pm

Stawiarz napisał(a) :
> Witam, czy ktos ma już za soba złożenie oświadczenia o dobrowolnym poddaniu
> sie egzekucji? Bo na podstawie tekstu na http://www.arimr.gov.pl, który
> jest załączony do działu - fundusze unijne tu na Panu Karpiu, to notariusz
> nie wie co ma zrobić. Więc jesli ktoś już oswiadczenie notarialne złożył i
> ARiMR mu przyjeła, to może podzieli się takim wzorem?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Witam !
Mam znajomą Panią notariusz, która takie zaświadczenie mi wystawiła, ale stwierdziła, że czytając moją umowę z ARiMR nie ma wystrczającech danych aby takie zaświadczenie wystawić. Wytyczne dla notariuszy, które ARiMR oglosił na swojej stronie nie są wystarczające. Ją obowiązuje ustawa o notariacie, a nie wytyczne instytucji. Aby mogła bez błędów wystawić takie zaświadczenie, jak powiedziała, to podpisana umowa musiała by być zmieniona i uzupełniona.
Tak więc i umowy przez nas podpisane są gniotami prawnymi.
Moja propozycja, to bierz od notariusza oświadczenie, jeśli Ci takie wystawi, składaj w biurze i czekaj na ewentualna odpowiedź co trzeba poprawić.
Myślę, że Ci nie odrzucą, bo sami są ogłupiali !
Pozdrawiam.
krajan

Postprzez krajan » Wto Maj 25, 2010 4:22 pm

rybak44 napisał(a) :
> Ta forma notarialnego poddania się egzekucji, to następny haracz z
> Działania 2.2.( i nie tylko z tego działania). Notariusz chce kilka
> tysiecy, a zapewne chciałby mniej, gdyby ARiMR chciało się opracować wzór ,
> a nie mgliste wytyczne. Czy to jest taka wielka filozofia? Ale co to
> obchodzi urzędasłów, gdy od rybaków ( dla notariuszy) odpływa kilkaset
> tysiecy zł.!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------
Na mocy Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 28 czerwca 2004 roku w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej ( Dz. U. Nr 148 poz.1564 z póśn. zm.------------------------
- z & 16 kwotę złotych :......................................200,00
- z & 12 za dwa wypisy tego aktu kwotę zlotych ...........48,00
powiększone o podatek VAT 22 % 54,56

Łączna kwota 302, 56 zł

Pozdrów odemnie swoją Panią notariusz.
krajan

Postprzez kaarp » Śro Maj 26, 2010 4:24 am

krajan napisał:
Na mocy Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 28 czerwca 2004 roku w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej ( Dz. U. Nr 148 poz.1564 z póśn. zm.------------------------
Łączna kwota 302, 56 zł

--------------------------------------------------------------
Mój notariusz zawołał 1500 zl ( od kwoty 1 mln) i mówi. że potraktował mnie ulgowo.
Wiem, że rybacy płacą ( zależnie od kwoty) od 1 do kilku tyś. zł.
kaarp

Postprzez kaarp » Śro Maj 26, 2010 4:30 am

krajan napisał:
Łączna kwota 302, 56 zł

--------------------------------------------------------------
Mój notariusz zawołał 1500 zl ( od kwoty 1 mln) i mówi. że potraktował mnie ulgowo.
Wiem, że rybacy płacą ( zależnie od kwoty) od 1 do kilku tyś. zł.( i to nie w Warszawie).
Chętnie pojadę do Twojej notariuszki ( oczywiście w celach notarialnych !!!!!!!!!!).
kaarp

Postprzez krajan » Śro Maj 26, 2010 11:40 am

Podałem wam podstawę prawną na którą możecie się powołać w rozmowie z notariuszem.
To co napisałem mam w zaświadczeniu notarialnym.
Pozdrawiam.
krajan

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 117 gości