przez Gość » Czw Wrz 09, 2010 8:30 am
krajan napisał(a) :
> Tony Manero napisał(a) :
> > krajan napisał(a) :
> > > Coś mi się wydaje Tony, że mało wiesz o hodowli !
> > oj mistrzu cos mi sie wydaje zes sie uparł na mnie ale juz Tobie odpowiadam :
> > zgadza sie wiem mało i m.in. tutaj chcialbym sie dowiedziec wiecej o hodowli.
> > co do karmienia całym ziarnem wypowiedz goscia jest jak z ksiazki - nic dodac ,
> nic
> > ujac .
>
> ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
> Zasadniczo jest poprawna, ale brakuje jednego elementu. Temperatura wody i jej wpływ
> na gruczoły wydzielania wewnętrznego ( enzymy trawienne )
> Nie chcę teraz podawać z głowy, ale jutro postaram się znaleść literaturę na temat
> przygotowania pasz do skarmiania.
> Pozdrawiam
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie znam się za bardzo , ale jeśli chodzi o temperaturę to jest to jeden z głównych czynników wpływających na wzrost oraz strawność pokarmu.W przeciwieństwie do ryb drapieżnych , karp trawi lepiej w wyższych temperaturach , może nie ,,rozwódźmy'' się na temat egzopeptydaz , endopeptydaz ,trypsyny,lipazy , amylazy itp. oraz miejsca ich wytwarzania ,aktywacji , na co działają i temperatury najlepszej aktywności.Dlaczego?Aktywność enzymów wzrasta wraz z wiekiem .Jeśli chodzi o młodociane stadia ryb , to nie we wszystkich przypadkach aktywność tych enzymów jest taka sama jak u dojrzałych osobników .Dlaczego ? Tego nie wiem , ale na pewno ma tu dużo dostępność i rodzaj pokarmu w pierwszym okresie życia ryb.Aktywność enzymów u niektórych larw ryb jest zależna od rodzaju zjadanego pokarmu . Wszyscy wiemy że karp potrafi zjeść więcej niż zdoła przyswoić , po za tym ma pory dnia w których intensywność trawienia jest najwyższa . Następna sprawa to układ pokarmowy (chodzi tu o odcinki jelita ) ,jak już wspomniałem , który pomimo tego że prawdopodobnie w tym wieku jest już ukształtowany to jest dużo krótszy niż starszych osobników . Co wpływa na czas ekspozycji pokarmu na enzymy trawienne oraz jego przyswajalność .Jeśli chodzi o dolną temperaturę na jesień to dla narybku o ile się nie mylę to 14C.W naszym przypadku chodzi o to czy narybek karpia efektywniej przyswaja śrutę czy całą pszenicą .