Sąd Administracyjny

Moderator: ekspert_PK

Re: Sąd Administracyjny

Postprzez Stawiarz » Wto Sty 11, 2011 11:10 pm

Boczek masz rację apropos legendy, bajki są rzeczywiście ciekawe... Inna sprawa, że ostatnio rybacy w sporach z administracją mają same tyły w odróżnieniu od legendarnej grupy G-70, co by nie mówić.
Stawiarz

Postprzez bekas » Śro Sty 12, 2011 9:58 pm

Popieram to co pisze gumiś, zwlaszcza pomysl nieplacenia skladek. Może prezesi zrozumieją , że w glębokim poważaniu mamy sztandar związku i tradycję towarzystwa, a naprawdę liczy się tylko interes naszych gospodarstw. Związek lub Tow. ma pomóc w realizacji tego celu. Każdy kto byl w Dębiem musial zrozumieć, że zalatwienie sprawy 2.2 wymaga wspólnych i niestandardowych dzialań. Nasi prezesi ograniczyli się do jednego wspólnego pisma, potem poszli wlasną drogą. Nie wiem czy liczyli na wygraną w pojedynkę i zalatwienie konkurencji. Przeliczyli się i nie wygrali, przegrali jak na razie rybacy. Bez jedności przegramy program 2014-19, a nie uzyskamy jej bez zalatwienia 2.2
bekas

Postprzez gumiś » Czw Sty 13, 2011 10:39 am

bekas napisał(a) :
Bez jedności przegramy program 2014-19, a
> nie uzyskamy jej bez zalatwienia 2.2

bekas dziękuję Ci za to zdanie bo już myślałem, że ja jeden tylko o tym myślę. To bardzo ważne żeby koledzy zrozumieli że mamy doczynienia z procesem rozdziału środków między poszczególne grupy przy ciągłej walce o te środki. W takim systemie żyjemy i on mi się nie podoba bo wolałbym zarabiać dlatego że produkuję wysokiej jakości karpia a nie dlatego że sprawniej załatwiam jałmużnę ale w takim świecie funkcjonujemy czy tego chcemy czy nie. Dlatego potrzebna jest nam organizacja sprawnie forsująca nasze cele. Naszym głównym atutem jest przyroda naszych stawów oraz ich otoczenia którego bogactwo przyrodnicze wynika z prowadzenia gospodarki rybackiej.
Nie mają tego pstrągarze ,nie ma tego flota bałtycka i nie mają tego również powstające fermy w obiegach zamkniętych. Możemy wykożystać ten nasz atut zarówno do pozyskiwania funduszy jak i do promocji karpia i musimy mieć do tego odpowiednich ludzi. Takich którzy gdy trzeba wystąpią w mediach pokazując piękno stawów które trzeba chronić a kiedy trzeba w tych samych mediach wytkną administracji błędy. I potrzebny nam jest profesjonalny dział prawny - nasza tarcza zabespieczająca wynegocjowane wcześniej umowy i porozumienia.
To wszysto musi kosztować ale policzcie koledy ile nasza branża straciła dotąd.
gumiś

Postprzez Budnik » Śro Sty 19, 2011 4:34 pm

Melduję, że dziś rybak wygrał sprawę w WSA w W-wie z ARiMR. Sprawa szła o uznanie wniosku rybaka za kompletny juz w grudniu 2009 r.
Budnik

Postprzez Gość » Śro Sty 19, 2011 5:20 pm

A jaka będzie konsekwencja takiego wyroku dla ARIMR?
Gość

Postprzez Budnik » Śro Sty 19, 2011 8:38 pm

Teraz krok należy do ARiMR, to ciekawy przypadek , bo pokaże co będa robić przy przegranych procesach
Budnik

Postprzez Karplito » Śro Sty 19, 2011 11:27 pm

Myślę że ARiMR odwoła się od wyroku do SN. Ma takie prawo niestety. A w SN czas oczekiwania na rozprawę do 3 lat. Pozdrawiam!!
Moja rozprawa za kilka dni.
Karplito

Postprzez PAN KARP » Czw Sty 20, 2011 12:05 am

Dotychczasowe rozprawy ( o kilku wiem), gdzie Rybacy podnosili jedynie nieotrzymanie rekompensat wobec skończenia się środków, były wygrywane przez ARiMR
PAN KARP

Postprzez PAN KARP » Czw Sty 20, 2011 12:08 am

Powyżej Karplito zapewne miał na mysli NSA, a nie SN
PAN KARP

Postprzez Gość » Czw Sty 20, 2011 8:27 am

Szkoda tylko, że na tych rozprawach wyjaśnienia ze strony agencji nie mają żadnego uzasadnienia i kompletnie odbiegają od rzeczywistości. W normalnym sądzie nikt by tych spraw nie przegrał. Tylko w Polsce jest to możliwe.
Gość

Postprzez Stawiarz » Czw Sty 20, 2011 9:21 am

Sąd administracyjny trzyma strone Skarbu Państwa, moze to nawet logiczne, ale niekoniecznie sprawiedliwe, co powinno być podstawą działania każdego sądu
Stawiarz

Postprzez Karplito » Czw Sty 20, 2011 10:23 am

Oczywiście chodziło o NSA.
Karplito

Postprzez gość » Czw Sty 27, 2011 11:38 am

[quote="Karplito"]Myślę że ARiMR odwoła się od wyroku do SN. Ma takie prawo niestety. A w SN czas oczekiwania na rozprawę do 3 lat. Pozdrawiam!!
W 2009 r. na wyrok NSA (w innej sprawie) czkalem 4 m., więc myślę, że nie będzie tak źle
gość

Postprzez Karplito » Pią Sty 28, 2011 10:18 am

Jestem po rozprawie w WSA w Warszawie. Moja skarga odrzucona. Są nawet nie odpowiedział na moje argumenty. Uznał że Agencja mogła tylko przyznawać pieniądze do wysokości posiadanych środków. Żadnych uchybień ze strony agencji się nie dopatrzył. Czekam na pisemne uzasadnienie wyroku i idę dalej.
Pozdrawiam!!
Karplito

Postprzez Gość » Pią Sty 28, 2011 1:00 pm

U mnie było tak samo. Sąd nie zwraca uwagi na argumenty. Broni swojego korytka:)
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 88 gości