Sąd Administracyjny

Moderator: ekspert_PK

Sąd Administracyjny

Postprzez Karplito » Pon Gru 20, 2010 7:21 pm

Koledzy!
Wiem że czas gorący, Ale szybko zmierza do końca. Mam tylko jedno pytanie, czy ktoś miał już rozprawę przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym w Warszawie w sprawie odmowy dopłat? I jaki przebieg rozprawy? Ja mam termin w styczniu. Pozdrawiam!
Karplito

Re: Sąd Administracyjny

Postprzez kolega » Pon Gru 20, 2010 11:58 pm

Wiem, że wyrokiem z 13.12.br. Agencja przegrala z rybakiem z Małopolski, ale nie znam szczegółow , wiem tylko, że wyrok nie jest prawomocny.
kolega

Postprzez Karplito » Czw Gru 23, 2010 10:58 pm

Do Janka!! Mnie też odmówiono przyznania pomocy w postaci zwolnienia z kosztów sądowych. I trzeba było zapłacić 200 zł wpisu sądowego. Termin rozprawy w WSA w styczniu.
Pozdrawiam!!
Karplito

Postprzez Gość » Pon Sty 03, 2011 1:14 pm

Witam, czy ktoś może już posiada jakieś informacje na temat rozpraw sądowych, które już miały miejsce związanych z zaskarżeniem decyzji prezesa ARIMR o nieprzyznaniu rekompensat?
Gość

Postprzez Stawiarz » Wto Sty 04, 2011 1:25 pm

Witam, powtarzam za powyższa informacją, że odbyła się rozprawa na korzyść rybaka, ale przedmiotem sporu było nie samo nieprzyznanie, tylko rząadanie załączników pozaproceduralnych, co miało skutki w przesuwaniu terminu uznania za kompletny. Rybak walczy o to, żeby uznano mu kompletność wniosku na dzień 23.12.2009 r., co skutkowałoby przyznaniem mu pomocy nawet przy tak ograniczonym budżecie.
Stawiarz

Postprzez Gość » Pią Sty 07, 2011 11:47 am

Witam, czy ktoś się może orientuje jakie są koszty takiej sprawy w razie przegranej z ARIMR? Chodzi o zaskarżenie do WSA decyzji prezesa ARIMR o nieprzyznaniu rekompensat.
Gość

Postprzez karp3 » Nie Sty 09, 2011 9:59 pm

Mam już za sobą wygraną rozprawę w WSA w Warszawie przeciwko ARiMR. Warunkiem rozpatrzenia skargi przeciwko agencji jest uiszczenie opłaty w wysokości 200 zł. Pozostałe koszty już nieobowiązkowe to adwokat według jego taryf ( jeżeli jest ktoś obeznany z prawem i słownictwem z tym związanym może próbować sam reprezentować się w sądzie). Jednak osobiście polecam najęcie sobie adwokata. Po zaciągnięciu porady od mojego adwokata w przypadku przegranej w WSA przysługuje odwołanie do NSA i koszt tego wynosi również 200zł. Z tego prawa korzysta również agencja przy tych samych kosztach co oddala rozpatrzenie skargi o około 1,5 do 2 lat (tak długo trwa rozpatrywanie spraw w NSA).
karp3

Postprzez Gość » Nie Sty 09, 2011 10:43 pm

Mam prośbę do karp3. MOja rozprawa będzie w tym tygodniu. Czy mógłbym prosić o jakiś kontakt do Pana na mail losiacz@wp.pl. Chciałbym uzyskać jakieś informacje na temat rozprawy.
Gość

Postprzez gumiś » Pon Sty 10, 2011 2:43 pm

Koledzy, a co z organizacjami rybackimi do których należymy? Czy musimy porozumiewać się między sobą poszukując innych oszukanych przez ARIMR na forum? Żadna z organizacji nie zamierza koordynować walki o nasze interesy?
Jeśli tak to właśnie jest dobry moment ( początek roku) żeby zrezygnować z płacenia składek na ich rzecz i zatrudnić profesjonalną firmę do walki z bjurokracją! Myślę o transakcji wiązanej zaliczka gotówką i premia za wygrane sprawy. Połoczmy siły.
gumiś

Postprzez Biurokratozerca » Pon Sty 10, 2011 11:03 pm

Słusznie piszesz, że ktoś powinien sie tym zająć, ale kto? Wiem, ze we wrzesniu powstała grupa G-70 i wywalczyla co swoje
Biurokratozerca

Postprzez gumiś » Wto Sty 11, 2011 8:26 am

Wiem dokładnie bo ją też tworzyłem i swoje sprawy mam załatwione ale to nie znaczy że uważam że wszysko jest ok. Natomiast inicjatywa w tej bierzącej sprawie musi być od poszkodowanych bo Oni mają silną motywację. Rząd nie odpuści tymbardziej że jak wiadomo ZAWSZE brakuje mu pieniędzy. Ci zaś kórzy wyrwali narazie swoje kawałki powinni zastanowić się co bedzie za kilka lat. ?? I już teraz przygotowywać się do rozmów z rządem. a właściwie to jużteraz trzeba zacząć jakiś dialog. Jakie będziemy mić argumenty w porównaniu z górnikami czy nauczycielami ???
Nie dajmy się podzielić.
gumiś

Postprzez krajan » Wto Sty 11, 2011 5:06 pm

Biurokratozerca napisał(a) :
> Słusznie piszesz, że ktoś powinien sie tym zająć, ale kto? Wiem, ze we
> wrzesniu powstała grupa G-70 i wywalczyla co swoje

Ach.... gdyby to było G-70 . Powiedzmy, że było to G-20 dla G-70-ciu :)
krajan

Postprzez Biurokratozerca » Wto Sty 11, 2011 8:11 pm

A z tego co wiem, to na kluczowej akcji w Poznaniu, z G-70 nie było nawet 20 wojowników, a więc tym bardziej musi się znależć grupa nie tylko bardzo zdeterminowana, ale mająca wsparcie i pomysł jak osiagnąć cel. Dopóki są tylko osoby narzekające i złorzeczace losowi, jest pewne, że nic w ich sprawie sie nie zdarzy. A jesli chodzi o ten wygrany proces w WSA, to zdaje sie, że to nie jest swiatełko w tunelu dla pozostałych 400 gospodarstw, bo wygrana nie opierała się tylko na tym, że zabrakło srodków, ale na udowodnieniu błędu ARiMR.
Biurokratozerca

Postprzez boczek » Wto Sty 11, 2011 9:58 pm

Widzę, że akcja "Poznańska" zaczyna z wolna narastać legendą. Jak jak tak dalej pójdzie to różnych ciekawych rzeczy będzie można się o niej dowiedzieć.
20-stu "wojowników" mówisz ?
boczek

Następna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 81 gości