Janusz Migocki napisał(a):Posiadam szerokie grono znajomych hodowców Karpia.. liczyliście że zrobicie "kokosy" na ludziach.. Karp po 30 xł/kg był grubą przesadą- tak ludzie go kupowali. Ale ceną odstraszacie potencjalnych klientów na przyszły rok. I teraz co najlepsze hurt w święta- 25 zł/kg.. a teraz 18.. z kad tska różnica, teraz nagle mozecie dokladac do Interesu? No i panie mądralinski! Odpowiedź na pytanie te ogłoszenia na portalach sprzedażowych to tak dla jaj tak?
Proszę bardzo. Odpowiem Ci, choć pewnie mnie nie zrozumiesz. Hodowcy mieli karpia przeznaczonego na sprzedaż w magazynach. Nie sprzedał się w całości. Aby nie trzymać go dalej w magazynach, bo z tygodnia na tydzień traci na masie, a nie jest to ryba, którą z magazynu można wrzucić na zimochów, to obniżyli teraz cenę, aby "wyczyścić magazyny do zera" Suma, sumarum, jak sprzedali 90% w cenie załóżmy 22 pln i sprzedadzą 10% po 18 pln, to wyjdzie im, że średnio sprzedali całość po 21.60 pln/kg. Na portalach nie widzę ofert poważnych producentów karpia. Trochę handlarzy i kilku małych hodowców. Zawsze co roku zostawało trochę karpia na sprzedaż poświąteczną. Tylko w tamtym roku sprzedał się w całości. Co do pstrąga, to najniższą cenę jaką widziałem za całego to 28 pln, tyle za ile sprzedawałem w tym roku swojego karpia w gospodarstwie. Skąd twoje spostrzeżenia, że pstrąga jest taki tani? Też z internetu?