karmienie kapia

Moderator: ekspert_PK

karmienie kapia

Postprzez gawliczek » Wto Wrz 07, 2010 8:19 pm

mam pytanie. mam obsadzone stawy karpiem lipcówka czy moge je juz karmic całym zbożem np. przenica czy nadal sruta prosze o pomoc
gawliczek

Re: karmienie kapia

Postprzez GOBIO » Śro Wrz 08, 2010 6:56 am

Jaka śr.waga K 1.
GOBIO

Miejscowość: Polska

Postprzez gawliczek » Śro Wrz 08, 2010 8:35 am

nie ważyłem ryb ale sa wielkosci od 9 do 11 cm
gawliczek

Postprzez Gość » Śro Wrz 08, 2010 9:22 am

gawliczek napisał(a) :
> mam pytanie. mam obsadzone stawy karpiem lipcówka czy moge je juz karmic
> całym zbożem np. przenica czy nadal sruta prosze o pomoc

Można wykonać bróbę .
Gość

Postprzez Tony Manero » Śro Wrz 08, 2010 1:15 pm

gawliczek napisał(a) :
> mam pytanie. mam obsadzone stawy karpiem lipcówka czy moge je juz karmic
> całym zbożem np. przenica czy nadal sruta prosze o pomoc

nie chce byc złosliwy ale probowal pan jesc ... CAŁE ziemniaki ?
Tony Manero

Postprzez krajan » Śro Wrz 08, 2010 5:50 pm

Coś mi się wydaje Tony, że mało wiesz o hodowli !
krajan

Postprzez Gość » Śro Wrz 08, 2010 7:23 pm

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie , ale ryby roślonożerne trawią celulozę itp. składniki podobne do tych co pokrywają ziarna zbóż mikroflorą bakteryjną .Do tego celu wykorzystują długi odcinek jelita , co powoduje długi czas ekspozycji na działanie flory .Karp w wieku około 90 dni ma prawdopodobnie wykształcony układ pokarmowy w postaci jelita podzielonego bez wyraźnej różnicy na odcinki .Pytanie czy jest w stanie zmiażdżyć ziarna zbóż zębami gardłowymi .Potem sprawa wydaje się jasna, ale nie do końca .Młodociane stadia ryb takich jak karp nie przyswajają paszy tak dobrze i szybko jak starsze roczniki .Pokarm szybciej niż u starszych ryb przechodzi przez przewód pokarmowy , co powoduje kródki czas ekspozycji pokarmu na działanie flory bakteryjnej i enzymów trawiennych , która musi poradzić sobie z wierzchnią warstwą zboża .Podczas gdy śrutowane zboże jest w postaci większej ilości kawałków mniejszych w porównaniu z tymi które zostają podane na działanie tylko zębów gardłowych karpia .Mówiąc prościej zboże śrutowane posiada większą powierzchnię ekspozycji na działanie enzymów trawiennych czym trawienie staje się łatwiejsze i bardziej ekonomiczne do trawienia całych zbóż . Wadą śrutowanego zboża jest to że karmienie powoduje duże straty nawet do 20% tzn. najdrobniejsze cząstki ,,rozpływają'' się w wodzie stają się nie dostępne dla ryb , dodatkowo dochodzą koszty pracy maszyn i robocizna .Nasuwa się pytanie czy zboże śrutowane lub gniecione ( bo takie jest nawet chyba lepsze) jest bardziej przyswajalne od całego dla narybku karpia .Dla zwykłego rybaka sprawa wydaje się oczywista , jeśli karp pobiera już całe zboże a nie wydala już całego to chyba trawi.Wydaje mi się że w tym przypadku zastosowałbym metodę porównawczą i rozdzieli bym karpie na dwie grupy , jedne karmiłbym całym a drugie po staremu śrutą .Na koniec porównałbym przyrosty , i skalkulowałbym co mi się opłaca .
Do gawliczka czy taka odpowiedź Pana satysfakcjonuje ?
Gość

Postprzez Tony Manero » Śro Wrz 08, 2010 8:06 pm

krajan napisał(a) :
> Coś mi się wydaje Tony, że mało wiesz o hodowli !
oj mistrzu cos mi sie wydaje zes sie uparł na mnie ale juz Tobie odpowiadam :
zgadza sie wiem mało i m.in. tutaj chcialbym sie dowiedziec wiecej o hodowli.
co do karmienia całym ziarnem wypowiedz goscia jest jak z ksiazki - nic dodac , nic ujac .
Tony Manero

Postprzez krajan » Śro Wrz 08, 2010 10:33 pm

Tony Manero napisał(a) :
> krajan napisał(a) :
> > Coś mi się wydaje Tony, że mało wiesz o hodowli !
> oj mistrzu cos mi sie wydaje zes sie uparł na mnie ale juz Tobie odpowiadam :
> zgadza sie wiem mało i m.in. tutaj chcialbym sie dowiedziec wiecej o hodowli.
> co do karmienia całym ziarnem wypowiedz goscia jest jak z ksiazki - nic dodac , nic
> ujac .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zasadniczo jest poprawna, ale brakuje jednego elementu. Temperatura wody i jej wpływ na gruczoły wydzielania wewnętrznego ( enzymy trawienne )
Nie chcę teraz podawać z głowy, ale jutro postaram się znaleść literaturę na temat przygotowania pasz do skarmiania.
Pozdrawiam
krajan

Postprzez Gość » Czw Wrz 09, 2010 8:30 am

krajan napisał(a) :
> Tony Manero napisał(a) :
> > krajan napisał(a) :
> > > Coś mi się wydaje Tony, że mało wiesz o hodowli !
> > oj mistrzu cos mi sie wydaje zes sie uparł na mnie ale juz Tobie odpowiadam :
> > zgadza sie wiem mało i m.in. tutaj chcialbym sie dowiedziec wiecej o hodowli.
> > co do karmienia całym ziarnem wypowiedz goscia jest jak z ksiazki - nic dodac ,
> nic
> > ujac .
>
> ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
> Zasadniczo jest poprawna, ale brakuje jednego elementu. Temperatura wody i jej wpływ
> na gruczoły wydzielania wewnętrznego ( enzymy trawienne )
> Nie chcę teraz podawać z głowy, ale jutro postaram się znaleść literaturę na temat
> przygotowania pasz do skarmiania.
> Pozdrawiam

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie znam się za bardzo , ale jeśli chodzi o temperaturę to jest to jeden z głównych czynników wpływających na wzrost oraz strawność pokarmu.W przeciwieństwie do ryb drapieżnych , karp trawi lepiej w wyższych temperaturach , może nie ,,rozwódźmy'' się na temat egzopeptydaz , endopeptydaz ,trypsyny,lipazy , amylazy itp. oraz miejsca ich wytwarzania ,aktywacji , na co działają i temperatury najlepszej aktywności.Dlaczego?Aktywność enzymów wzrasta wraz z wiekiem .Jeśli chodzi o młodociane stadia ryb , to nie we wszystkich przypadkach aktywność tych enzymów jest taka sama jak u dojrzałych osobników .Dlaczego ? Tego nie wiem , ale na pewno ma tu dużo dostępność i rodzaj pokarmu w pierwszym okresie życia ryb.Aktywność enzymów u niektórych larw ryb jest zależna od rodzaju zjadanego pokarmu . Wszyscy wiemy że karp potrafi zjeść więcej niż zdoła przyswoić , po za tym ma pory dnia w których intensywność trawienia jest najwyższa . Następna sprawa to układ pokarmowy (chodzi tu o odcinki jelita ) ,jak już wspomniałem , który pomimo tego że prawdopodobnie w tym wieku jest już ukształtowany to jest dużo krótszy niż starszych osobników . Co wpływa na czas ekspozycji pokarmu na enzymy trawienne oraz jego przyswajalność .Jeśli chodzi o dolną temperaturę na jesień to dla narybku o ile się nie mylę to 14C.W naszym przypadku chodzi o to czy narybek karpia efektywniej przyswaja śrutę czy całą pszenicą .
Gość

Postprzez gawliczek » Czw Wrz 09, 2010 8:40 pm

witam kolegów i bardzo dziekuje za tak wyczerpującą odpowiedż.
zaczynam dopiero zabawe w karpia i kazda rada jest dla mnie bardzo cenna
gawliczek

Postprzez Gość » Pią Wrz 10, 2010 6:38 am

gawliczek napisał(a) :
> witam kolegów i bardzo dziekuje za tak wyczerpującą odpowiedż.
> zaczynam dopiero zabawe w karpia i kazda rada jest dla mnie bardzo cenna
..............................................................................................
Czy mógłby Pan podać region Polski w jakim chowa lub hoduje karpia ?
Gość

Postprzez krajan » Pią Wrz 10, 2010 4:42 pm

Więc tak.
Stare książki podają "Hodowla ryb w stawach" praca zbiorowa pod redakcją Rudnickiego, że całe ziarna łubinu zadaje się karpiom od 250 g, ale Polscy hodowcy uzyskiwali dobre wyniki zadając je karpiom o masie 150 g.
Ten Twój narybek to duży, ile ma gram ?
krajan

Postprzez GOBIO » Nie Wrz 12, 2010 6:56 pm

Grubość podawanej paszy powinna być dostosowana do wielkości K-1 w gramach,długość daje zamazany obraz ciężaru sztuki(np.brak wygrzbiecenia)Spotykałem się z narybkiem o śr. wadze 80 g.który wyjadał całe ziarno.
Oszczędność w stratach na paszy była ale przyswajalność na pewno mniejsza.Całe ziarno pszenicy w/g mnie można zadawać
jeżeli w obsadzie stawu śr. waga sztuki osiągnie 100g.
GOBIO

Miejscowość: Polska

Postprzez Gość » Nie Wrz 19, 2010 5:51 pm

Czy mógłby Pan podać z jakiego regionu Polski jest narybek ?
Gość

Następna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 64 gości