Pozwolenie na broń!!

Moderator: ekspert_PK

Pozwolenie na broń!!

Postprzez adam » Pon Maj 03, 2010 4:54 pm

Witam, czy mogę legalnie posiadac bron mysliwska w celu ochrony gospodarstwa rybackiego jako rolnik, nie bedąc mysliwym, ochrona oczywiscie przed wygłodnialymi czapelkami, kormoranikami i wyderkami!!!. Jezeli ktos ma wiedzę w tym temacie i może pomóc to bardzo proszę o podjęcie wątku!
adam

Miejscowość: śląsk

Re: Pozwolenie na broń!!

Postprzez Gość » Pon Maj 03, 2010 7:35 pm

Nie znam się za bardzo , ale prawdopodobnie najpierw musisz przejść przeszkolenie z obsługi oraz przepisów bezpiecznego posługiwania się bronią , następnie zdać z tego egzamin , który kosztuje . Potem składamy wniosek z uzasadnieniem pozwolenia na broń .W uzasadnieniu trzeba powołać się na ustawę o broni i amunicji a konkretnie o art.10 ust.3 ( może to być ochrona stawów przed szkodnikami ).To oraz wypełniony wniosek składamy w Komendy Wojewódzkiej Policji właściwym miejsca stałego pobytu.Do wniosku dołączmy orzeczenie lekarskie i psychologiczne , dowód opłaty skarbowej .Prawdopodobnie posiadając broń nie musimy należeć do koła łowieckiego .
Gość

Postprzez adam » Wto Maj 04, 2010 7:05 pm

Dzieki za pierwsze wskazówki, czekam na dalsze podpowiedzi, wydaje mi sie ze temat może być znany w naszym srodowisku.
adam

Postprzez Franek » Nie Maj 09, 2010 9:40 pm

Na stawach musi być ustanowiony obręb hodowlany. Jeżeji chcesz uzyskać pozwolenie na broń chyba będziesz musiał zostać myśliwym ja tak musiałem zrobić.
Franek

Postprzez Krzysztof_Sulęcin » Pon Maj 17, 2010 4:26 pm

Witam. Ja właśnie jestem na samym końcu ( mam nadzieję ) drogi o uzyskanie pozwolenia. Wszystkie papiery już poskładałem bo zawsze cos jeszcze chcieli. Jutro tj 17.05 mam się stawić na Komendę na pogawędkę. Wieczorkiem odezwę się na forum. Gdyby komuś się spieszyło to podaję nr tel 607-918-285. Chętnie pomogę aby inni nie męczyli się z kwitami tak jak ja. Pozdrawiam
Krzysztof_Sulęcin

Postprzez beksa » Pon Maj 17, 2010 10:39 pm

Cieszę się bardzo.
Wspólny problem nadlatujący z nad Ujścia Warty niech sie ma na baczności :)
beksa

Postprzez Krzysztof_Sulęcin » Śro Maj 19, 2010 7:40 am

A więc tak. Napisałem oświadczenie, że zapoznałem się ze wszystkimi dokumentami. Mają one teraz powędrować do samego komendanta wojewódzkiego w celu podpisania. Zostałem również poinformowany, że nie jest pewne czy on to podpisze czy nie:-) Wszystko ma się wyjaśnić do tygodnia czasu. Tak więc czekamy......
Pozdrawiam
Krzysztof_Sulęcin

Postprzez adam » Pią Lip 23, 2010 6:19 pm

Witam dzięki że podzieliliście się swoim doświadczeniem. Jedyna droga w naszym przypadku to zapisać się na roczny staż do koła łowieckiego( po uiszczeniu składki członkowskiej itd, itp...) po roku zapisać się i zdać egzamin państwowy. Złożyć papiery Komendzie Wojewódzkiej Policji, odpowiednie badania......także droga dłuuuuuga. Mam pytanie do Franka " Z Twojej wyp[owiedzi wynika że na Obrębie nie trzeba mieć pozwolenia na broń ostrą?" skąd ta informacja?
adam

Postprzez GOBIO » Sob Lip 24, 2010 9:41 am

Z wypowiedzi wynika że szkodniki można strzelać za pozwoleniem konserwatora przyrody na obiektach uznanych za obręb hodowlany.Brak pozwolenia na broń = brak legalnej broni.Można sobie wtedy zaprosić znajomego myśliwego lub inną osobę posiadającą broń śrutową.( Nazwiska trzeba podać konserwatorowi).
GOBIO

Miejscowość: Polska

Postprzez franek » Sob Lip 24, 2010 11:04 am

Zgodnie z ustawą na ustanowionych obrębach hodowlanych spod ochrony wyłączona została wydra,czapla siwa i kormoran. Kiedyś właściciel obrębu hodowlanego mógł uzyskać zezwolenie na broń do zwalczania szkodników rybackich .Obecnie na tej podstawie z tego co wiem zezwlenia na broń się nie wydaje.Z publikacji w internecie wynika że osobom którym wydano zezwolenie na broń w poprzednich latach na podstawie posiadania obrębów hodowlanych próbuje się to zezwolenie odebrać.Ja zdecydowałem się odbyć długą drogę stażu w kole łowieckim potem był kurs zdany egzamin badania lekarskie ,psychologiczne i do komendy z wnioskiem o wydanie pozwolenia na broń.Trwało to dwa lata.Jeżeli spod ochrony na obrębach hodowlanych zostały wyłączone wyżej wymienione gatynki to konserwator przyrody nic do tego nie ma chyba, że się zmieni ustawa nie wiem jak wygląda sprawa z obrębami hodowlanymi znajdujacymi się na obszarach Natura 2000.Mam nadzieję, że moja odpowiedz ci wystarczy jeżeli chcesz więcej informacji to telefonicznie mogę ci ich udzielić.
franek

Postprzez GOBIO » Sob Lip 24, 2010 2:48 pm

Niestety trzeba uzyskać pozwolenie na odstrzał !!.Jesteś myśliwym i bez ważnego odstrzału też nie możesz polować a nawet wyjść z bronią w łowisko.
GOBIO

Postprzez franek » Nie Lip 25, 2010 9:35 pm

Szkodniki rybackie nie są zwierzyną łowną.Obręb hodowlany nie wchodzi w skład obwodu łowieckiego.Oczywiście jeżeli będe chciał strzelać do dzika lub innej zwierzyny łownej to się zgłoszę do danego koła i napewno wpiszę się do książki.Proszę się przygotować merytoretycznie a nie tylko zabierać głos na podstawie prawa łowieckiego.Obręb hodowlany jest między innymi ustanowiony po to aby właściciel obrębu mógł zwalczać szkodniki rybackie !! a nie zwierzyne łowną.Koniec polemiki w tym temacie.Pozdrawiam
franek

Postprzez GOBIO » Pon Lip 26, 2010 5:19 am

Od 1991 roku strzelam Czaple ,Kormorany a ostatnie lata mam odstrzał na wydrę.Pierzastych szkodników strzeliłem ilość idącą
w tysiące.Na forum jest wątek OBRĘB HODOWLANY i link do ustanawiania lub znoszenia tegoż obrębu.Proszę przeczytać co tam jest napisane.
GOBIO

Postprzez krajan » Pon Lip 26, 2010 11:28 am

Gobio, nie siej paniki !
Odstrzał szkodników na obrębach hodowlanych nie jest wykonywaniem polowania i nie dotyczą go przepisy Prawa Łowieckiego.
Z czaplą uważaj, bo z tego co sie orientuję od kilku lat jest ona wpisana jako ptak łowny i obowiązuja na nią terminy polować.
krajan

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 61 gości