Fundusz Promocji - czy dotyczy producentów rolników?

Moderator: ekspert_PK

Fundusz Promocji - czy dotyczy producentów rolników?

Postprzez tkrol » Śro Gru 29, 2010 2:03 am

Witajcie
Otrzymałem parę tygodni temu pismo z Agencji Rynku Rolnego o treści dotyczącej wpłat na Fundusz Promocji Ryb z adnotacją, jakobym podmiotowo podlegał pod ustawę o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych co ma zobowiązywać mnie do wykonywania obowiązków nałożonych przez w/w ustawę, czyli mówiąc krótko płacić ten haracz.
Z tego co wyczytałem, wszędzie w ustawie jest mowa o przedsiębiorcach będących płatnikami podatku od towarów i usług (w rozumieniu ustawy o podatku od towarów i usług Dz.U. Nr 54 poz 535). Jako rolnik nie jestem płatnikiem podatku od towarów i usług, tym bardziej nie prowadzę ewidencji księgowej na podstawie której mógłbym owy 0,1% wartości wyliczyć.

Czy ktoś orientuje się w szczegółach dotyczących realizacji tej ustawy i czy dotyczy ona rybaków-rolników?
Czy jakaś organizacja rybacka przeprowadziła analizę i zweryfikowała zapisy ustawy w odniesieniu do rybaków-rolników?
Kto i w jaki sposób ma wpływ na wydatkowanie tych pieniędzy - jeśli już miałbym płacić, to chcę mieć jasno i dokładnie pokazane kto i na co ile z tego wydaje i co ja z tego mam.

W ogóle uważam za odrażający taki sposób wymuszania pieniędzy od przedsiębiorców (bez względu na to czy sam podlegam czy nie) na jakikolwiek odgórny, państwowo sterowany cel - od tego są podatki. Aż dziw bierze, że nikt tej ustawy jeszcze nie zaskarżył do Trybunału Konstytucyjnego!

pozdrawiam
tkrol

Re: Fundusz Promocji - czy dotyczy producentów rolników?

Postprzez bach15 » Śro Gru 29, 2010 11:10 am

Rolnika-rybaka który nie prowadzi działalności gospodarczej to nie dotyczy.
bach15

Postprzez obwieś » Śro Gru 29, 2010 6:49 pm

wysłali hurtem do wszystkich rybaków, sprawa dotyka tylko VAT ' owców.
obwieś

Miejscowość: Sławoszowice

Postprzez Stawiarz » Śro Gru 29, 2010 9:44 pm

Witam, z tego , co wiem, to Fundusz Promocji Ryb został powołany na wniosek kolegów z PTR, a na Panu Karpiu znalazłem nastepujace info o tym - http://www.pankarp.pl/akt200.html
Stawiarz

Postprzez PAN KARP » Wto Sty 18, 2011 11:38 pm

W aktualnościach na www.pankarp.pl jest przypomnienie zasad naliczania podatku na rzecz promocji ryb
PAN KARP

Postprzez Jacek » Pią Sty 21, 2011 2:40 am

Witam Nasuwa się pytanie czy karp potrzebuje wielkich kampanii marketingowych zwłaszcza w czasie coraz to mniejszej produkcji która w rok w rok jest coraz mniejsza. Mam wrażenie że reklamuje się towar którego nie ma. Jest wiele problemów makro skali o których się nawet nie mówi np. ochrona rynku krajowego przez rząd. Pozdrowienia
Jacek

Postprzez Stawiarz » Pią Sty 21, 2011 12:50 pm

Do Jacka - co masz na mysli dokładnie? Bo są dwie różne sprawy - jedna to Fundusz Promocji Ryb, który jest do wykorzystania przez całą branżę rybną, a z tego co wiem, to nie ma chętnych! A druga, to potrzeba promocji karpia - to juz najlepiej wiedzą hodowcy tej ryby, którzy spotykaja się z coraz wiekszymi problemami w zbycie. Należy się zastanowić, co będzie, gdy minie kryzys hodowlany i wyniki hodowli się poprawią i na rynek trafi dodatkowe 3-5 tys. ton karpia.
Stawiarz

Postprzez Jacek » Sob Sty 22, 2011 1:41 am

Stawiarz napisał(a) :
> Do Jacka - co masz na mysli dokładnie? Bo są dwie różne sprawy - jedna to
> Fundusz Promocji Ryb, który jest do wykorzystania przez całą branżę rybną,
> a z tego co wiem, to nie ma chętnych! A druga, to potrzeba promocji karpia
> - to juz najlepiej wiedzą hodowcy tej ryby, którzy spotykaja się z coraz
> wiekszymi problemami w zbycie. Należy się zastanowić, co będzie, gdy minie
> kryzys hodowlany i wyniki hodowli się poprawią i na rynek trafi dodatkowe
> 3-5 tys. ton karpia.
Witaj Stawiarz!Na wstępie pozdrowienia. Oczywiście są to różne sprawy . Podoba mi się że myślisz z wyprzedzeniem co będzie gdy produkcja wróci do poziomu 22.5 tyś ton z 2000 roku. Osobiście wolałbym aby była górka przynajmniej 30 tyś ton karp. po primo byłby tańszy, bardziej dostępny do przemysłu przetwórczego, dostępny w latem i zimą dla łowisk dla wędkarzy zwykłych ludzi i wówczas fundusz promocji karpia miałby sens. Ja trochę sceptycznie podchodzę do tej wielkości produkcji i wiele wody upłynie w Wiśle a jeszcze więcej doktoratów powstanie aż w końcu zacznie się coś robić a nie udawać. Marketing, Merchandisig, manipulacje psychologiczne, reklama wiadomo każdy to rozumie że wpływają na zwiększoną sprzedaż jak i na uzyskanie lepszej ceny za dany produkt.W nawiązaniu do analizy np ceny czy nie uważasz ze karp robi się rybą zbyt drogą i miejsce podaży karpia zajmuje panga, tilapia, pstrąg w nowej technologi hodowli, raczkujący sum clarias ograniczane ale ryby morskie . Nie rób sceny liczą się ceny. W zależności w jakiem kierunku będzie szła ta promocja ze wspólnego wora nawiasem to efekt zysku może być różny dla różnych branż w tym przemyśle rybnym. Czyli jednemu wszystko a drugi tego nawet nie odczuje.Co do drugiej części podam Ci przykład przyjmowania wniosków wodno środowiskowych według kolejności zgłoszeń. Może to powinno wyglądać nieco inaczej. Najpierw miały powstać grupy rybackie a pieniądze by wszyscy dostali a byłaby nadzieja że stawy byłyby utrzymywane w kulturze rybnej a nie przeznaczane pod wierzbę. Zauważam że jest pewien trend moda kierunek na wszystko co duże co w przyszłości zmieni strukturę gospodarstw .Życzmy sobie produkcji z dawnych tłustych lat i wiary że będzie lepiej bo jak na razie to nie ma co sprzedawać.
Jacek

Postprzez Stawiarz » Sob Sty 22, 2011 12:24 pm

Dokładnie zgadzam się, że będąca od wielu lat przedmiotem marzeń rybaków zwyżka cen na karpia, która zrekompensuje zwyżki cen paliw, pasz, robocizny itd.,itp., jest w konsekwencji niczym innym jak ślepą uliczką. Konsumenta oczywiście obchodzi coraz bardziej skąd pochodzi ryba, jak jest hodowana itd., ale jesli myślimy o masowym kliencie, to takie podejście jest dalej w zdecydowanej mniejszości. Gdy w trakcie promocji w Realu rozmawiałem ze znajomymi (niezbyt dobrze stojącymi finansowo), powiedzielki wprost i brutalnie - czekali aż cena karpia osiągnie poziom 7-8 zł, żeby kupić karpie. Wtedy gotowi byli w wannie w piwnicy trzymać je nawet 3 tygodnie do świąt. Tego typu konsumenci w grudniu ub.r. karpia nie kupiliby za cenę wyższą niż 10 zł i żadna tradycja, żadna reklama nie pomogłaby. Jeśli nie będziemy konkurencyjni, to zawsze zaleją nas gatunki pangopodobne niezależnie od kraju pochodzenia i składu chemicznego.
Stawiarz

Postprzez 55 » Sob Sty 22, 2011 2:29 pm

Dokładnie nie zgadzam się, pomijając odejście dyskutantów od głównego tematu.
Karp powinien być sprzedawany wyłącznie przed Bożym Narodzeniem. To nie wyżerka, tylko symbolika i tradycja. Na karpia trzeba czekać cały rok !!!
Dlatego nie bójmy sie wysokiej, jeden raz w roku ceny.
55

Postprzez Jacek » Nie Sty 23, 2011 12:46 am

Witam Panowie.Zacznijmy od początku.Czemu ma służyć promocja. Promocja najogólniej ma służyć w tym wypadku wszystkim pracującym w rybactwie aby sprzedać za godziwą zapłatę swój towar. Pomińmy inne branże rybackie aby nie komplikować meridum sprawy. Przyjrzyjmy się karpiowi .Każdy z nas z tego żyje i oczywiście każdy z nas rządzi na swoim podwórku. Mam prośbę zapomnijmy o komunie o sprzedaży dotowanej przez centralę Rybną, Mamy nowe czasy gdzie panuje wolny rynek a ów rynek jest napędzany najogólniej przez konkurencję. Z konkurencją możemy walczyć, niszczyć ją,, ale możemy i trzeba iść w tym kierunku współpracować z nią i nie robić się KOCHAM PANA KARPIA za 50 groszy . Wiadomo że obecnie najlepszą inwestycją w Polsce jest inwestycja w konkurencję czyli jej wykupienie a następnie zniszczenie przy rekompensacie zwyżki ceny oczywiście w każdej długo planowej polityce firmy oczywiście nie w branży rybnej karpiowej .Życzenia zostawmy sobie na koniec każdy tam jakieś ma. Wiesz Stawiarz mam wrażenie powracając do sprawy iż mamy te pseudo wielkie dotacje dla rybaków postawione na głowie. One są wielkie ale dla nielicznych powstają piękne nowe pstrągarnie oparte o metodę duńskiej hodowli ,przetwórnie, coś się tam zwraca uwagę na kormorany , buduje się nowe hodowle suma afrykańskiego i tak dalej i bardzo dobrze że coś ruszyło i chwała tym ludziom że wyszli dalej i nie żyją w 1981r jak niektórzy.Ale jednocześnie każdy walczy jak najwięcej wyszarpać z tej padliny dla zwierzyny najsłabszej nic nie zostanie a problemy zostaną. Jeszcze raz przypomnę powinno się zacząć od lokalnych grup rybackich które skupiały by rybaków np. z danej gminy. Przez grupy rybackie może być prowadzona cała sprzedaż ryb, można z powodzeniem walczyć z chorobą wirusową ,przejmować środki z przyszłych w dalekiej przyszłości dotacji cuda itd. Zobacz masz tyle grup a jaka to konkurencja co w efekcie poprawia jakość usług./masz efekt promocji bez promocji/. Klient szuka ryby nie istotne jaki /z pozoru na początku/dzwoni do grupy i całą sprzedaż prowadzi jedna osoba siedząc przy komputerze, mając jeszcze telefon, faks.Z całą pewnością ryba byłaby bardziej dostępna na rynku następuje tutaj przy okazji wydłużenie sprzedaży co decyduje o lepszej cenie za produkt bo zgodnie z zasadą towar szybko sprzedany może okazać się że został źle sprzedany.Za krótki okres sprzedaży ryb. Z pewnością możesz się zgodzić lub nie jest to tylko dyskusja hipotetyczna na pewno mógłby ulec odrodzeniu handel obwoźny co jak widzisz mamy więcej mrówek które też mają konkurencję w obrębie siebie i znów jest efekt domina - jest robota jest kasa jest kasa jest chleb. Pozdrowienia Panowie coś jest lepiej ale pewien niedosyt pozostaje iż większość kasy zostanie przeżarta a nie zainwestowana w branżę.
Jacek

Postprzez Jacek » Nie Sty 23, 2011 2:10 am

55 napisał(a) :
> Dokładnie nie zgadzam się, pomijając odejście dyskutantów od głównego
> tematu.
> Karp powinien być sprzedawany wyłącznie przed Bożym Narodzeniem. To nie
> wyżerka, tylko symbolika i tradycja. Na karpia trzeba czekać cały rok !!!
> Dlatego nie bójmy sie wysokiej, jeden raz w roku ceny.
Jak minie kryzys to konkurencja Cię wykończy. Może wydaje się z pozoru że to ty ustalasz cenę ale zapewniam Cię że to tak do końca nie jest. Według praw ekonomii to w gruncie rzeczy decyduje klient ile jest w stanie dać za dany towar. Zrozum inaczej nie byłoby plajt.Pozdrowienia Jacek
Jacek

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 65 gości