Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

Moderator: ekspert_PK

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

Postprzez Szwejk » Sob Gru 04, 2010 12:04 am

Proszę o pomoc w znalezieniu czeskiego karpia w okolicy Opola, gdzie mieszkam. Wiem, że karp, którego smak znam z dzieciństwa jest przywożony do Polski, ale nigdzie nie mogę go spotkać. Wszędzie mówią tylko, że sprzedają wyłaącznie polskiego od polskich hodowców. Proszę o pomoc, kto widział w sprzedaży dobrego czeskiego karpia.
Szwejk

Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

Postprzez przyjaciel_karpia » Sob Gru 04, 2010 6:13 am

Polecam wycieczkę do pierwszego dużego sieciowego sklepu. Można delektować się widokiem a później smakiem czeskiego karpia. Znak szczególny: patrzy na na nabywcę niemalże ludzkim wzrokiem......
przyjaciel_karpia

Postprzez antykosmopolita » Sob Gru 04, 2010 6:39 am

No, No, zadanie w równym stopniu ambitne co i karkołomne. Mało kto będzie chciał się przyznać iż handluje czeskim karpiem. To tak jakby się pochwalić że się jeździ czeskim autem, albo się bawi przy czeskiej muzyce pop.
antykosmopolita

Postprzez Gość » Sob Gru 04, 2010 7:15 am

Wielu naszych hodowców dostarcza karpia do supermarketów, a one to solidna firma nie biorą karpia za granicy. A uwagi na temat sprzedaży karpia za granicy są na tym forum są nie na miejscu. Dziwi mnie że takie posty zdarzają się tu, świadczy to o tym że mają tu dostęp ludzie, którym Marka Karp Polski nic nie znaczy, a szkoda. Takie posty jak ten powinny być usuwane na tym forum. Zgłaszam o wycofanie wątku.
Gość

Postprzez GOBIO » Sob Gru 04, 2010 9:23 am

Szwejk napisał(a) :
> Proszę o pomoc w znalezieniu czeskiego karpia w okolicy Opola, gdzie
> mieszkam. Wiem, że karp, którego smak znam z dzieciństwa jest przywożony do
> Polski, ale nigdzie nie mogę go spotkać. Wszędzie mówią tylko, że sprzedają
> wyłaącznie polskiego od polskich hodowców. Proszę o pomoc, kto widział w
> sprzedaży dobrego czeskiego karpia.

Czeskiego Karpia szuka pan na forum" Pana Karpia"!!!, to jest jawna dywersja!!.
GOBIO

Miejscowość: Polska

Postprzez Importer » Sob Gru 04, 2010 8:37 pm

Nie ma się co obrażać, sprowadzaliśmy karpie od lat, sprowadzamy i będziemy sprowadzać je dalej z Czech, Litwy, a nawet z Węgier. Polski rynek jest bardzo dobrym i stabilnym rynkiem karpiowym. Jeśli będzie się opłacało, to karpie spoza kraju będą przyjeżdżały. Jedyne utrudnienie to logistyka i np. ostra zima, ale z tym mozna sobie poradzić sprowadzajac ryby w listopadzie. Ja nawet pytałem dlaczego moje karpie wszędzie są sprzedawne jako polskie. Otrzymywałem zawsze odpowiedź, że zbyt mocno ugruntowana jest w polskim społeczeństwie świadomość wysokiej jakości polskiego karpia, żeby przebić się z etykietą np. "karp czeski".
Importer

Postprzez przyjaciel_karpia » Nie Gru 05, 2010 7:07 am

Co to znaczy " zbyt mocno ugruntowana jest w polskim społeczeństwie świadomość wysokiej jakości polskiego karpia"????
On po prostu jest wysokiej jakości, doskonale Pan wie, Panie Importerze, że jakość i smak karpia zależy w pierwszym rzędzie od sposobu jego hodowli, a ten nie wszędzie jest taki sam. Jeżeli byłby Pan uczciwy, to protestowałby by Pan przeciwko określaniu importowanych karpii mianem polski karp. Proszę podjąć to wyzwanie i wypromować własną markę. Polski karp nie wziął się z nikąd, to efekt pracy wielu pokoleń, nie możemy pozwolić na to by krótkowzroczne względy ekonomiczne ( chciwość po prostu) zniweczyła, rozmyła te markę.
przyjaciel_karpia

Postprzez Gość » Nie Gru 05, 2010 9:17 am

przyjaciel_karpia napisał(a) :
> Co to znaczy " zbyt mocno ugruntowana jest w polskim społeczeństwie
> świadomość wysokiej jakości polskiego karpia"????
> On po prostu jest wysokiej jakości, doskonale Pan wie, Panie Importerze, że
> jakość i smak karpia zależy w pierwszym rzędzie od sposobu jego hodowli, a
> ten nie wszędzie jest taki sam. Jeżeli byłby Pan uczciwy, to protestowałby
> by Pan przeciwko określaniu importowanych karpii mianem polski karp.
> Proszę podjąć to wyzwanie i wypromować własną markę. Polski karp nie
> wziął się z nikąd, to efekt pracy wielu pokoleń, nie możemy pozwolić na to
> by krótkowzroczne względy ekonomiczne ( chciwość po prostu) zniweczyła,
> rozmyła te markę.
......................................................................................................
Bezwzględnie popieram wypowiedź ,,przyjaciela_karpia''. Polska Marka Karp to coś więcej niż Dubisz czy Gascha, to wiele pokoleń rybaków, którzy kształtowali techniki chowu i hodowli. Hodowli, której możemy poszczycić się w całej Europie. Oczywiście nic nie mam do karpia z zagranicy, ale patryjotyzm nakazuje mi wybrać dzieło naszych przodków tzn. Polskiego Karpia.
Gość

Postprzez Importer » Nie Gru 05, 2010 6:43 pm

Widze, że dużo patriotyzmu w tym towarzystwie jest... Jestescie przeciwni importowi karpia tylko przez handlarzy, czy przez hodowców również?
Importer

Postprzez Gość » Nie Gru 05, 2010 7:28 pm

Patryjotyzm to patryjotyzm, nie wybiera. To wolny rynek. Jednak chciałem powtórzyć to co na tym forum już wiele razy pisałem, te forum powstało by między innymi promować Polskiego Karpia.
Gość

Postprzez przyjaciel_karpiaa » Nie Gru 05, 2010 7:35 pm

Panie Importerze, nie jestem przeciwny importowi karpia ani w celu handlowym ani w celu chodowli. Jestem przeciwny oszustwu polegajacym na wprowadzaniu w błąd konsumentów, ze szkodą dla środowiska rybackiego. Ten czeski karp jest przecież również poszukiwany (przynajmniej przez jednego miłośnika czeskich karpi spod Opola, chłop chodzi i szuka, a być może pod nosem ma wspaniałego czeskiego karpia który ukrywa się pod odstręczającą go marka polski karp). Szanujmy naszych klientów, postępujmy godnie.
przyjaciel_karpiaa

Postprzez r22 » Nie Gru 05, 2010 9:39 pm

No to może pomóżmy człowiekowi w potrzebie i wydrukujmy listę "naszych" gospodarstw rybackich sprowadzajacych obcego.
r22

Postprzez karty na stół » Pon Gru 06, 2010 7:01 am

Lista gospodarstw sprowadziających obcego karpia pokazała by ilu naszych kolegów ,,krzykaczy,, na różnego rodziaju spotkaniach, sama gra poniżej pasa.
karty na stół

Postprzez kapka » Pon Gru 06, 2010 2:13 pm

Jaki oby karp ?
Litwo ojczyzno moja............
kapka

Postprzez rolnik » Nie Gru 12, 2010 8:15 pm

My tu sobie gadu gadu, a Szwejk zostanie bez ryby na święta, no nikt mu nie chce pomóc. Człowiek chce po prostu skosztowac czeskiego karpia, a tu normalnie konflikt na miarę utraty Zaolzia w '45 (kiedy to czeskich karpi było w bród i miały niepowtarzalny smak). Wyznając zasadę iż "najdroższy jest klient" proszę Szwejka co przybliżenie tego smaku i próbę jego opisu. Wiem że to wyzwanie niełatwe, jezyk pisany w zakresie odczuć smakowych jest niemierni ubogi, istniejące określenia stanowią w większości porównanie do czegoś ( coś smakuje jak....), bezpośrednich wyrażeń smakowych jest zaledwie kilka, stąd moje przekonanie o trudności, ale i szczytnym celu tego zadania. Poznanie smaku prawdziwie czeskiego karpia, pozawoliłoby być może, zdość uczynić gustom szerszej klienteli , a z pewnością ułatwiłoby demaskację obcych udających polskiego karpia.
rolnik

Następna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 69 gości