Kupię ryby

Kupię ryby

Postprzez StawyB » Śro Cze 24, 2020 2:21 pm

Witam,

Kupię ryby:

- amur handlowy od 1500 do 3000 gram

- tołpyga od 2500-4000 gram

- karp sazan od 1000 do 3000 gram,

- karaś srebrzysty od 150 gram +

Ilość 5 -7 ton jednorazowo
Okres sierpień- wrzesień

tel. 502 - 238 - 798
StawyB

Re: Kupię ryby

Postprzez Gość » Czw Cze 25, 2020 9:35 am

Skąd Ty Chłopie weźmiesz dzikiego karpia?
Gość

Postprzez RybakKamil » Sob Cze 27, 2020 12:33 pm

niektórzy tak nazywają karpia pełnołuskiego i sądzę że o niego chodzi
RybakKamil

Postprzez Gość » Sob Cze 27, 2020 6:16 pm

RybakKamil napisał(a):niektórzy tak nazywają karpia pełnołuskiego i sądzę że o niego chodzi

No tak. Czy nie lepiej napisać poprawnie. "szukam karpia królewskiego pełnołuskiego"?
Gość

Postprzez RybakKamil » Nie Cze 28, 2020 6:12 pm

a czy nie lepiej dać se spokój jak i tak każdy wie o co chodzi a nie szukać dziury w całym ?
RybakKamil

Postprzez Rybak72 » Nie Cze 28, 2020 11:43 pm

Ale karpia królewskiego pełnołuskiego to jeszcze nie widziałem. Zaś nowy gatunek.
Rybak72

Postprzez Gość » Pon Cze 29, 2020 11:15 am

Rybak72 napisał(a):Ale karpia królewskiego pełnołuskiego to jeszcze nie widziałem. Zaś nowy gatunek.

Wiele bzdur już czytałem na temat karpia. Ta jest jedną z nich. Trzeba jasno i głośno napisać i wbić wszystkim w głowy, że na naszych stawach hodujemy karpia królewskiego. Jedną z cech karpia królewskiego jest ułuszczenie lub jego brak. Łuska jest cechą recesywną. Tak jak rude włosy u ludzi. Kłania się genetyka. Dla przykładu, masz tarlaki bezłuskie, a i tak w jakimś procencie, mniejszym czy większym pojawia się w wylęgu karp z łuską ( lustrzeń - lampasowy lub pełnołuski)
Czyli co Rybaku72. Jak masz wylęg karpia z łuską z bezłuskich tarlaków, to ten karp przestaje być królewskim?
Gość

Postprzez Gruba Ryba » Pon Cze 29, 2020 1:26 pm

Wiele bzdur już czytałem na temat karpia. Ta jest jedną z nich. Trzeba jasno i głośno napisać i wbić wszystkim w głowy, że na naszych stawach hodujemy karpia królewskiego. Jedną z cech karpia królewskiego jest ułuszczenie lub jego brak. Łuska jest cechą recesywną. Tak jak rude włosy u ludzi. Kłania się genetyka. Dla przykładu, masz tarlaki bezłuskie, a i tak w jakimś procencie, mniejszym czy większym pojawia się w wylęgu karp z łuską ( lustrzeń - lampasowy lub pełnołuski)
Czyli co Rybaku72. Jak masz wylęg karpia z łuską z bezłuskich tarlaków, to ten karp przestaje być królewskim?

Ta Ja też, chcę się dowiedzieć co to za stwór ten "karp królewski", występuje w koronie czy cóś? A do genetyki warto by wrócić i poczytać o karpiu bezłuskim, zwanym inaczej "golcem" i o możliwości jego rozmnażania. Pozdrawiam Gruba Ryba
Gruba Ryba

Postprzez Gość » Pon Cze 29, 2020 2:00 pm

Karp europejski żyje w dwóch odmianach. Wolno żyjącej w rzekach i jeziorach, potocznie zwanej sazanem oraz hodowlanej zwanej potocznie karpiem królewskim. W ramach selekcji karpia hodowlanego wyodrębniły się odmiany fenotypowe, które różnią się ułuszczeniem ( lustrzeń, lampasowy, bezłuski i pełnołuski)
Gość

Postprzez Rybak72 » Sob Lip 11, 2020 9:14 am

Być może i masz rację, ale nazwa karp królewski wzięła się jak sama nazwa mówi dla kogo był przeznaczony. Czy w V w istniały już inne odmiany? Dlatego wydaje się że właściwy karp królewski to lustrzeń. Nazwy pozostałych odmian już wymieniłeś.
Rybak72

Postprzez Gość » Sob Lip 11, 2020 3:21 pm

Rybak72 napisał(a):Być może i masz rację, ale nazwa karp królewski wzięła się jak sama nazwa mówi dla kogo był przeznaczony. Czy w V w istniały już inne odmiany? Dlatego wydaje się że właściwy karp królewski to lustrzeń. Nazwy pozostałych odmian już wymieniłeś.

Tak, a kiełbasa "podwawelska" była produkowana dla królów i ich rodzin mieszkających na Wawelu.
Gość

Postprzez Gość » Sob Lip 11, 2020 3:36 pm

Rybak72 napisał(a):Być może i masz rację, ale nazwa karp królewski wzięła się jak sama nazwa mówi dla kogo był przeznaczony. Czy w V w istniały już inne odmiany? Dlatego wydaje się że właściwy karp królewski to lustrzeń. Nazwy pozostałych odmian już wymieniłeś.

Potem kupiec po przeczytaniu takich bzdur jak powyżej, chcąc obniżyć cenę lub z chęci nie wywiązania się z kontraktu, cytuje te bzdety i liczy łuski na grzbiecie karpia.
Gość

Wróć do Kupię

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 142 gości